Vazand Procesul-verbal nr. 89/2008 transmis de Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine, precum si Referatul Directiei politici de piata in zootehnie nr. 126.181/2009, avand in vedere prevederile art. 9 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 267/2004 referitoare la instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 8/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul ordin:
Art. I. – Normele tehnice de clasificare a carcaselor de bovine adulte, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 882/2004, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.147 din 3 decembrie 2004, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, litera b) se abroga.
2. La articolul 3 alineatul (1) litera a), a doua liniuta se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„- fara organele continute in cavitatile toracica si abdominala, fara rinichi, grasimea perirenala si pelviana;”
3. La articolul 3, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) In scopul stabilirii preturilor pietei, carcasele trebuie prezentate fara inlaturarea grasimii exterioare, gatul fiind taiat in conformitate cu cerintele sanitare veterinare:
a) fara rinichi;
b) fara grasimea perirenala;
c) fara grasimea pelviana;
d) fara pilierii diafragmatici;
e) fara diafragma;
f) fara coada;
g) fara maduva spinarii;
h) fara grasime testiculara;
i) fara grasime pe interiorul partii superioare;
j) fara vena jugulara si grasimea adiacenta.”
4. La articolul 7, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 7. – (1) Identificarea prevazuta la art. 1 alin. (1) este efectuata printr-o marcare care indica categoria, clasa de conformatie si gradul de acoperire cu grasime.”
5. La articolul 7, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
„(11) Indicarea subclaselor de conformatie se realizeaza cu ajutorul unor simboluri diferite de cele utilizate pentru clasificare.”
6. La articolul 7, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Marcajele se fac:
a) pe sferturile posterioare, la nivelul vrabioarei anterioare, la inaltimea celei de-a patra vertebre lombare;
b) pe sferturile anterioare, la nivelul pieptului, la 10-30 cm de la taietura sternului.”
7. Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 9. – (1) Clasificarea este verificata prin inspectii inopinate ale inspectorilor imputerniciti care au responsabilitati in Sistemul de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine, conform prevederilor Ordinului ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 132/2006 pentru imputernicirea inspectorilor care vor avea responsabilitati in Sistemul de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine, cu completarile ulterioare, si ale Ordinului ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 353/2006 pentru aprobarea atributiilor si modalitatilor de functionare ale inspectiei privind activitatea de clasificare a carcaselor, imputernicirea inspectorilor din cadrul directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene pentru realizarea activitatii de inspectie, precum si stabilirea zonelor in care inspectorii isi desfasoara activitatea, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Controalele trebuie efectuate cel putin de doua ori pe trimestru, in toate unitatile autorizate care efectueaza clasificarea, iar in cazul in care se constata un numar semnificativ de clasificari incorecte sau de identificari neconforme, se maresc numarul carcaselor examinate si frecventa controalelor.”
8. Anexa nr. 1 la normele tehnice „CONFORMATIE Dezvoltarea profilurilor carcasei si in special a partilor esentiale (coapsa, spinare, spata)” se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul ordin.
9. Anexa nr. 2 la normele tehnice „GRADUL DE ACOPERIRE CU GRASIME Cantitatea de grasime din interiorul carcasei si din cavitatea toracica” se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. II. – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
Ilie Sarbu
Ordin nr 183 din 27 martie 2009
Cisteste si...
Cine va fi ministrul Agriculturii în Guvernul Bolojan? Calendar învestire guvern!
Cine va fi ministrul Agriculturii în Guvernul Bolojan? PSD trebuie să decidă între actualul șef de la Agricultură, Florin Barbu […]
Ferma AGRO FAMILY TEAM a renunțat la plug de 7 ani. PRIMUL AN DE SORG. Seceta a forțat renunțarea la porumb
Primul an de sorg la ferma Agro Family Team. Cristian Staicu a renunțat la plug de 7 ani, iar de […]
Anunț AFIR: Obligatoriu din acest moment!
Anunț AFIR: Obligatoriu, din acest moment, pentru toate cererile de finanțare și proiectele implementate prin intervenția DR-36 LEADER de către […]
Plăți APIA luna aceasta! Cine ia cea mai mare subvenție APIA pe hectar și animal!
Plăți APIA pe hectar și cap de animal: Ministerul Agriculturii a stabilit cuantumurile finale pentru fiecare subvenție APIA pe hectar […]
Un an cu mari probleme pentru Dimitrie Muscă: „Mi-e teamă că nu fac furaj pentru fermele mele de porci! Noi, fermierii, facem producția, nu Ministerul Agriculturii! A dat de pământ cu prețurile”
Dimitrie Muscă ar putea avem un sezon agricol cu mari probleme. Crede că va fi cea mai mică recoltă din […]
Start plată sprijin cuplat 2024: Cele mai mari sume care ajung în conturile fermierilor!
Start plată sprijin cuplat 2024 pentru fermierii din sectorul vegetal și crescători de animale: Peste 60 de milioane de euro […]