Romi Oşorhean își face nutrețul cu Krone - Revista Ferma
6 minute de citit

Romi Oşorhean își face nutrețul cu Krone

Romi Maxim Oşorhean şi-a dorit dintotdeauna să aibă o fermă de vaci de lapte. A început cu vaci reforme cumpărate din comună (Sântejude, com. Ţaga, jud. Cluj), a făcut însămânţări artificiale, a crescut viţelele, a folosit material seminal de la tauri „de top”, inclusiv material seminal sexat, şi acum are vaci valoroase, cu certificat de origine şi producţii mari de lapte. Totul cu foarte multă muncă şi sacrificii, zilnic şi an de an…. aceasta este, foarte pe scurt, povestea fermierului Romi Oşorhean. 

Romi Osorhean isi face nutretul cu Krone1_b

Dan Dumuţa (stg.), Manager Zonal de Vânzări (jud. Cluj) – Vest Tract și fermierul Romi Maxim Oşorhean


Tineret de valoare


Producţia zilnică de lapte este de peste 500 de litri, de la 20-22 de vaci mulse. Efectivul total al fermei este de 70 de capete, din care 35 vaci mame şi restul tineret femel. „Cresc foarte mult tineret şi în cursul anului vând vaci în lactaţie care nu au origine şi sunt mai puţin productive. Am multe viţele care vin din spate, în fiecare lună fată cel puţin o junincă. Banii vin din două surse: din lapte şi din vânzarea de animale, în special vaci adulte, aflate la a treia și a patra lactaţie”, ne-a explicat Romi Oşorhean.

Fermierul urmăreşte evoluţia fiecărui animal şi face însămânţări artificiale cu cei mai buni tauri. Fătările sunt eşalonate pe tot parcursul anului, pentru a avea o producţie constantă de lapte.

 

Vacile bune se obţin doar cu furaje de calitate


Lucrând cu animalele, a realizat că, alături de genetică superioară, este nevoie și de furaje de calitate, pentru a realiza producţii mari de lapte. Iar pentru a produce furaje în cantităţi tot mai mari a avut nevoie de utilaje. „Am cumpărat utilaje second-hand şi am luat tot mai mult teren arabil în arendă şi păşune în concesiune. Dar utilajele vechi trebuiau mereu reparate, cu piese scumpe şi cheltuieli mari. Când am cumpărat primul utilaj nou, o tocătoare pentru păşuni, am intrat în contact cu reprezentantul de vânzări al Vest Tract, care s-a oferit să ne vândă şi un tractor. Până atunci nu am avut leasing-uri şi rate”, ne-a declarat Romi Oşorhean. Astfel, odată cu o tocătoare Zanon, fermierul a cumpărat şi un tractor McCormick.

 Romi Osorhean isi face nutretul cu Krone2_b


Utilaje pe care să te poţi baza


Timpul scurt în care trebuie „făcut” fânul de lucernă l-a determinat pe Romi Oşorhean să caute utilaje mai performante şi mai mari. „Trebuia să aleg: ori cumpăr utilaje noi şi merg mai departe, ori renunţ. Cu vechile utilaje făceam multe treceri. Aveam nevoie de cositoare şi greblă pentru tractorul cel nou…, utilaje pe care să mă pot baza”, a adăugat fermierul.

La fel ca şi la animale, zootehnistul preferă utilajele „cu pedigree”, testate, verificate şi certificate, de aceea a ales să cumpere utilaje Krone: o greblă Swadro TC640 (6,4 m) şi o cositoare EasyCut 320 (3,2 m). „Dacă utilajele Krone nu ar fi bune, nu s-ar vinde şi nu ar fi aşa căutate. După coasă, trec cu grebla pe două brazde şi reuşesc să fac hectarul de lucernă – cosit, greblat şi balotat – cu mai puţin de 10 litri de motorină”, ne-a explicat Romi Oşorhean.

 

Utilajele nu chiulesc!


Cu primul tractor a făcut aproape 1200 de ore în mai puţin de trei ani. Glumind, fermierul spune că tractorul şi celelalte utilaje sunt prezente în fiecare zi la lucru: „dimineaţa niciunul nu lipseşte, nu se îmbată, pornesc la prima cheie şi lucrez cu ele, chiar dacă nu am mult timp să le curăţ. Am optat pentru utilaje noi pentru că dacă se întâmplă ceva, sun, vine şi le repară. Fac regulat verificările aşa cum trebuie, altfel nu merge, că apoi ajungi să vorbeşti singur…”

 Romi Osorhean isi face nutretul cu Krone3_b


Se întorc banii investiți?


Sunt mulţi parametri care trebuie luaţi în considerare înainte de a face o investiţie şi nu întotdeauna cel mai scump este şi cel mai bun. Dar, la fel ca între animale, şi între utilaje sau alte produse sunt diferenţe, atât de preţ, cât şi de calitate. „Toată lumea vine să îţi vândă tot felul de produse, de la maşini, până la premixuri pentru animale. Întotdeauna întrebarea mea este dacă banii investiţi mi se întorc, dacă mă ajută sau nu? Vreau ca utilajele să lucreze pentru mine, să dea randament şi atunci sunt mulţumit”, ne-a explicat fermierul.

 

Planuri de viitor


„Am pornit cu Vest Tract şi am văzut că se poate, că pot să cumpăr utilaje bune şi să mă bucur de rezultate. Sunt mulţumit de această colaborare, de utilajele şi de serviciile lor. Îşi fac bine treaba”, ne-a spus Romi Oşorhean.

Având utilaje moderne, şi costurile cu producerea furajului se reduc: „Rezultatele se regăsesc în fermă şi pot să merg mai departe. Mai am nevoie şi de o remorcă tehnologică. Vreau să renunţ la porumbul siloz şi să fac semisiloz din lucernă în baloţi înfoliaţi. Voi putea atunci să reduc intervalul dintre coase la 3 săptămâni şi să fac mai mult furaj”, ne-a expus fermierul planurile lui de viitor.

 Romi Osorhean isi face nutretul cu Krone4_b


„LA NOI BANII VIN DIN LAPTE”


”Ca să produc lapte, trebuie să am animale şi furaje bune. Nu am pregătire în domeniu, dar am dorit întotdeauna să învăţ, am experimentat şi dacă am văzut că ceva merge şi dă rezultate, l-am pus în practică. Şi pot spune că până acum am reuşit. Cu utilajele Krone pot să fac furajele de care am nevoie. Salvez timpul, motorina şi uzura tractorului, schimbul de ulei şi multe altele. De aceea am mai cumpărat încă un tractor McCormick, mai mic, pentru lucrările din grajd şi manipularea furajelor”, încheie Romi Oşorhean.

 Romi Osorhean isi face nutretul cu Krone5_b


DATE DE CONTACT

Informaţii suplimentare: Vest Tract SRL

Beregsău Mare nr 74, jud. Timis

office@vest-tract.ro; Tel: +40256368007

https://www.vest-tract.ro/index.php/


 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →