Piața grâului în Regiunea Mării Negre - Revista Ferma
2 minute de citit

Piața grâului în Regiunea Mării Negre

Grâul produs în regiunea Mării Negre și a Dunării mai are și avantajul competitivității costurilor de transport față de furnizorii rivali, care trebuie să facă livrări din SUA și Australia. Există un mare potențial pentru creșterea exporturile de grâu din regiunea Dunării: „Dunărea ar putea dezvolta o importanță similară comerțului mondial cu cereale ca și cea a râului Mississippi” a conform declarației unui reprezentant al băncii olandeze Rabobank.
Asia de Sud-Est și Africa sub-sahariană sunt piețe majore în creștere pentru exportatorii de grâu. Creșterea consumului de carne din Asia și Africa va spori cererea de cereale, inclusiv pentru grâul furaj.

Stocuri mari – potențial bun pentru sezonul următor
Conform ultimului raport al USDA (Departamentul de Stat pentru Agricultură al Statelor Unite), ritmul mai lent decât cel așteptat al exporturilor de grâu din regiunea Mării Negre va conduce la o aprovizionare mai amplă și la o creștere a exporturilor în sezonul următor, aceasta în ciuda unei estimări a scăderii producției. Atât Rusia, cât și Ucraina au redus estimările privind volumul total al exporturilor de grâu, care oricum au atins un nivel record.
Astfel, USDA prognozează pentru sezonul 2017/2018 un volum al exportului rus de grâu de 28 milioane tone, în creștere cu 1,5 mil. tone față de sezonul curent. Această creștere este de așteptat în ciuda unei scăderi estimate a producției de grâu din acest an.
USDA apreciază că producția de grâu din Rusia va fi mai mică anul acesta cu 6,5 mil. tone, ajungând la un total de 66 mil. tone. În același timp, Consiliul Internațional pentru Cereale estimează producția totală de grâu a Rusiei la 65 mil. tone. Reducerea producției estimată este determinată atât de condițiile meteorologice, cât și de scăderea suprafeței semănate cu grâu.
În ciuda scăderii producției și a creșterii exporturilor, stocurile finale de la sfârșitul sezonului 2017/2018 vor rămâne relativ ridicate, respectiv 11,13 mil. tone de grâu.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-14 mai 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →