Statele membre UE aplică, până în 2027, planurile strategice convenite cu Comisia Europeană. Fiecare ţară şi-a conceput planul pe care îl derulează cu bani publici, în mare parte primiţi de la Bruxelles. Ce obiective şi-au propus principalele puteri agricole ale blocului comunitar? Ce urmăreşte Franţa prin Planul strategic?
Agricultura franceză se caracterizează prin marea sa diversitate, datorată varietăţii reliefului, climei şi solului. Valoarea producţiei agricole este printre cele mai mari în UE, însumând 72,9 miliarde de euro.
Sectoarele cu cea mai mare valoare a producţiei sunt: viticultura (13,2%), lactatele (13,1%), cerealele (13%) şi sectorul bovinelor (9,9%).
724 organizaţii de producători
Sectorul agricol este istoric structurat, cu cel mai mare număr de organizaţii de producători din UE: 724! De exemplu, 80% din producţia de lapte şi 50% din producţia de fructe şi legume este acoperită de organizaţiile de producători.
Terenul agricol al Franţei este de aproximativ 28 de milioane de hectare, cam jumătate din teritoriul său total. Există aproximativ 456 de mii de ferme în Franţa, cu o dimensiune medie de 69 ha, şi în jur de 708 170 fermieri. 28% dintre francezi locuiesc în zone predominant rurale, care acoperă 329.457 km.
Câţi tineri fermieri francezi vor fi sprijiniţi?
Franţa urmăreşte, prin Planul strategic, să asigure securitatea alimentară, prin îmbunătăţirea competitivităţii durabile a sectorului agricol, pentru a crea valoare adăugată, pentru a spori rezistenţa fermelor şi a limita utilizarea inputurilor.
Peste 27.000 de tineri fermieri vor beneficia de sprijin pentru a se lansa în agricultură. Suma este stabilită la nivel regional, dar ar trebui să fie de minim 5.000 Euro.
Peste 57% din populaţia rurală va beneficia de proiecte implementate în cadrul LEADER: cu această abordare de jos în sus, public, privat şi societate civilă părţile interesate dintr-o anumită zonă se reunesc pentru a găsi soluţii comune.
Bugetul total pentru Planul francez este de 49.915.716.152 Euro.
Află ce obiective strategice şi-a propus Polonia să atingă PNS!
Iată în ce investesc bulgarii banii din PNS!
un articol de
STELIAN RĂDESCU