Prețul cerealelor a scăzut din nou marți (12 noiembrie 2024), iar căderea se pare că va continua. Reacţia burselor se datorează evaluărilor semnificativ mai bune ale stocurilor de grâu din SUA, în ciuda recoltelor slabe pentru grâu, porumb și rapiță care sunt raportate pentru Europa, în special în Franța şi Germania.
Doar slăbirea cursului euro în raport cu dolarul ar putea stimula exporturile europene și ar putea oferi speranţă fermierilor europeni, după ce prețurile la grâu, porumb și orz au continuat să scadă brusc în această săptămână.
La bursa europeană Euronext, grâul din decembrie a fost cotat ieri (13 noiembrie 2024) la 209,0 euro/tonă, în timp ce contractele pentru martie 2025 s-au făcut la 220,0 euro/tonă, iar pentru luna mai 2025 cu 225,0 euro/tonă. Saptămâna trecută preţul FOB port Constanţa era de 1092 ron/tonă pentru grâul de panificaţie.
Chiar dacă preţul intern se menţine sub 1000 ron/tonă, în cazul grâului cu bune calităţi de panificaţie preţul a început să urce uşor şi au început să fie semnat contracte chiar şi cu 1300 ron/tonă. Acestea sunt primele semnale că grâul cu indicii buni de panificaţie (minim 14% proteină) este la mare căutare!
Piaţa internaţională se aşteaptă la epuizarea stocurilor interne în primele luni ale anului viitor.
Stocuri şi recoltă mare în SUA
Raportul USDA privind recolta şi stocurile de cereale ale Statelor Unite pune o şi mai mare presiune asupra evoluției prețului cerealelor din Europa. Cel mai recent raport USDA privind progresul campaniei de recoltat din SUA continuă să se îmbunătăţească. De asemenea, campania de semănat din SUA pentru cerealele de iarnă a crescut până la 91%, cu foarte puţin sub ritmul de 92% din 2023 și aproape de media ultimilor cinci ani (93%).
Campania de recoltat pentru porumb este finalizată în proporţie de 95%, cu mult peste media ultimilor cinci ani (84%). În acelaşi ritm, recoltarea soiei a fost finalizată pe 96% din suprafaţă, iar USDA apreciază că în patru dintre cele mai mari 18 state producătoare (Louisiana, Minnesota, Dakota de Nord și Dakota de Sud) a fost finalizată.
Cota rusă de export în 2025 va ajunge la 10-12 milioane de tone de cereale
Estimările experții din piața internaţională arată că Rusia va impune o cotă de export de cereale în perioada 15 februarie – 30 iunie 2025. În funcție de ritmul exporturilor din lunile următoare, cel mai probabil cota ar atinge nivelul de 10-12 milioane de tone. Volumul cotei va depinde de livrările la export din perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025.
Prognoza USDA pentru exporturile ruse în actualul sezon agricol (iulie 2024-iunie 2025) este de 55-58 milioane de tone, inclusiv 48-49 milioane de tone de grâu.
Rusia a încetinit ritmul exporturilor
Ritmul exporturilor ruse a încetinit în perioada 1-12 noiembrie, când au fost expediate cca. 1,5 milioane de tone de cereale și leguminoase, inclusiv 1,4 milioane de tone de grâu. Ca urmare, exporturi prognozate pentru noiembrie vor ajunge la cel mult 5,2 milioane de tone. În luna octombrie Rusia a exportat 6,2 milioane de tone de cereale şi leguminoase. Livrările de grâu ale Rusiei au crescut în noiembrie, atunci exportul de orz și porumb au scăzut brusc.
Experţii internaţionali mai arată că „dacă în următoarele 3,5 luni exporturile ruse scad la nivelul de 4 milioane de tone pe lună, atunci până pe 15 februarie, potențialul de export va ajunge 40 de milioane de tone, astfel încât cca. 15-17 milioane de tone pot întra în cota oficială de export”.
Rusia a început să aplice cote pentru exporturile de cereale din 2020. În 2022, cota de export a fost de 11 milioane de tone, inclusiv 8 milioane de tone de grâu. În 2023, cota defalcată a inclus 25,5 milioane de tone de cereale. Cota pentru 2024 a fost de 28 de milioane de tone.
Ministerul rus al Agriculturii estimează potențialul de export de cereale în acest sezon la 60 de milioane de tone. Anul trecut, Rusia a exportat 72,2 milioane de tone de cereale, inclusiv 54,1 milioane de tone de grâu.
Oficial, recolta de cereale a Rusiei în acest an este apreciată la 130 de milioane de tone, din care 83 de milioane de tone de grâu.
Ucraina a exportat aproape 16 milioane de tone de cereale
De la începutul sezonului (1 iulie) şi până în 13 noiembrie, Ucraina a exportat 15,946 milioane de tone de cereale și leguminoase, ceea ce reprezintă cu 4,978 milioane de tone (45,3%) mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, aşa cumse arată pe site-ul Ministerului Politicii Agrare și Alimentației.
Ce au exportat fermierii urcaineni:
- 8,202 milioane de tone de grâu, ceea ce reprezintă 2,977 milioane de tone (sau cu 56,9%) mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
- 5,729 milioane de tone de porumb, cu 864 de mii de tone sau cu aproape 17,7% mai mult decât anul trecut.
- 1,733 milioane de tone de orz și 10,6 mii tone de secară.
- 27,8 mii de tone de făină (echivalentul a 37,1 mii tone la cereale), cu 18,2 mii de tone sau de 1,7 ori mai puțin decât anul trecut.
Turcia va reduce achizițiile de grâu cu o treime
Estimările oficiale ale USDA arată că, în actualul sezon (2024/2025), Turcia va importa 6,5 milioane de tone de grâu, în scădere cu 31% față de sezonul precedent, în timp ce importurile de porumb vor scădea la 2,1 milioane de tone. Scăderea preconizată a volumului achizițiilor de cereale ale Turciei se datorează noii strategii a guvernamentale de sprijinire a fermierilor locali.
Reamintim că, în perioada 21 iunie – 15 octombrie, guvernul turca a suspendat importurile de grâu, după care a fost introdus sistemul de cote până la 31 decembrie 2024, ceea ce a permis cumpărătorilor să achiziționeze doar 85% până la 100% din grâu din necesar. Majoritatea traderilor se așteaptă ca Turcia să revină în forţă pe piața globală anul viitor, dacă restricțiile vor fi relaxate. În prezent, în depozitele vamale din Turcia sunt depozitate cca. 0,65-1 milion de tone de grâu, iar cererea internă este estimată la 550 mii de tone.
Turcia a produs mai puţin porumb, dar a crescut importurile
În ceea ce privește porumbul, de la începutul anului 2024, în perioada ianuarie-septembrie, Turcia a importat 3,2 milioane de tone de porumb față de 1,9 milioane de tone în perioada corespunzătoare din 2023, inclusiv 1,6 milioane de tone din Ucraina.
Producția internă de porumb a Turciei este estimată la 7 milioane de tone, cu 1,4 milioane de tone mai puţin faţă de anul trecut, în timp ce consumul intern este prognozat la 8,4 milioane de tone.
Pentru acoperirea necesarului intern, în perioada 10 octombrie – 31 decembrie, Guvernul turc a redus taxa de import de la 130% la 5%, pentru achiziția a până la 1 milion de tone de porumb. Ca urmare, taxa de import mai scăzută a stimulat cererea, întrucât noua recoltă este de așteptat să ajungă pe piață abia în noiembrie, iar prețurile interne au scăzut, forțând exportatorii să își reducă ofertele. Astfel, după o creștere a interesului, prețurile de export de pe piața turcă au scăzut pentru a rămâne competitive cu prețurile interne.
Este de așteptat ca Guvernul turc să ia în considerare extinderea tarifelor scăzute de import până la începutul anului 2025, având în vedere cererea continuă de porumb din țară.
Algeria cumpără porumb din America de Sud
Compania de stat algeriană ONAB a organizat o licitație pentru achiziționarea a 240 de mii de tone de porumb furajer de origine argentiniană sau braziliană. Până la începutul săptămânii curente au fost achiziționate cel puțin două cargouri de 80 de mii de tone. Condițiile licitației prevăd că livrarea porumbului va avea loc în prima jumătate a lunii decembrie 2024.
Iordania a lansat o licitație internaţională pentru a cumpăra până la 120 mii de tone de grâu de panificaţie. Termenul limită de depunere a ofertelor de preț este 19 noiembrie, iar un nou anunț era așteptat de traderi după cee Iordania a achiziționat deja 60.000 de tone la o licitaţie anterioară.