Olanda este recunoscută pentru producția de lalele și pentru creșterea vacilor de lapte. Provincia Friesland din Olanda este locul de naștere al celei mai cunoscute rase de vaci de lapte Friză. Din această provincie, rasa Holstein Friză s-a răspândit în lumea întreagă, numele fiind acum sinonim cu vaca de lapte. De altfel, în provincia Friesland și în nordul Olandei au fost situate principalele obiective ale vizitei noastre.
Un sector cu un potențial imens în România
Holland Dairy House România reunește un grup de firme olandeze care își desfășoară activitatea în domeniul producerii și procesării laptelui. Holland Dairy House dorește să sprijine dezvoltarea durabilă a sectorului produselor lactate, folosind caracterul și calitățile specifice țării în care își desfășoară proiectele. Pornind de la realitatea că prețul de cost al producției de lapte în România este (și poate fi în continuare) mai mic decât în multe dintre statele europene, sectorul produselor lactate din România are un mare potențial.
Specialiștii companiilor partenere au experiența și capacitatea de a răspunde tuturor nevoilor fermierilor români: de la producerea furajelor, adăpost și igienă, muls și până la prelucrarea și comercializarea produselor din lapte. Toate acestea pentru ferme mici și până la cele mari.
Holland Dairy House are o rețea internațională largă și asigură asistența necesară pentru căutarea de parteneri de investiții din întreaga lume.
Companii partenere Holland Dairy House
• CRV – înființată în anul 1874, este acum una dintre cele mai importante companii ce activează în domeniul ameliorării genetice a vacilor. CRV, cooperativă aflată în proprietatea a peste 30.000 de fermieri din Olanda și Belgia, activează la nivel global și vinde anual cca. 12 millioane de doze de material seminal. În România, CRV este reprezentată de către SC Cow Genetics SRL.
• Mueller – produce și comercializează sisteme de răcire și de păstrare a laptelui, sisteme de monitorizare a răcirii și păstrării laptelui și a procesului de curățare și igienizare a tancurilor de răcire. Mueller produce tancuri de răcire orizontale și verticale, cu o capacitate de stocare de la 500 la 55.000 litri, ce pot fi combinate cu soluțiile de răcire instant și/sau cu sisteme de recuperare a căldurii.
• Triolet – afacere de familie olandeză – dezvoltă, produce și comercializază tehnologie de distribuire a hranei. Echipamentele și sistemele de hrănire Triolet sunt destinate fermelor profesionale de vaci de lapte și de carne și oferă soluții personalizate, oriunde în lume. Triolet este recunoscut pentru specializarea în producerea de echipamente de tocare, încărcare, amestecare și distribuire a furajelor (siloz și amestec unic furajer).
• Lely – este una dintre puținele companii (de renume mondial) care oferă soluții pentru ciclul complet al fermei – „de la iarbă la sticlă”. Lely fabrică utilaje și echipamente pentru producerea furajelor verzi, echipamente pentru distribuirea furajelor, curățenia și igiena adăposturilor, echipamente pentru muls (roboți de muls) și surse de energie, ce răspund nevoilor fermierilor moderni. În plus, Lely oferă soluții pentru managementul fermei.
• JOZ, cu o experiență de peste 60 de ani, produce sisteme de manipulare a gunoiului de grajd. Gama de produse variază de la echipamente “automate” de îndepărtare a dejecțiilor, până la roboți complet automați – JOZTech, echipamente de împingere pentru hrana animalelor.
În conceperea sistemelor personalizate sunt analizate designul grajdului și obiectivele clientului, dar cele mai importante sunt aspectele legate de siguranța și sănătatea animalelor, eficientizarea muncii, obținerea de producții mari și de o calitate superioară a laptelui.
• PAS Mestopslagsystemen BV este specializată în proiectarea, construirea și repararea sistemelor de stocare a gunoiului de grajd: lagune, silozuri metalice sau material plastic etc.
• Nuscience este un producător de top în domeniul premixurilor, concentratelor, furajelor minerale, conceptelor de nutriție și aditivilor furajeri. Nuscience Hungary Kft., membru al Grupului Nuscience, operează în Ungaria ca membru al Grupului Royal Agrifirm, fondat de către 18.000 de fermieri olandezi și care deține peste 3100 de oameni calificați în întreaga lume.
• Barenbrug este specializată în selecția și ameliorarea gramineelor, producerea semințelor și comercializarea de amestecuri de plante furajere, semințe de legume și iarbă de gazon. Înființată în anul 1940, compania Barenbrug are 28 de filiale în 18 țări și este prezentă pe șase continente. Compania investește constant în cercetare și împreună cu rețelele locale de testare, asigură produse adaptate pentru toate piețele.
• Cowhouse Internațional furnizează echipamente complete pentru grajduri de vaci, dezvoltate în cooperare cu institute de cercetare și universități din America de Nord. Prin sistemul original de adăpostire numit „Zona de Confort”, vacilor li se poate oferi un mediu ambiental în interiorul grajdului similar cu mediul natural extern, cu rezultate precum o producție mai mare de lapte și animale mai sănătoase, cu o durată mai mare de viață.
• Calfotel oferă sisteme pentru creșterea vițeilor, echipamente ușor de folosit și care să ajute fermierii să crească viței de cea mai bună valoare la costuri cât mai reduse. Produsele Calfotel sunt realizate pe baza a trei principii importante: muncă, bunăstare și dezvoltare – care contribuie la creșterea optimă a vițeilor în fermă.
• Firma Schaap se ocupă de exportul de vaci cu lapte și juninci din rasa Holstein Friză din diferite țări ale Europei de Vest (mai ales din Olanda și Germania), precum și Simmental și rasele pentru carne Limousine, Angus, Charolaise.
• Grupul Aeres oferă o gamă largă de programe internaționale de educație și training, bazate pe competențe, pentru viitorii profesioniști din agricultură și sectorul verde. Cunoștințele acumulate anterior – practice și academice – sunt luate în considerare pentru definirea programului individual de studiu.
• Cownexxion oferă consultanță, management și training; este un partener de încredere pentru fermele de vaci din toată lumea. Obiectivul Cownexxion este “un viitor mai bun pentru vaci, pentru oameni și pentru fermele de vaci cu lapte”.
• Helfferich Consult este o companie olandeză de consultanță, management și comerț, cu peste 25 de ani de experiență în afaceri internaționale agro-alimentare (activă în România din anul 2008). Helfferich Consult inițiază, gestionează și stabilește parteneriate între organizații agro-alimentare (din educație, cercetare, extensie, guvern) din Olanda, Ucraina și România și companii.
La standul Holland Dairy House de la IndAgra (2-6 noiembrie 2016) vă veți întâlni cu reprezentații acestor partenere.
Mai multe informații:
www.hollanddairyhouse.com
În numerele viitoare ale revistei vom continua că prezentăm o parte din fermele și companiile vizitate, precum și detalii privind industria laptelui din Olanda.
PRODUCȚIE ANUALĂ DE PESTE 14 MILIARDE KG DE LAPTE
De-a lungul istoriei, olandezii s-au străduit să „smulgă” mării o suprafață cât mai mare și să își protejeze terenul agricol de inundații. Având o suprafața totală de 34 mii km2, din care numai 60 la sută este teren agricol, Olanda are totuși 1,2 milioane hectare de pajiști și pășuni (mai mult de jumătate din terenul agricol și circa 30 la sută din suprafața totală a țării).
Cu un efectiv de peste 1,6 milioane de vaci de lapte și o producție de 13,5 miliarde kg de lapte (în 2015), industria laptelui este unul din pilonii economiei olandeze. Pentru o mai bună imagine despre importanța industriei vacii de lapte din Olanda, mai trebuie să adăugăm că acest stat a exportat brânzeturi și produse din lapte în valoare de 6,3 miliarde euro în 2015.
Odată cu dispariția cotei de lapte (martie 2015), efectivul de vaci de lapte din Olanda a crescut cu circa trei procente, iar producția de lapte cu mai mult de șapte la sută Astfel, anul acesta se estimează că producția va depăși 14,5 miliarde kg lapte.
Acum, numărul fermelor de vaci de lapte este în scădere. Anul trecut au fost 18 mii de ferme (cu 1,7% mai puține decât în 2014), cu o producție medie 740 mii kg lapte/an (mai mare cu 8,7% față de 2014). În paralel, efectivul mediu de vaci/fermă este în creștere, de la 84 în 2015 la 95 capete în 2016. Anul trecut, numărul fermelor cu un efectiv de peste 150 vaci de lapte a crescut de la 1700 la peste 1900 unități.
Peste 80 la sută din fermele de vaci de lapte practică în mod regulat întreținerea vacilor pe pășune cel puțin 6 ore pe zi.
STRUCTURA FERMELOR DE VACI DE LAPTE DIN OLANDA (2015)
Articol publicat in revista Ferma nr. 19 (180) din 1-15 noiembrie 2016