6 minute de citit

No-till? No problem! Semănătorile directe Novag fac solul să lucreze pentru agricultori!

Foto 2 Novag TForce Plus 950 3 No-till? No problem! Semănătorile directe Novag fac solul să lucreze pentru agricultori!

În condiţiile schimbărilor climatice dramatice și sub presiunea economică crescută, tot mai mulţi fermieri înțeleg că doar solurile sănătoase aduc profituri sănătoase. Novag face solul să lucreze pentru agricultori!

Cheia agriculturii regenerative (conservative) este un sol sănătos, un ecosistem în care râmele, ciupercile și bacteriile să lucreze pentru fermier. Astfel se îmbunătăţesc calităţile nutriționale ale solului şi capacitatea de stocare a apei, în acelaşi timp cu creşterea randamentelor și a veniturilor fermei. 

Foto 7 Novag TForce Plus 950 1 No-till? No problem! Semănătorile directe Novag fac solul să lucreze pentru agricultori!

Semănătorile directe Novag

Sistemul no-till presupune renunțarea la orice lucrare a solului, rotații variate de culturi și straturi dense de mulci (resturi vegetale) care să protejeze solul de compactare, eroziune şi pierderea umidităţii. În acest fel este facilitată activitatea organică, creşterea sau cel puţin menţinerea conţinutului de humus şi e conservată structura solului. Un sol sănătos poate absorbi cantități mari de apă într-un timp scurt şi poate păstra umiditatea pentru o perioadă mai lungă de timp.

Semănătorile directe Novag previn eroziunea solului, problemele cu buruienile și, mai ales, protejează biologia solului. Dar sistemul Novag este mai mult decât “no-till”. Compania propune o agricultură consecventă într-un sistem de cultivare fără prelucrarea solului, dar cu vegetație permanentă și rotații diverse de culturi.

“Recomandăm diversificarea culturilor, introducerea leguminoaselor şi a covoarelor vegetale. Nu trebuie ca toţi fermierii se semene doar grâu şi rapiţă. Printr-o planificare riguroasă se pot face cu uşurinţă şi trei culturi pe an” – JEAN-BAPTISTE HEMARD, Reprezentant Novag în România

Foto 6 Novag TForce Plus 950 4 No-till? No problem! Semănătorile directe Novag fac solul să lucreze pentru agricultori!

Trei culturi pe an?!

Prin semănătorile sale, specialistul francez în no-till a reușit să rezolve “conflictul” de obiective dintre productivitatea ridicată, presiunea minimă la sol și presiunea ridicată la brăzdar pentru semănatul direct, în teren fără prelucrare, prin trenul de rulare pe şenile şi lestarea flexibilă în funcție de tipul de sol.

“Fermierii trebuie să înţeleagă că semănătoarea directă Novag este doar o unealtă necesară pentru a implementa sistemul no-till, o «piesă» dintr-un sistem mult mai complex. Renunţând la lucrările mecanice, solul trebuie să rămână viu, să fie «lucrat» de către microorganisme, bacterii, ciuperci şi râme, precum şi de rădăcinile plantelor, cele care dau structura solului. Recomandăm diversificarea culturilor, introducerea leguminoaselor şi a covoarelor vegetale. Nu trebuie ca toţi fermierii se semene doar grâu şi rapiţă. Printr-o planificare riguroasă se pot face cu uşurinţă şi trei culturi pe an”, consideră Jean-Baptiste Hemard, reprezentant Novag în România.

Foto 3 Novag Coulter System 1 No-till? No problem! Semănătorile directe Novag fac solul să lucreze pentru agricultori!

Brăzdar T-ForcePlus

Semănătorile Novag au fost proiectate pentru însămânţarea directă, fără utilizarea prealabilă a vreunui echipament destinat prelucrării sau afânării solului. Spre deosebire de semănătorile clasice, Novag combină un disc de tăiere cu un brăzdar T-ForcePlus care are rolul de crea în sol o fantă orizontală în formă de “T” inversat. Practic, discul taie reziduurile vegetale şi le împinge parțial în pământ, în timp ce lamele “T” ale brăzdarului se deplasează deasupra adâncimii discului de tăiere, astfel încât sămânța sau îngrășământul este depus în lateral, la dreapta și la stânga, precum și decalat în înălțime față de fanta creată de disc. Prin urmare, sămânța se află în contact cu solul. Astfel, deoarece umiditatea reziduală a solului nu este afectată, seminţele beneficiază de condiții optime de germinare, chiar și în caz de secetă.

La toate semănătorile Novag, adâncimea de semănat poate fi reglată individual de la 1 la 10 cm, iar brăzdarele de însămânțare pot să aplice două tipuri de sămânţă (stânga/dreapta) sau sămânţă şi îngrăşăminte. 

Foto 4 Novag Coulter System 3 No-till? No problem! Semănătorile directe Novag fac solul să lucreze pentru agricultori!

Sistem de rulare pe şenile

Noua semănătoare Novag T-ForcePlus 950 are o greutate de 18 tone (goală) și până la 26 de tone cu greutăţile opționale (6,4 tone) și cu buncărul plin. Pentru a proteja structura solului şi a evita compactarea, semănătoarea Novag T-ForcePlus 950 este dotată cu sistem de rulare pe şenile cu un profil de crampoane plat, cu suprafața de contact de 2×1,3 mp. Pentru transport şi în teren prelucrat este nevoie de un tractor de 360 CP și de 480 CP pentru însămânţarea directă în condiții dificile.

Bazin mare de seminţe şi de îngrăşăminte

Buncărul pentru semințe/îngrășământ a fost mărit, reproiectat și poziționat mai în faţă decât la modelele mai mici, astfel că tracțiunea tractorului este îmbunătățită, iar buncărul este mai accesibil pentru calibrare și umplere. Buncărul are o capacitate standard de 7.700 litri și poate fi împărțit în volume de 3.650/4.050 sau 5.000/2.700 litri folosind un perete mobil. Unul sau două rezervoare suplimentare de 350 de litri sunt disponibile opțional pentru alte semințe și/sau îngrăşământ. Dacă este necesar, se poate adăuga un volum suplimentar rezervorului principal din spate.

Foto 1 Novag TForce Plus 950 5 No-till? No problem! Semănătorile directe Novag fac solul să lucreze pentru agricultori!

Lăţimi diverse de lucru

Pe această nouă platformă, Novag oferă acum modele cu lăţimi de lucru de 8 şi 9 metri. Este în lucru și o semănătoare de 10 metri, destinată fermelor mari. La capătul opus al gamei Novag se află semănătorile uşoare, cu o lăţime de lucru de 1 până la 2 m, cu maxim 8 unități de semănat, pentru fermele horticole, şi de 3,5 m cu 18 unități de semănat, pentru nevoile fermelor mici şi medii.

La standul de la Agritechnica, Novag va prezenta modelele T-ForcePlus 250 de 2 până la 3 metri, cu 12 brăzdare, ce pot fi configurate în funcție de culturi, cu o distanţă variabilă între rânduri (16,67, 18,75 și 25 cm) şi buncăr de 1.600 litri pentru sămânță (+700 litri de îngrășământ). Necesarul de putere este de 70 până la 120 CP.

Foto 5 Novag Coulter System 2 No-till? No problem! Semănătorile directe Novag fac solul să lucreze pentru agricultori!

Funcții automatizate

Opţional, echiparea cu sistemul ISOBUS permite şi modularea dozei de semănat. O altă caracteristică standard la toate modelele de semănători Novag este reglarea automată a presiunii unității de semănat IntelliForcePlus, care poate fi controlată din cabina tractorului prin intermediul unui ecran de 7 inch și al joystick-ului.

De la Hanovra, în România!

Novag va prezenta la Agritechnica 2023 cea mai mare semănătoare directă de până acum, T-ForcePlus 950, cu o lățime de lucru de 9 m. Echipată cu până la 48 de brăzdare (la o distanță între rânduri de 18,75 cm), mașina atinge viteze de lucru de până la 12 km/h şi o productivitate de 10 ha/h. Vedeta standului Novag este destinată unui client din România.

Vizitaţi Novag la Agritechnica 2023 (hala 11, stand E05)!

Informaţii suplimentare: Jean-Baptiste HEMARD, tel.: 0766586761;

E-mail: novag.ro@yahoo.com; https://novagsas.com/

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →