Șacalii, pe ordinea de zi! - Revista Ferma
3 minute de citit

Șacalii, pe ordinea de zi!

Între punctele aflate pe ordinea de zi s-au aflat analiza privind COP în perioada 2015-2016, stadiul plăților pentru sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ), obiectivele asociației în anul 2017. Nu în ultimul rând, pe ordinea de zi s-a discutat despre invazia și distrugerile produse de haitele de șacali. Toamna trecută o turmă de 50 de capre ale unui fermier din Berești a fost atacată de o haită de șacali. Au scăpat 29 de animale. Sunt “indicii rezonabile” că prădătorii au migrat în căutare de hrană din Delta Dunării, pe Valea Prutului, începând cu 2012, de când s-a interzis vânătoarea lor. Anul trecut, o haită de „lupi mici” a sfârtecat 30 de oi și capre în două ferme vasluiene. Au mai fost atacuri și în vestul țării, unde sălbăticiunile, venite din pusta ungară, au dat iama în turmele ciobanilor.

Mihaita Lovin

Preț bun, lapte ioc!
La ședința de analiză și de informare au fost invitați 90 de crescători înscriși în COP care beneficiază de SCZ și reprezentanții unui procesator de lapte din Tecuci (brandul Artesana), pentru a dezvolta un parteneriat de agribusiness.
„Crescătorii de animale s-au arătat sceptici în privința comercializării laptelui, cu toate că a fost lansat un preț bun: 2,8 lei/litru la laptele de capră și 2,15- 2,2 lei/l la cel de oaie. Fabrica dorește o aprovizionare ritmică, tot timpul anului, cu materie primă, condiție ce nu poate fi îndeplinită de fermieri, deoarece în perioada de iarnă nu pot asigura hrănirea corespunzătoare a animalelor și nici producția ritmică de lapte. În ceea ce ne privește, vom încerca, pe viitor, și dirjăm crescătorii noștri să se îngrijească să aibă și iarna lapte pentru a fi comercializat”, a susținut Mihăiță Lovin, președintele Asociației.
Pentru 2017, Asociația și-a propus să obțină acreditarea COP și la caprine pentru producția de lapte. „În acest an, am depus dosarul la Agenția Națională pentru Zootehnie, însă nu am reușit să obținem acreditarea. Sperăm ca în anul viitor să avem câștig de cauză. De asemenea, ne dorim ca activitatea de COP să fie bazată pe mai multă seriozitate și corectitudine, atât din partea crescătorilor, cât și din partea noastră ca asociație”, a precizat Lovin.

De ce lipsesc berbecuții din rasa Țigaie?
Crescătorul de animale s-a declarat nemulțumit de ceea ce se întâmplă în sfera reproducției și ameliorării rasei. „Ajutorul de minimis pentru eficientizarea activității sectorului zootehnic a fost o mare dezamăgire. În asociație predomină Țigaia și ar trebui să achiziționăm berbeci din această rasă. Din păcate, nu avem de unde! Dacă ar veni cineva pe piață cu berbecuți din rasă Țigaie și cu documente de origine, s-ar găsi destui crescători care ar da oricând 2.500 lei pentru un animal”, a susținut Mihăiță Lovin. Atunci încheiem cu o întrebare: ce atribuții și importanță mai are Asociația care deține Registrul Genealogic al rasei Țigaie?

 

A CRESCUT PRODUCȚIA DE LAPTE
Asociația ,,Dunărea” Galați numără 350 de membri (cu circa 55.000 animale), din care aproape o sută, ce dețin peste 25 mii de oi și capre, sunt cuprinși în COP. Comparativ cu 2014, producția de lapte raportată a crescut cu 15%, chiar cu 20% în unele exploatații.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →