Suspendarea ratelor și a datoriilor pe care le au fermierii la bănci și la furnizori nu este o soluție viabilă pe termen lung, susțin reprezentanți ai ambelor părți, atât agricultori cât și distribuitori de resurse materiale agricole de pe teritoriul României. Fermierii solicită intervenția statului pentru a le asigura accesul la credite performante.
Reprezentanții principalelor organizații ale fermierilor din sectorul vegetal și distribuitorii de inputuri din România s-au întâlnit miercuri, 18 septembrie cu ministrul agriculturii, Florin Barbu, pentru a dezbate problemele grave cu care se confrunta fermierii, dar și modificările propuse de MADR la OUG 4/2024.
SITUAȚIA ESTE FOARTE GRAVĂ, DE AMBELE PĂRȚI! EFECT DE BUMERANG PENTRU FERMIERI!
Firmele distribuitoare de inputuri precizează că gradul de colectare a creanțelor din piață se situează pentru actualul sezon agricol la aproximativ 50%, majoritatea distribuitorilor înregistrând în continuare sume de încasat din anii agricoli precedenți, 2022-2023!
Punerea în aplicare a prevederilor din Ordonanța care suspendă temporar restanțele fermierilor va duce la creșterea debitelor, cu efect de bumerang împotriva fermierilor, fiind ușor de anticipat că acestora le va fi imposibil să achite deodată toate aceste datorii istorice, a căror scadentă va interveni la data de 01.01.2026, spun reprezentanții companiilor.
Mai mult, producția agricolă nu va mai putea fi susținută în următorii ani agricoli, în lipsa furnizării resurselor materiale necesare de către distribuitori, care la rândul lor vor intra în scurt timp în incapacitate de plată, respectiv sistarea activității de livrare a inputurilor către fermieri.
”În lipsa încasărilor până la data de 31.12.2025, companiile distribuitoare de inputuri se vor afla în imposibilitatea obiectivă de a mai livra/furniza fermierilor resursele materiale agricole necesare procesului de producție agricolă pentru sezonul următor, de aici și iminența blocării întregii activități de producție agricolă în anul 2025, cu riscuri enorme pentru siguranța națională alimentară; vor intra într-un blocaj contractual în raporturile cu fermierii”, susțin distribuitorii de inputuri.
Ordonanța cu suspendarea datoriilor și amânarea ratelor la bănci, în dezbatere publică!
STATUL TREBUIE SĂ INTERVINĂ URGENT!
”Să spunem că se vor opri, pentru moment, executările silite. Dar dacă statul nu vine urgent cu un program sănătos, de injecție de capital, nu vom obține decât rostogolirea și acumularea datoriilor! Dacă și anul viitor va fi la fel ca acesta, ce vom face?!”, se întreabă Cosmin Micu, fermier din Mănăștur, județul Arad și reprezentant al Asociației Dialog şi Reprezentare pentru Fermierii din Crișana-Banat, organizație prezentă la întâlnirea de la Ministerul agriculturii.
”Dacă BNR ar mări gradul de îndatorare al fermierilor și să permită băncilor creditarea cu 6.000-7.000 de lei la hectar, asta ar putea fi cu o gură de oxigen pentru noi. Dar în prezent suntem blocați de plafonul de 280.000 euro/fermă. Dacă ai accesat IMM Invest și ai beneficiat de măsurile pe cadrul Ucraina, s-a zis cu plafonul, l-ai terminat demult. În plus, nu toată lumea a avut acces la Creditul fermierului.
Trebuie regândit complet tot sistemul de finanțare și creditare a agricultorilor. Să existe, de exemplu, linii de credit pe termen lung, pe cel puțin 5 ani, cu posibilitatea de prelungire.
Programul IMM Invest a fost prost gândit, din cauză că a ajuns rapid la maturitate iar în anii cu secetă ca acesta, de unde bani să achiți creditul?”, spune Cosmin Micu.
FLORIN BARBU AȘTEAPTĂ PROPUNERILE PĂRȚILOR
Distribuitorii trebuie să discute și cu producătorii de seminte și pesticide să ajungă la o înțelegere. Și industria producătorilor de inputuri, pesticide și semințe a fost reprezentată, la masa discuțiilor, prin directorii executivi, ai propriilor asociații (AIPROM și AISR), deci au avut acces la tot ce s-a discutat și stabilit ieri”, scrie și Nina Gheorghiță într-o postare pe pagina sa de Facebook, precizând de la bun început că își exprimă punctul de vedere ca simplu fermier, nu ca vicepreședinte LAPAR și nici ca membru în Consiliul Director APA Braila.
”Niciunul dintre cei care am fost prezenți ieri la discuții pe seama draftului de modificare a OUG 4 nu avem sarcină usoară”, precizează Nina Gheorghiță, menționând și câteva dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care solicită amânarea ratelor la bănci și furnizori.
”Trebuie să stabilim la nivelul organizațiilor noastre care este procentul de calamitate al fermei si care este procentul de calamitate/culturi, pragul minim, astfel încât să poți face apel, ca fermier, la amânarea ratelor la bănci și furnizori. Fără aceste praguri, distribuitorii nu vor accepta această ordonanță, au spus-o clar, întrucat le este frică de efectul de turmă. În rest, au dat dovadă de flexibilitate în negociere. Au fost de acord, ca principiu, să nu taie penalități pentru întârzierile la plată, să nu dea jos discountul dacă nu s-a plătit la termen pentru anul 2024, ceilalți ani fiind închiși din punct de vedere contabil, cu bilanț depus...”, explică Nina Gheorghiță.
”În concluzie, îndemn fermierii, cei care fac parte din mediul asociativ, să fie activi în cadrul asociațiilor, să-și exprime punctul de vedere astfel încât săptămâna viitoare noi, liderii de organizații, să mergem cu o propunere care să reflecte cât mai bine voința majorității” - Nina Gheorghiță