PRO AGRO cere ministerului să anuleze ordinul privind oprirea sistemului antigrindină din Prahova. PRO AGRO a transmis vineri, 2 august, un comunicat de presă prin care acuză că ordinul de ministru care sistează activitatea sistemului antigrindină în județul Prahova este ”netemeinic” și ”nelegal” și solicită anularea ordinului respectiv.
Referitor la discuţiile privind sistemele de rachete antigrindină, ministrul agriculturii a menţionat vineri, într-o conferință de presă susținută la Slatina, că este un studiu în lucru, însă sistemul va continua să funcţioneze şi să fie dezvoltat.
„Sunt anumite voci în rândul fermierilor că în judeţul Prahova din cauza acestor sisteme antigrindină nu ar fi plouat. Studiul trebuie să iasă de la Ministerul Agriculturii şi nu vă ascund faptul că marţi, la ora 15,00, la Ministerul Apărării şi Ministerul Economiei, ne vom întâlni membrii CSAT pentru a urgenta acest studiu, inclusiv cu INMH, şi vom lua decizia.
Dar vă spun că sistemul antigrindină va continua în România, investiţiile vor continua în România şi este un sistem foarte bun„, susţine Florin Barbu.
ONIV: Suspendarea activităților de lansare a rachetelor antigrindină pune în risc culturile agricole și comunitățile locale!
”Suspendarea activităților de lansare a rachetelor antigrindină și intrarea în pază și conservare a infrastructurii operaționale din Grupul de Combatere Prahova, în baza Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 300/26.07.2024, în plin sezon de combatere a căderilor de grindină, pune în risc atât culturile agricole din zona de protecție, cât și comunitățile locale, infrastructura și bunurile publice și private din zonă.
Prin aplicarea prezentului Ordin, se aduce o atingere funcționării și securității elementelor de infrastructură critică din cadrul Unității Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova”, se arată într-un comunicat transmis redacției Ferma de Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă – ONIV.
Dezvoltarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a avut în vedere că în România agricultura deține o pondere importantă în cadrul economiei naționale, contribuind la realizarea PIB-ului național (4,4%) și la dezvoltarea economiei locale. Forța de muncă din România angajată în agricultură reprezintă 23% din populația activă, acesta fiind cel mai mare procent al persoanelor angajate în agricultură din UE. Populația ce trăiește în zonele rurale reprezintă 53,4% din populația României.
Fenomenele meteorologice periculoase, cum ar fi seceta sau grindina, au cel mai puternic impact asupra sectorului agricol și sunt o cauză principală a pierderilor semnificative ale producției agricole. În fiecare an, fenomenele meteorologice severe distrug mii de hectare de culturi valoroase, cauzând pierderi mari pentru economie și afectând capacitatea și încrederea fermierilor de a investi într-un sector cu risc climatic ridicat, se mai arată în comunicatul ONIV.