Perspective bune pentru viitoarea recoltă globală de grâu. Situaţie încă nesigură în Europa - Revista Ferma
3 minute de citit

Perspective bune pentru viitoarea recoltă globală de grâu. Situaţie încă nesigură în Europa

USDA a crescut prognoza privind exporturile de grâu din Ucraina. Culturile de grâu de toamnă din Europa se află într-un stadiu mai avansat de dezvoltare, dar randamentele sunt greu de estimat.

grau ciprian scda lovrin b Perspective bune pentru viitoarea recoltă globală de grâu. Situaţie încă nesigură în Europa

Estimarea USDA privind recolta globală de grâu pentru anul de comercializare 2023/2024 a fost îmbunătăţită cu 0,66 milioane de tone, la actualizarea din în aprilie, până la 787,36 milioane de tone, în timp ce prognoza pentru exporturile globale de grâu a fost majorată cu 1,34 milioane de tone până la 213,47 milioane de tone. Ca urmare, experții USDA au revizuit previziunile privind stocurile finale de grâu din lume în scădere cu 0,56 milioane de tone, până la 258,27 milioane de tone.

În ceea ce privește porumbul, în raportul din aprilie, USDA a redus cu 2,38 milioane de tone prognoza pentru producția globală, până la 1.227,86 milioane de tone, în timp ce exporturile estimate au fost reduse cu doar 0,47 milioane de tone, până la 200,59 milioane de tone. De asemenea, USDA și-a redus estimarea privind stocurile de final de sezon cu 2,35 milioane de tone, până la 318,28 milioane de tone.

Viitoarea recoltă europeană de grâu este greu de estimat

Perspectivele viitoarei recolte de grâu în Europa variază foarte mult, deoarece precipitaţiile persistente din Franța și Marea Britanie cresc probabilitatea unor pierderi mari de producție, în timp ce țări precum Germania, Polonia și Spania beneficiază de perioadele umede și calde ce vor favoriza culturile, susțin analiștii.

În Franța, starea culturilor de grâu de iarnă rămâne la cel mai slab nivel din ultimii patru ani, potrivit biroului agricol FranceAgriMer. După ce suprafața semănată cu grâu a scăzut, a existat o îngrijorare tot mai mare că ar putea avea de suferit și randamentele. Cu siguranţă „recolta viitoare va fi sub media ultimilor ani. O combinație de exces de umiditate și temperaturi blânde au dus la o dezvoltare rapidă a culturilor, dar plantele au rădăcini slabe, ceea ce le face fragile” aşa cum se arată în raportul Institutului Arvalis. În campania de semănat din primăvară, porumbul poate câștiga o suprafață suplimentară, în condiţiile în care suprafaţa semănată cu orz de primăvară rămâne stabilă.

În Polonia, condițile bune au favorizat dezvoltarea plantelor şi culturile sunt cu aproximativ 2-3 săptămâni înainte faţă de normal.

Ucraina va exporta mai mult

Potrivit ultimului raport USDA, în anul de comercializare 2023/2024 Ucraina va exporta 16,5 milioane de tone de grâu, cu 1,5 milioane de tone mai mult decât s-a estimat în martie. De asemenea, previziunea privind stocurile de la sfârșitul sezonului a fost redusă de la 3,28 milioane de tone până la 1,58 milioane de tone, consumul intern – de la 7,7 milioane de tone la 7,3 milioane de tone, iar stocurile totale reportate la începutul sezonului următor de la 3,5 milioane de tone la 2,9 milioane de tone.

Prognoza USDA privind exportul ucrainean de porumb se menţine la acelaşi nivel din martie, respectiv 24,5 milioane de tone. În același timp, prognoza generală privind exportul total de cereale a fost majorată cu 0,1 milioane de tone, până la 26,97 milioane de tone, iar stocurile de final de sezon se reduc la 4,08 milioane de tone.

Rusia ar putea creşte taxa de export pentru grâu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →