România are STOCURI de cereale, fermierii NU VOR SĂ VÂNDĂ, spune Cezar Gheorghe, expert și analist pentru comerțul cu cereale. Analiza stocurilor evidențiază că în România există marfă, îndeosebi grâu. (În sezonul acesta se estimează un surplus exportabil de 6 milioane de tone.). Sunt și loturi mai mici de floarea soarelui și rapiță la fermierii care au reușit să țină volume de până la 5.000 de tone.
„Cine are marfă, stă pe ea și nu vrea să vândă, fermierii nici la grâu nu vor să vândă, chiar dacă au scadențe care sunt depășite. România se află din punct de vedere al exportului într-o situație mult mai bună față de sezonul precedent”, susține Cezar Gheorghe.
STOCURI DE CEREALE: GRÂUL NU ARE CĂUTARE
În Bazinul Mării Negre, cererea de grâu este extrem de scăzută și fondurile de investiții se mută de pe indicația decembrie pe indicația martie. „Cu alte cuvinte, nu vedem mari pendulări în ceea ce privește nivelul de preț al grâului, doar că vedem diferențe între luna noiembrie și luna ianuarie de – să zicem – 2-3 euro/t. La 11 noiembrie cam 210 euro s-a plătit în Constanța pentru tona de grâu”, ne-a declarat în exclusivitate pentru revista-ferma.ro ec. Cezar Gheorghe.
Cezar Gheorghe: Există toate premisele pentru o creștere a prețului grâului pe palierul februarie – aprilie!
PORUMBUL RĂMÂNE ÎN STAGNARE
Potrivit fondatorului platformei de servicii integrate și consultanță agribusiness AGRIcolumn, porumbul a avut o tentativă de creștere după raportul USD, pentru că americanii au descoperit că au cu 1,5 milioane mai puțină recoltă, că le-a scăzut randamentul și oricum sunt aproape de finalizarea recoltării. Deci, porumbul rămâne identic și la valoarea de 190 -192 euro pe tonă.
SOIA, ÎN PIERDERE CU 3 MILIOANE DE TONE
„În schimb, soia a pierdut 3 milioane de tone la nivel global, mai precis din SUA, tot din randament, și pe 11 noiembrie s-a activat complexul structural de ulei vegetal. Asta înseamnă că soia a tras în sus prețul uleiului, care a ajuns la 1.075-1.080 de dolari pe tonă; extrem de mult față de acum o lună, când era în jur de 935 dolari. În plus, a ieșit Malaysia cu raportul de stocuri, care are cu 1,35% producție mai mică față de luna septembrie și stocuri mai scăzute cu 10 procente”, susține analistul.
O RECOLTĂ PROMIȚĂTOARE DE RAPIȚĂ
Ca o consecință, au crescut indicațiile rapiței pe Euronext. „Însă trebuie să fim foarte atenți la indicația august 2025, pentru că ecartul de 37 de euro între februarie 2025 și august 2025 indică o recoltă promițătoare la nivel global. Adică, s-a însămânțat în lume: în România și cât de cât și în Ucraina, mai așteaptă Canada și Australia, care o să intre la semănat în aprilie”, precizează Cezar Gheorghe.
În ceea ce privește semințele de floarea soarelui, nivelul de piață este lejer 605 dolari/tonă și poate 610 pentru marfa livrată la unitățile de procesare, iar în Port Constanța undeva la 585-590 dolari/t – Cezar Gheorghe
STOCURI DE CEREALE: ROMÂNIA PERFORMEAZĂ ÎN EXPORTUL DE ORZ ȘI GRÂU!
E o cerere robustă pentru orz, indicație de 190 euro pe tonă în Constanța. România performează în exportul de orz, volumul a trecut lejer de 1,1 milioane de tone. De asemenea, la grâu au fost depășite 2,450 milioane de tone exportat, fără comerțul extracomunitar inclus, subliniază expertul.
CREȘTEREA PREȚULUI GRÂULUI PE PALIERUL FEBRUARIE – APRILIE
„Ce ne ajută pe noi este faptul că Ucraina a exportat jumătate din surplusul alocat pentru grâu, din 16 milioane de tone, 8 le-au dat deja. Și faptul că Rusia are o producție scăzută, până la 81,5 milioane de tone anul ăsta, iar stocurile lor sunt mult mai subțiri cu 14% față de anul trecut.
De asemenea, UE a mai scăzută încă o dată la raportul USD și stocurile au revenit la doar 10 milioane de tone față de acum un sezon, când erau aproape 20 milioane de tone. Deci, toate premisele sunt pentru o creștere a prețului grâului pe palierul februarie – aprilie”, prognozează fondatorul platformei AGRIColumn.
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PREȚUL RAPIȚEI?
„Fermierii să aibă grijă la rapiță!, avertizează Cezar Gheorghe, pentru că „ce crește, scade, mă refer la indicația august 2025; cererea are un moment de vârf după care încetează! Să nu uite fermierii că decembrie și ianuarie sunt luni de concediu și s-ar putea să nu existe cerere”.