Plantația de afine deschisă permanent clienților - Revista Ferma
6 minute de citit

Plantația de afine deschisă permanent clienților

IMG 9929 scaled Plantația de afine deschisă permanent cliențilorO familie din Sibiu și-a transformat hobby-ul în afacere și și-a învățat clienții să meargă la cumpărături direct în plantația de afine. Am aflat de la Doina Vasiu povestea ”Afine de cultură Sibiu”.

 ”Avem încă primele două plante de afin, cumpărate de la un supermarket și plantate în niște ghivece uriașe în grădina casei unde locuiam înainte. După doi ani, am văzut că plantele cresc foarte bine, am început să citim despre afin, am fost la câteva sesiuni de comunicare organizate de pepiniera Natural Invest din Baia Mare, de la care am luat și materialul săditor, ei ne-au prezentat și câteva plantații pe rod, în diverse stadii”, povestește Doina Vasiu, despre cum a început mica lor afacere de familie.

HOBBY TRANSFORMAT ÎN AFACERE DE FAMILIE

Doina Vasiu este economist bancar, iar soțul său este inginer. Au înființat plantația în 2013, pe 0,82 ha și este pe rod din 2015.

”Este o afacere de familie pe care o facem ca pe un hobby”, spune Doina Vasiu. Soțul său se ocupă de îngrijirea plantației, ea are grijă de clienți și distribuție, fiica cea mare ajută cu livrările în Sibiu. ”Culegem cu patru oameni: mama, care are 82 de ani, sora mamei care are aproape 90 de ani și surorile mele, care au peste 60 de ani”, spune Doina Vasiu. Casa în care locuiește familia este în mijocul plantației de afin și este și mai dificil să găsească oameni de încredere pentru cules.

IMG 6826 copy scaled Plantația de afine deschisă permanent clienților”PÂNĂ ANUL TRECUT, AM ADUS APĂ CU TANCUL”

Investiția inițială în plantație a fost în jur de 25 de mii de euro, apoi a trebuit să își aducă și curent, apă, iar costurile au crescut.

Plantele sunt cultivate pe biloane, sunt udate în cantitate controlată, apa vine din rețea și este mai întâi depozitată în bazine, pentru că este prea rece.

”Acum am reușit să ne racordăm la rețeaua orașului. Până anul trecut, am adus apă cu tancul, pentru două zile de udat plăteam 2.800 de lei. Am forat 150 de metri și nu am găsit apă, s-au dus zece mii de euro pe nimic”, spune Doina Vasiu.

TRATAMENT: ZEAMĂ DE URZICI

Singurul tratament pe care îl fac în plantația de afin este stropirea cu o soluție din urzici, împotriva afidelor, după finalizarea recoltatului. Plantația nu este însă certificată ecologic, pentru că au o suprafață prea mică, iar costurile și birocrația ar fi nejustificat de mari. Dovadă este însă producția, afirmă Doina Vasiu: ”Noi cel mai mult am recoltat 4 tone, deci cam 5 tone pe hectar, pentru că avem producție ecologică. În sistem convențional, producția ar fi până la 10-12 tone pe hectar”.

Au trei soiuri de afin: Spartan, timpuriu, cu fructele cele mai mari și dulci, cu textură destul de tare, Duke și Elliot, un soi tardiv, care se culege până la sfârșit de august, început de septembrie, în funcție de vreme. Dintr-o plantă culeg o lună și jumătate, de obicei de patru, cinci ori, pe cum se coc fructele.

”Avantajul nostru este că suntem foarte aproape de Sibiu și oamenii pot veni să își culeagă singuri afinele. Culegem din 15 iunie până la începutul lunii septembrie, în funcție de cum e vremea. De doi, trei ani, merge foarte bine așa”, mai spune Doina Vasiu.

IMG 9961 scaled Plantația de afine deschisă permanent cliențilorDEPOZITELE PLĂTESC 2,5 EUR/KG

Începutul a fost greu și a trebuit să se adapteze ca să aibă clienți, mai ales că Doina Vasiu știe că afinele nu sunt fructe foarte ieftine și există doar câteva categorii de cumpărători.

”În primii ani, când ai foarte multe fructe și nu ai clienți, e greu. La început, am vândut și unor depozite care le vindeau mai departe în Germania sau în Olanda. Trebuia să sortezi toată marfa în funcție de niște șabloane, puneai în caserole speciale în care aveau ei 100 de grame în plus la fiecare caserolă scăzământ, le duceai la depozit. Acolo, dacă li se părea că una este un pic moale, aveai 15% penalizare la preț, găseau ei orice. Le luau și, după 10 zile, când venea rezultatul analizelor de unde le duceau ei, în Germania sau Olanda, îți spuneau dacă au fost conforme sau nu, poate îți mai luau ceva din preț. Acum, depozitele plătesc 2,5 euro pe kilogram, o bătaie de joc. Prefer să fac afinată sau dulceață”, spune Doina Vasiu.

IMG 9945 scaled Plantația de afine deschisă permanent clienților

Este mult mai important să îți faci reclamă din gură în gură. E altceva când vine omul și vede de unde își culege fructele cu mâna lui, cât timp necesită doar culesul, apreciază altfel munca și vede exact omul care are plantația. – DOINA VASIU, „Afine de cultură Sibiu”

METODE INEDITE DE VÂNZARE

În primul an, au mers la Piața volantă Transilvania, au organizat evenimente de ziua porților deschise și așa i-au cunoscut clienții, au putut să vadă în ce condiții sunt cultivate afinele.  Au făcut livrări până la ușa clientului în Sibiu, și încă fac, deși, în unele cazuri, îi costă mai mult benzina decât fructele livrate. Fac livrări și în țară, prin curier, până la București sau Constanța. Mai vând afine și către câteva magazine mici de cartier și câteva hoteluri.

IMG 9940 scaled Plantația de afine deschisă permanent cliențilorPLANTAȚIE DESCHISĂ CLIENȚILOR

În timp, metodele lor de a atrage mai mulți clienți și de a-i fideliza s-au diversificat: acum, primesc clienții pe plantație, unde aceștia pot să își culeagă fructele singuri, pot să petreacă timp cu familia, au la dispoziție terasa, terenul de sport, animale cu care copiii pot să se joace. Copiii primesc gratis afinele pe care și le culeg singuri. De asemenea, găzduiesc teambuildinguri pentru companii, primesc în vizită grădinițe, iar locația este întotdeauna gratis.

 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →