"Să nu se mai dea subvenţie sub 100 de hectare!" - Revista Ferma
2 minute de citit

„Să nu se mai dea subvenţie sub 100 de hectare!”

Mihai Daraban CCIR scaled "Să nu se mai dea subvenţie sub 100 de hectare!"

Referindu-se la faptul că România are aproape 800 de mii de fermieri înregistraţi la APIA şi care primesc subvenţie, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban lansează în spaţiul public o propunere cel puţin discutabilă: „să nu se mai dea subvenţie sub 100de hectare!”

La cea de-a XXX-a ediţie a Topului Firmelor din Capitală, Mihai Daraban a accentuat faptul că deficitul balanţei comerciale a ajuns anul trecut la 34,1 miliarde de euro, iar „România a devenit o ţară de Black Friday”, pentru că nu se mai produc bunuri de larg consum. În opinia lui Mihai Daraban, agricultura şi industria alimentară se sunt responsabile doar pentru 1,7 miliarde de euro, restul deficitului provenind din alte sectoare.

Principala cauză a slabei competitivităţi a agriculturii noastre este lipsa formelor „asociative elementare” şi „că pot fi luate nişte măsuri coercitive să nu se mai de subvenţie sub 100 de hectare” mai spus Mihai Daraban, chiar dacă „dă prost într-un an electoral”.

 

Sumele acordate sectorului agricol reprezintă cca. 40% din bugetul total al Uniunii Europene, iar subvenţiile au drept scop sprijinul financiar al fermierilor și încurajarea practicilor durabile și ecologice, precum şi a investiţiilor în dezvoltarea zonelor rurale.

Vezi care este structura fermelor din UE.

De mai mulţi ani se discută despre modificarea Politicii Agricole Comune (PAC) şi regulilor de acordare a subvenţiilor, inclusiv depre limitarea acestora la un anumit cuantum, de 500 de mii sau chiar 100 de mii de euro, la alegerea statelor membre sau pentru limitarea pentru o anumită suprafaţa.

 

Deoarece declaraţiile preşedintelui CCIR au stârnit deja numeroase reacţii vă întrebăm:

Credeţi că subvenţiile agricole ar trebui:

– să fie acordate tuturor fermierilor;

– să fie acordate doar fermierilor care lucrează mai puţin de 100;

– să fie acordate doar fermierilor care lucrează mai mult de 100ha;

– să fie limitate la o sumă fixă pe fermă;

– să fie eliminate;

Aşteptăm părerea şi comentariile dvs.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →