La fel ca şi în ultimii 15 ani, şi anul acesta Corteva Agriscience a organizat în ferma Agroferm Brăteiu (jud. Sibiu) un eveniment dedicat recoltării hibrizilor de porumb Pioneer, în prezenţa a peste 200 de fermieri. Deşi anul acesta seceta s-a manifestat şi în zona Transilvaniei, toleranţa la secetă a hibrizilor de porumb Pioneer şi tehnologia aplicată în ferma condusă de către Teodor Aflat au făcut ca producţiile obţinute să fie de peste 10 tone/hectar.
După o scurtă introducere făcută de către Cristian Deliu, director vânzări zonal Corteva Agriscience Romania, şi cuvântul de deschidere al fermierului gazdă, Teodor Aflat, a urmat prezentarea caracteristicilor şi performanţelor hibrizilor de porumb Pioneer, făcută de către Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds Corteva Agriscience Romania şi Moldova.
Aproape trei luni fără precipitaţii
În platforma Corteva de la Agroferm Brăteiu, semănatul s-a făcut în 21 aprilie, la o densitate de 83.000 plante/ha. Cultura premergătoare a fost sfecla de zahăr, iar erbicidarea s-a făcut preemergent şi postemergent, în vegetaţie, cu Principal Plus. S-au aplicat fracţionat îngrăşăminte chimice: la semănat 120 kg (18:46), în vegetaţie 180 kg uree, apoi îngrăşăminte foliare (microelemente + stimulatori de creştere).
În perioada aprilie – septembrie, precipitaţiile cumulate au fost de 434 litri/mp, din care majoritatea în lunile aprilie – mai (170 l/mp) şi 23 august – 30 septembrie (231 l/mp). În aceste condiţii, Andrei Ciocoiu a remarcat că „chiar dacă în această zonă şi în această fermă nu au fost precipitaţii deloc în iunie şi iulie şi foarte puţine în august, spre sfârşitul lunii august, porumbul Pioneer reuşeşte să producă peste 10 t/ha producţie de boabe, o performanţă remarcabilă care se poate obţine doar cu ajutorul tehnologiei de top şi a geneticii de top”.
P 9889 – cel mai vândut hibrid din România
Corteva, prin hibrizii Pioneer, domină piaţa mondială a porumbului pentru boabe, iar în Europa este, de departe, cea mai mare companie. În ceea ce priveşte piaţa locală, „compania Corteva domină piaţa de porumb boabe prin brandul AQUAmax, cei mai vânduţi hibrizi pentru boabe din România. Suntem jucătorul numărul unu pe piaţa de porumb boabe, cu peste 38% cotă de piaţă, ceea ce înseamnă că aproximativ 3 din 7 hectare sunt semănate cu un hibrid al companiei. P 9889 este cel mai vândut hibrid din România şi anul acesta a ocupat o suprafaţă de peste 150.000 de hectare. Foarte important este faptul că în 2022 am câştigat patru puncte cotă de piaţă, lucru care ne arată orientarea fermierului român către rezultate, către hibrizi stabili şi către productivitate”, a afirmat Andrei Ciocoiu.
Foto-tabel cu producţiile Pioneer
Producţii de peste 11 tone/ha (fizic)
La producţie, dintre hibrizii din platforma Corteva de la Agroferm Brăteiu s-au remarcat P 8834, P 9911, P 0023, P 0017 şi P 0710 (vezi foto-tabel cu producţiile Pioneer).
Despre 8834, Andrei Ciocoiu afirma”: până în maturitatea 320 FAO, nici un hibrid din România nu se apropie la o tonă producţie, indiferent de competitor. Aveţi încredere în acest hibrid, încercaţi-l şi nu veţi rămâne dezamăgit”.
La ora actuală, P 9911 (410 FAO) este cel mai căutat hibrid de boabe din România, deoarece „acest hibrid este la limita compromisului între calitatea superioară a boabelor (bob semi-sticlos) şi productivitatea ridicată. Este un hibrid AQUAmax care la densitatea de 80.000 de ştiuleţi recoltabili/ha şi în condiţii grele de cultură face spectacol cu producţii care depăşesc 10-11 tone/ha”, a evidenţiat Andrei Ciocoiu.
Andrei Ciocoiu
Stabilitate, adaptabilitate şi productivitate
„Stabilitatea, adaptabilitatea şi productivitatea sunt principalele caracteristici ale hibrizilor Pioneer AQUAmax, cel mai cunoscut şi cel mai vândut brand, la nivel european, pentru porumb de boabe, iar fermierii din România ştiu acest lucru. O altă caracteristică importantă a geneticii Corteva este plecarea foarte bună a hibrizilor în vegetaţie, chiar în condiţii grele, imediat după semănat, de aceea un hibrid precum P 8834, la maturitate 300 FAO a depăşit 11,5 tone astăzi, în condiţiile în care în iunie şi în iulie nu s-au înregistrat precipitaţii”, a remarcat. Andrei Ciocoiu
FII PREGĂTIT PENTRU SECETĂ!
Condiţiile agrometeorologice dificile din ultimii ani au făcut ca specialiştii Corteva să recomande fermierilor să fie pregătiţi de secetă în fiecare sezon, deoarece „dacă suntem pregătiţi de secetă într-un an normal sau bun, nu avem nimic de pierdut. Dar dacă avem genetica de partea noastră într-un an greu, atunci trecem mult mai uşor peste provocările acelui sezon”. În aceste condiţii „recomandăm tuturor celor care doresc performanţă în cultura porumbului genetica Corteva şi următorul set de hibrizi care nu ar trebui să lipsească din nicio fermă mare cultivatoare: P 8834 – pentru cine vrea să recolteze foarte repede şi hibrizii P 9889, P 9911, P 0217 (hibrizi din maturităţi de la 300 până la 450 FAO), care fac faţă oricăror provocări din arealul nostru de cultură, chiar şi în cele mai dificile perioade cu secetă”, a încheiat Andrei Ciocoiu.
CITIŢI ÎN NUMĂRUL VIITOR
Oferta Corteva pe segmentul produselor pentru protecţia plantelor, în special erbicidele folosite pentru controlul buruienilor din cultura de porumb, au fost prezentate de către Vasile Folea, Customer Technology Specialist România şi Republica Moldova. De asemenea, programele de digitalizare şi aplicaţiile pentru monitorizarea culturilor agricole, aşa cum este Granular Link, au fost detaliate de către Ferdinand Tatu, Digital Agronomy Manager România şi Republica Moldova. În numărul viitor al revistei Ferma vom scrie, pe larg, despre aceste subiecte.
un articol de
GHEORGHE GHIŞE