Produsele Corteva pentru protecția porumbului - Revista Ferma
5 minute de citit

Produsele Corteva pentru protecția porumbului

Prin simpla lor prezenţă, buruienile intră în competiţie cu plantele de cultură, atât pentru resurse (nutrienţii şi apa din sol), cât şi pentru spaţiu/lumină şi astfel provoacă pagube importante. Tocmai de aceea, controlul buruienilor, indiferent de cultură, este una dintre priorităţile fermierilor şi implicit ale Corteva Agriscience, lider global în domeniul producţiei de seminţe şi de produse pentru protecţia plantelor.

Inovatii Corteva 1_b


Principal® Plus, în postemergenţă

În platforma cu hibrizi de porumb Pioneer, organizată la Agroferm Brăteiu (jud. Sibiu), s-a utilizat erbicidul Principal® Plus, care are în compoziţie: nicosulfuron (9,2%), dicamba (55%) şi rimsulfuron (2,3%). Cele trei substanțe active controlează un spectru larg de buruieni dicotiledonate şi monocotiledonate anuale și perene. Principal® Plus se aplică în postemergenţă, în stadiul de 2-6 frunze ale porumbului. Datorită activităţii reziduale scurte, produsul combate buruienile răsărite sau în curs de răsărire în momentul aplicării. Eficacitatea poate fi influenţată negativ de temperaturile ridicate, de secetă sau de buruienile avansate în vegetaţie.

Pentru îmbunătăţirea penetrării substanţelor active, mai ales în condiţii de deficit hidric, se recomandă utilizarea împreună cu adjuvantul Vivolt®.

Eficacitatea maximă se obţine în perioada de creștere activă a buruienilor, de la răsărire până în stadiul de 2-4 frunze ale buruienilor cu frunză lată și/sau rozetă la cele perene şi până la sfârșitul înfrățirii gramineelor anuale.

 

Principal® Forte – aplicare până la 9 frunze ale porumbului

Una dintre noutăţile prezentate de Corteva este erbicidul Principal® Forte – un produs formulat din nicosulfuron, dicamba, rimsulfuron şi isoxadifen – un safener. „Principal® Forte are o eficacitate excepțională şi permite controlul buruienilor mono și dicotiledonate de la stadiul de 2 frunze până la 9 frunze ale porumbului. Adăugarea safener-ului ajută porumbul să tolereze foarte bine dicamba şi rimsulfuron-ul, fără să apară probleme de fitotoxicitate”, a declarat Vasile Folea, Customer Technology Specialist, România și Republica Moldova, Corteva Agriscience.

Vasile Folea_b

„Susținem cu tărie controlul buruienilor în postemergenţă pentru că atunci avem vizibilitate asupra spectrului de buruieni și știm cu ce produse trebuie să venim pentru a le controla.” – VASILE FOLEA, Customer Technology Specialist, Corteva Agriscience


Mustang™ – performanţă în controlul buruienilor

Erbicidul sistemic postemergent Mustang™ (6,25 g/l florasulam şi 300 g/l acid 2,4-D EHE) este destinat combaterii buruienilor cu frunza lată din culturile de cereale păioase şi de porumb. Mustang™ combate peste 100 de specii de buruieni cu frunză lată, inclusiv ştirul (Amaranthus spp.), ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), turiţa (Galium aparine), muşeţelul (Matricaria spp.) şi pălămida (Cirsium arvense).

La cultura de porumb, Vasile Folea recomandă „asocierea erbicidelor Mustang cu Principal, atât în amestec, cât şi separat. Ideal ar fi ca în stadiul de 4 frunze să aplicăm Mustang, iar în faza de 6-8 frunze să revenim cu Principal. Astfel putem combate corect şi complet tot spectrul de buruieni apărute, fără a stresa cultura”.

 

Inazuma® este un insecticid cu activitate complexă

Insecticidul Inazuma® (Acetamiprid 100 g/kg şi Lambda-cihalotrin 30 g/kg) are acţiune sistemică și de contact, cu efect de lungă durată. „Insecticidul Inazuma®, în momentul de față, este singurul produs din piață cu două moduri diferite de acțiune, de contact și sistemic, şi care combate doi dintre cei mai păgubitori dăunători în cultura porumbului: sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis) și viermele vestic al rădăcinilor (Diabrotica virgifera). Produsul se aplică la apariția dăunătorilor şi poate fi aplicat şi pentru combaterea dăunătorilor din cultura de rapiţă”, a evidenţiat Vasile Folea.

 

Recomandări pentru cerealele păioase

Campania de toamnă fiind în plină desfăşurare, Vasile Folea a profitat de întâlnirea cu fermierii pentru a face câteva recomandări pentru culturile de cereale păioase: „Erbicidul Bizon – care este lider de piață pe segmentul său, cu cea mai mare suprafață tratată în campania trecută – controlează încă din toamnă buruienile problemă, monocotiledonate și dicotiledonate anuale: samulastra de rapiţă, iarba vântului (Apera spica-venti) și Veronica spp. Iar în primăvară, se recomandă pachetul Pixxaro™, un erbicid sistemic, postemergent, destinat utilizării în culturile de cereale atât în toamnă, cât și în primăvară, pentru combaterea unui spectru larg de buruieni cu frunză lată”.

Inovatii Corteva 2_b


APLICAŢIA GRANULAR LINK

Digitalizarea şi aplicaţiile pentru urmărirea culturilor agricole se află în atenţia Corteva de mai mulţi ani, iar aplicaţia Granular Link este unul dintre cele mai bune exemple în acest sens. „România este cea de-a doua ţară din Europa care a lansat această aplicaţie. Granular Link ajută la urmărirea evoluţiei zilnice a culturilor, astfel încât permite detectarea rapidă a zonelor unde trebuie acţionat în cazul în care apar probleme. Prin serviciul premium, aplicaţia Granular Link oferă o claritate/rezoluţie de 9 mp la un pixel”, a explicat Ferdinand Tatu, Digital Agronomy Manager România şi Republica Moldova, Corteva Agriscience.

Granular Link permite generarea de hărți precise pentru semănatul, fertilizarea și aplicarea fungicidelor cu precizie, precum și exportul acestor date într-un mod compatibil cu echipamentele din fermă.

 

„Sistemul de detecţie al aplicaţiei Granular Link ajută la organizarea şi prioritizarea activităţilor zilnice şi la creşterea eficienţei muncii fermierilor.” – FERDINAND TATU, Digital Agronomy Manager, Corteva Agriscience

 

SUTE DE ANI DE EXPERIENȚĂ

 

„Corteva este o companie cu rădăcini adânci în agribusiness şi vine cu soluții performante și adaptate noilor provocări climatice, dar și noilor reglementări ale Uniunii Europene. Cele trei companii care au condus la formarea Corteva Agriscience însumează peste 400 de ani de experiență şi au investit sume considerabile în cercetare și dezvoltare, atât în partea de semințe, cât și pentru produsele de protecția plantelor”, a afirmat Vasile Folea.

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →