Ședința de lucru găzduită marți, 24 septembrie, de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe marginea propunerii de modificare a OUG 4/2024 – ordonanța suspendării datoriilor, respectiv 7/2024 – schema de ajutor ”Creditul fermierului” s-a finalizat cu o nouă… amânare.
În urma întâlnirii dintre asociațiile fermierilor din sectorul vegetal și reprezentanții producătorilor și distribuitorilor de inputuri din România s-a agreat definitivarea textelor de lege, la următoarea ședința de lucru, programată pentru joi, 26 Septembrie, ora 13:00, informează LAPAR pe pagina de facebook a organizației.
Principalele puncte agreate de principiu:
• suspendarea ratelor până la 1 August 2025, față de propunerea inițială, 31.12.2025, astfel încât fermierii să poată rambursa creditele restante după recoltarea culturilor de toamnă!
• prag minim de afectare în fermă: 30%
• prag minim de afectare culturi: 50%
Fermierii care dețin proces verbal de calamitate pot apela la acest instrument de protecție pentru amânarea ratelor, în cazul în care cultura le-a fost calamitată într-un procent de minim 50%!
• Acești fermieri pot apela, prin modificarea OUG 7/2024, la Creditul fermierului cu garanție de stat 100%, doar pentru a achita facturile restante și ratele la creditele cu dobânda mai mare de 2% + ROBOR!
• Agricultorii care nu dețin un proces verbal de calamitate, pot accesa schema ”Creditul fermierului” cu o garanție de stat mai mică!
Nu se pot folosi de prevederile acestei facilități producătorii agricoli aflați în insolvență!