România, patria extremelor! Pe pământ e secetă cruntă, în aer ne lăudăm cu super tehnologii care aduc ploaia! - Revista Ferma
4 minute de citit

România, patria extremelor! Pe pământ e secetă cruntă, în aer ne lăudăm cu super tehnologii care aduc ploaia!

fermier se uita spre cer România, patria extremelor! Pe pământ e secetă cruntă, în aer ne lăudăm cu super tehnologii care aduc ploaia!
Credit foto @iStock.com/stevanovicigor

România la extreme! În timp ce agricultura noastră se usucă, la propriu, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, prin unitățile de Combatere a Căderilor de Grindină și prin operatorul licențiat pentru activitatea de creștere a precipitațiilor, compania privată Intervenții Active în Atmosferă S.A., însămânțează nori de aproximativ 5 ani!

Echipe de doctori în fizică-atmosferică, în climatologie, în meteorologie și ingineri, în total 50-60 de oameni cu un background solid, testează tehnici de a crește a cantităților de precipitații, pe de o parte, și a de a elimina grindina, pe de altă parte, scrie Economica.net

PLOAIE ”VÂNDUTĂ” ȘI PESTE HOTARE?!

Până acum, s-au folosit experimental și nu numai, rachete antigrindină, tehnologia generatoarelor terestre, tehnologia aviației și tehnologia baloanelor cu heliu, o soluție importată din Franța, toate cu rezultate ce au convins instituții din alte țări să ia în considerare România ca furnizori de servicii de însămânțare a norilor în vederea creșterii cantităților de precipitații.

Este și cazul SUA care a vândut operatorului  licențiat pentru combaterea grindinei și pentru activitatea de creștere a precipitațiilor, adică societății Intervenții Active în Atmosferă S.A., o aeronavă special echipată pentru a însămânța nori, aparat ce va ajunge în țară în următoarea perioadă.

RACHETELE ANTIGRINDNĂ, PRODUSE ÎN ROMÂNIA

“În acești 15 ani am acumulat experiență (…). Astfel, foarte multe țări ne-au contactat și ne-au invitat la ei să facem stimulare de precipitație. Este cazul Turciei, spre exemplu, cu care avem discuții foarte avansate. De asemenea, în momentul de față purtăm discuții cu Italia, iar în trecut am purtat discuții cu Germania, Franța, Spania. Totodată, s-au purtat discuții și au fost vizite oficiale prin ambasade în Indonezia, iar din Maroc au venit delegații oficiale în România.

Chiar acum am colegi care sunt în SUA pentru a face recepția aeronavei”, a declarat pentru Economica, Ionuț Lazăr, director de Program al Intervenții Active în Atmosferă S.A. în cadrul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova – 2 Vrancea.

Potrivit acestuia, interesul străinilor este cu atât mai mare cu cât întreagul sistem este conceput în România. Rachetele antigrindină sunt produse de Electromecanica Ploiești, companie deținută de Romarm.

Ministrul agriculturii: Sistemul antigrindină va continua în România. Este un sistem foarte bun!

NORUL ”ÎNSĂMÂNȚAT” DĂ 7 LITRI DE APĂ ÎN PLUS

Efectele sunt imediate, explică Ionuț Lazăr, în 5-7-10 minute de la însămânțare tehnica putând crește cantitatea de precipitații generată de un nor cu până la 7 litri.

“Am derulat șase programe experimentale în toate regiunile țării cu rezultate foarte bune în sensul că dintr-un nor care ar fi precipitat 10 litri am obținut 16-17 litri la sol”.

Această tehnică nu se poate folosi însă când nu sunt nori cu umiditate pe cer. În schimb, conform experimentelor, cu ajutorul generatoarelor terestre s-au obținut 5 litri de apă dintr-un nor care altfel nu ar fi precipitat.

“Odată ce România va dispune de această tehnologie și o va dezvolta, vom putea realiza intervenții pentru stimulare a precipitațiilor. Iodura de argint se folosește de toate țările pentru însămânțarea norilor.  Nu rămâne în atmosfera, nu este nocivă, doar creează nuclee de condesare fiind apropiată de structura gheții. Însă acest sistem trebuie să fie o parte componentă a unui management inegrat cu sisteme de irigații, perdele forestiere și lacuri acumulare”, explică reprezentantul Intervenții Active în Atmosferă S.A.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →