Fermieri, despre Ordonanța datoriilor: Ministrul agriculturii nu are nicio soluție concretă! Florin Barbu: Am ajuns la un consens! - Revista Ferma
4 minute de citit

Fermieri, despre Ordonanța datoriilor: Ministrul agriculturii nu are nicio soluție concretă! Florin Barbu: Am ajuns la un consens!

ordonanta datoriilor fermieri disperati Fermieri, despre Ordonanța datoriilor: Ministrul agriculturii nu are nicio soluție concretă! Florin Barbu: Am ajuns la un consens!
Credit foto @iStock.com/Zoran Zeremski

Ordonanța datoriilor pe care le au fermierii, pe masa negocierilor la Ministerul agriculturii. Întâlnirea dintre asociațiile fermierilor din vegetal și firmele distribuitoare de inputuri s-a încheiat în seara zilei de marți, 24 septembrie, cu câteva propuneri de principiu agreate de părțile implicate. Citește detalii AICI: Ordonanța suspendării datoriilor și Creditul fermierului, decizie finală joi, 26 septembrie!

”MINISTRUL AGRICULTURII NU ARE NICIO SOLUȚIE CONCRETĂ! DOAR CAUTĂ SCUZE”

Am stat de vorbă cu câțiva dintre fermierii prezenți la discuțiile de la sediul MADR care ne-au declarat, sub protecția anonimatului că, în afară de amânarea ratelor și plata despăgubirilor pentru secetă, cei 1.000 de lei la hectar, ministrul Florin Barbu nu are nicio soluție concretă pentru susținerea reală a fermierilor aflați în dificultate!

Prin modificarea OUG 7/2024, fermierii care au culturile calamitate în proporție de 50% și pragul minim de afectare de 30% pe fermă, pot apela la Creditul fermierului cu garanție de stat 100%, doar pentru a achita facturile restante și ratele la creditele cu dobânda mai mare de 2% + ROBOR.

Ministrul agriculturii promite credite cu dobânzi subvenționate de stat, dar mulți dintre fermierii care au beneficiat de cei 100 de euro la hectar pe ”cadrul Ucraina” și de creditul pentru IMM-uri au atins deja plafonul de 280.000 euro. Florin Barbu spune că a solicitat la Comisia Europeană mărirea plafonului la 560.000 euro, dar când, cum și dacă Bruxelles-ul va accepta, asta nu se știe. Deci, nimic concret!

Fermierii nu au cum să iasă din impas fără o sursă de finanțare! De exemplu, dacă s-ar modifica normele BNR, băncile să ne acorde un împrumut de 3.000 de lei la hectar sub formă de capital de lucru, bani cu care să ți se permită să plătești chiar și ratele la bancă, inputuri, asigurări, salarii, energie, leasinguri…

Fermierii nu au doar inputuri restante de achitat! Mai sunt datoriile la cheltuielile curente și să nu uităm că suntem în plină campanie pentru înființarea culturilor de toamnă. Fără resurse financiare și cu hambarele goale în urma calamităților, mulți nu vom putea merge mai departe!”, spun fermierii cu care am stat de vorbă.

Ministrul Barbu spune că sunt doar vreo 2000 de fermieri calamitați, cu suprafața totală în jur de 2 milioane de hectare și că pentru aceștia se caută soluții prin modificările la Ordonanța 4 (Suspendarea/amânarea ratelor) și Ordonanța 7 (Creditul fermierului). Cei aflați în insolvență și în imposibilitate de plată către creditori sunt mult mai mulți, ne spun fermierii.

FLORIN BARBU: ”AM AJUNS LA UN CONSENS!”

”Sigur că s-a ajuns la un consens. Vom definitiva mâine și poimânine (n.r. – 25 și 26 septembrie) actele normative atât cu mediul bancar cât și cu distribuitorii și furnizorii de inputuri… Cred ca fermierii vor beneficia de aceste facilități pentru că ne dorim foarte mult să deblocăm partea de finanțare, mai ales că venim cu un credit garantat 100% de către stat pentru plata facturilor restante către distribuitori și către firmele de inputuri și, mai mult decât atât, creditul va fi unul benefic fermierilor cât și distribuitorilor, astfel încât să dăm drumul la finanțare în piață”, a declarat, pentru emisiunea Euroferma, ministrul agriculturii, Florin Barbu, la încheierea discuțiilor de marți, 24 septembrie, de la sediul MADR.

În urma întâlnirii s-a agreat definitivarea textelor de lege, în aceeași formulă (asociații fermieri – distribuitori de inputuri – reprezentanți ai mediului bancar) la următoarea ședință de lucru, programată pentru joi, 26 Septembrie, ora 13:00.

Ordonanța suspendării datoriilor și Creditul fermierului, decizie finală joi, 26 septembrie!

 

 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →