Seceta impune noi strategii. Marius-Viorel Filip mizează mai mult pe rapiţă - Revista Ferma
3 minute de citit

Seceta impune noi strategii. Marius-Viorel Filip mizează mai mult pe rapiţă

Prețurile relativ mici ale produselor agricole, dar mai ales creșterile uriașe ale costurilor de producție (inputuri, energie, forță de muncă, echipamente), dublate de seceta ce a cuprins aproape toate regiunile țării au dat de gândit fermierilor.

 

Scad suprafeţele cultivate cu porumb şi floarea-soarelui

În ultimii ani, Marius-Viorel Filip care lucrează împreună cu tată său 650 de hectare în jud. Ialomița, a redus suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui și a crescut suprafața cultivată cu rapiță. Astfel, de la 80 ha cu rapiță semănată anul trecut, fermierul a semănat deja 140 ha.

Anul acesta, la cultura de porumb în regim neirigat producția a fost de doar 2,5 t/ha, iar în parcele irigate producția de porumb așteptată este de 12,5 t/ha. ”La porumb avem un contract de 400 de tone cu 1,314 lei/kg și acum prețul în piață este apropiat. Floarea soarelui am vândut-o cu 2,8 lei/kg, am recoltat în două zile și am vândut imediat. Acum (15 septembrie, n.r.) prețul a scăzut la 2,4-2,5 lei/kg” ne-a declarat fermierul.

Marius Viorel Filip_b 

Grâul a avut preţ la recoltare

O parte din grâu (200 tone) a fost vândut la recoltare, prin contract, cu 1,5 lei/kg, ”un preț bun” după cum apreciază fermierul, chiar dacă la recoltare prețul ”la liber” a fost de 1,6-1,7 lei/kg. Fermierul mai are grâu în magazie, dar în septembrie prețul grâului a continuat să scadă. În aceste condiții, fermierul crede că ”este greu de ţinut cereale pe stoc, piaţa este foarte volatilă şi nu ştii ce să faci: să vinzi sau să păstrezi…”.

Marius-Viorel Filip are o capacitate de stocare de 650 de tone și dorește să mai construiască o magazie pentru o mie de tone.

 

Glosa a dat producţii bune

La grâu a cultivat soiuri româneşti, în special Glosa. ”Suntem mulţumiţi, are producție și greutate, sunt rezistente și la secetă, nu sunt pretenţioase deloc. Dacă nu îţi permiţi să dai 3 tratamente, chiar și cu două tratamente în primăvară tot faci producţii bune. Din păcate, diferă foarte puţin preţul între grâul de panificaţie şi cel furajer. La grâul românesc am ajuns cel mai mult de 7,5 tone/ha în condiţii bune, dar grâul furajer din soiuri străine poate să compenseze prin producţii mai mari, dacă le obţii, însă sămânţa este mult mai scumpă şi sunt necesare mai multe tratamente”, a precizat Marius-Viorel.

În sezonul trecut, cheltuielile medii au fost de aproximativ 3.500-4.000 lei/ha cultură.

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →