Rusia ar putea majora taxa de export pentru grâu. Prețul cerealelor încă stagnează - Revista Ferma
4 minute de citit

Rusia ar putea majora taxa de export pentru grâu. Prețul cerealelor încă stagnează

Rusia intenționează să majoreze taxa de export pentru grâu la 40,50 ruble/tonă în perioada 17-23 aprilie 2024. Pentru porumb, taxa de export urmează să fie stabilită de la 86 de ruble actuale/t la zero în perioada 17-23 aprilie 2024.

rusia Rusia ar putea majora taxa de export pentru grâu. Prețul cerealelor încă stagnează
canva/StockSnap de la pixabay

Odată cu escaladarea situaţiei din Orientul Mijlociu şi o uşoară îngrijorare privind preţul grâului, Rusia ar putea introduce o taxă de export pentru grâu. În acest timp, prețurile cerealelor europene au atins un minim relativ şi au beneficiat de un curs de schimb euro/dolar favorabil, cel mai scăzut nivel de aproape șase luni. La bursa de valori Euronext din Paris, prețul grâului s-a închis în creştere (cu 2,50 euro/tonă) la finalul săptămânii trecute, până la 203,50 euro/tonă. De asemenea, piața raportează întârzieri în eliberarea certificatelor fitosanitare de la autoritățile ruse, precum şi posibilele întârzieri ale livrărilor la exporturile din Rusia

Potrivit rapoartelor din piaţă, Rusia intenționează să majoreze taxa de export pentru grâu la 40,50 ruble/tonă în perioada 17-23 aprilie 2024. Pentru porumb, taxa de export urmează să fie stabilită de la 86 de ruble actuale/t la zero în perioada 17-23 aprilie 2024.

Cel mai recent raport USDA oferă puţine speranţe pentru o recuperare a preţurilor cerealelor. Mai mult, Strategy Grains remarcă o nouă pierdere a cotei de piață a cerealelor europene din cauza unei viitoare recolte mai mici. Astfel, Strategia Grains se așteaptă acum ca producția de grâu moale din UE să atingă 121,8 milioane de tone în sezonul 2024/2025, în ușoară creștere față de cele 121,6 milioane de tone prognozate în martie, dar cu 3% mai puţin comparativ cu anul trecut.

Strategy Grains și-a modificat prognoza pentru recolta de grâu din 2024 a Uniunii Europene în mare parte din cauza condițiilor îmbunătățite din Spania. Dar analiştii se așteaptă ca producția să scadă din cauza ploilor abundente din nord-vest-ul Europei (Franța, Germania).

O recoltă mai mică de grâu în UE ar putea reduce exporturile și ar putea consolida poziția Rusiei ca cel mai mare furnizor de grâu din lume.

  • Pentru orz, a crescut prognoza Strategy Grains cu 0,7 milioane de tone, până la 52,5 milioane de tone, ceea ce este acum cu 10,5% mai mare decât recolta de anul trecut.
  • Recolta de porumb din UE a fost estimată la 63,4 milioane de tone, cu aproximativ 1 milion de tone mai puțin decât prognoza din martie, dar cu aproape 3% peste nivelul de anul trecut.

Secetă şi în Statele Unite

USDA a revizuit săptămâna trecută situaţia culturilor afectate de secetă de la 38% la 50% în Oklahoma și de la 78% la 81% în Kansas. Prin urmare, evoluţia viitoare a culturilor de grâu de iarnă din SUA se află în centrul atenţiei.

Au crescut importurile UE de şrot de rapiță

Pe fondul unor niveluri atractive de preț, în primele 8 luni ale sezonului 2023/2024, statele UE au importat 681,5 mii de tone de şrot de rapiţă, cu cu 16% mai mult (95,6 mii de tone) decât în aceeaşi perioadă a sezonului trecut. Volumul de rapiţă prelucrat de statele membre nu satisface necesarul UE.

Principalii furnizori de şrot de rapiţă ai UE au fost în acest sezon Federația Rusă cu 281,83 mii de tone, adică 41% din volumul total al importurilor şi cu 11% msi mult decât în sezonul precedent. Alte 208,2 mii de tone de şrot de rapiţă au fost livrate din Belarus, care a devenit al doilea cel mai mare furnizor al UE. De remercat că, pe fondul intenției Comisiei Europene de a crește taxa de import pentru culturile şi produsele prelucrate din culturi oleaginoase pentru a evita destabilizarea pieței europene, prețurile la şrotul de rapiţă din Belarus au scăzut semnificativ.

În sezonul curent, Ucraina a livrat UE cca. 143.500 de tone de şrot de rapiță, adică de două ori mai mult decât anul trecut și a ocupat locul 3 printre principalii furnizori, depășind Marea Britanie și Serbia, aflate pe locurile patru şi cinci.

Cei mai mari consumatori UE de şrot de rapiţă din import sunt Lituania, Spania și Franța.

Uniunea pentru Promovarea Producției de Oleaginoase și Proteaginoase (UFOP) apreciază că importurile de şrot de rapiţă au crescut pentru a înlocui o parte din şrotul de soia folosit în hrana animalelor, în special în fermele de vaci de lapte din Germania și alte țări ale UE. Proteina din şrotul de rapiță este mai ieftină decât cea din şrotul de soia, ceea ce va permite înlocuirea în raţiile furajere a şrotului de soia fără pierderi de productivitate.

Vezi care este evoluţia preţului pentru rapiţă.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →