Noul Ghid informativ APIA: CÂND SE EXCLUD SUPRAFEȚELE? - Revista Ferma
3 minute de citit

Noul Ghid informativ APIA: CÂND SE EXCLUD SUPRAFEȚELE?

foto 2 Noul Ghid informativ APIA: CÂND SE EXCLUD SUPRAFEȚELE?
Foto 2: iStock.com/Cristalov

Subvențiile agricole vor fi acordate în baza noilor prevederi. Ce conține noul Ghid informativ?

Regulile de excludere a suprafețelor neagricole din suprafața blocului fizic sunt:
a) elementele neagricole indiferent de dimensiunea lor se exclud din blocul fizic dacă se regăsesc la limita blocului fizic;
b) construcțiile de orice fel sunt excluse indiferent de dimensiunea lor;
c) suprafețele neagricole din interior mai mari de 100 mp se exclud din blocul fizic;
d) suprafețele neagricole mai mici de 100 mp din interior se deduc din aria blocului fizic dacă suma lor este mai mare de 100 mp.
Digurile şi şanţurile mai înguste de 2,5 m pot face parte din blocul fizic dacă sunt menţinute cu scopul drenării, doar pentru producţia agricolă. Aceasta situaţie se întâlneşte şi la culturile de orez.
În cazul culturilor permanente, pot exista benzi în interiorul şi împrejurul suprafeţelor respective (de exemplu, pentru manevrarea utilajelor agricole): aceste zone tehnologice, de regulă, nu trebuie excluse din suprafaţa eligibilă a blocului fizic!

CUM DELIMITĂM PARCELELE?

Parcela agricolă este o suprafaţă continuă de teren, care face obiectul unei declaraţii din partea unui singur fermier, cu aceeaşi categorie de folosinţă, pe care se cultivă o singură grupă de culturi; cu toate acestea, în cazul în care se solicită o declaraţie separată privind utilizarea unei suprafeţe care face parte dintr-o singură grupă de culturi, utilizarea respectivă limitează suplimentar, dacă este necesar, suprafaţa respectivă.
Parcelele agricole pentru fiecare fermier sunt înregistrate unic în sistemele informatice APIA și sunt numerotate cu cifre de la 1 la n, unde n este numărul maxim al parcelelor deținute de un fermier. În situația în care fermierul nu mai utilizează o parcelă, numărul alocat inițial nu mai este folosit pentru a numerota o altă parcelă.

LIVADA TRADIȚIONALĂ EXTENSIVĂ

Livada tradiţională utilizată extensiv înseamnă suprafeţele de livezi tradiţionale care sunt utilizate în principal ca pajişti permanente, prin cosit și/sau pășunat, având densitatea pomilor de maximum 240 pomi/ha, indiferent de specia cultivată iar intervalele dintre pomi sunt acoperite cu specii furajere erbacee perene sau din flora spontană.

Cum va fi acordată subvenţia pe suprafaţă din 2023?

PROIECTE PENTRU TINERII FERMIERI FRANCEZI
Statele membre UE aplică, până în 2027, planurile strategice convenite cu Comisia Europeană. Fiecare ţară şi-a conceput planul pe care îl derulează cu bani publici, în mare parte primiţi de la Bruxelles. Ce obiective şi-au propus principalele puteri agricole ale blocului comunitar? Ce urmăreşte Franţa prin Planul strategic?

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →