No-till la superlativ cu utilaje John Deere. Ce rezultate a obţinut Daniel Itu? - Revista Ferma
6 minute de citit

No-till la superlativ cu utilaje John Deere. Ce rezultate a obţinut Daniel Itu?

1033428 No-till la superlativ cu utilaje John Deere. Ce rezultate a obţinut Daniel Itu?

Pentru a implementa tehnologia no-till, Daniel Itu a achiziţionat în urmă cu 2 ani, de la IPSO Agricultură, semănătoarea John Deere N540 şi buncărul tractat 1910 TBH. Ce rezultate a obţinut cu această investiţie în utilaje?

Cu o echipă formată din 8 oameni, Daniel Itu exploatează peste 5000 ha în jud. Constanţa. A adoptat de mai mulţi ani tehnologia minimum-tillage, iar pe parcursul ultimelor două sezoane a făcut trecerea către no-till.

Fiecare strop de apă în sol face diferenţa

„În condiţiile climatice ale Dobrogei doar această tehnologie mai dă randament. Fiecare strop de apă în sol face diferenţa. De când am adoptat no-till, nu am avut nicio cultură pe minus, ba chiar am obţinut producţii mai mari la no-till decât la minim-till. Am început cu 30% din suprafaţă în no-till, iar acum vom ajunge la 90%. Însă, pentru rezultate optime în no-till ai nevoie de utilaje performante, care fac lucrări de calitate şi au o productivitate mare. Pentru noi, primul pas către tehnologia no-till a fost achiziţia semănătorii directe de păioase John Deere N540 şi a buncărului tractat John Deere 1910 TBH de 12.300 de litri”, ne-a declarat agronomul.

Mai multă umiditate în sol şi eficienţă în lucru

Reducerea evaporării şi păstrarea apei în sol este doar unul dintre motivele care l-au determinat pe Daniel Itu să facă trecerea către no-till: „Pe parcursul celor 2 ani am pus în balanţă plusurile şi minusurile sistemului no-till, atât din punct de vedere agronomic, cât şi economic sau logistic, iar rezultatele sunt net favorabile acestei tehnologii. Avem culturi care rezistă mai bine în condiţii de stres hidric, dar în acelaşi timp reducem şi cheltuielile, pentru că în procesul tehnologic nu mai avem lucrări ale solului. În sistem convenţional pentru a înfiinţa o cultură faci 3 treceri, la minim-till faci 2 treceri, iar la no-till semeni direct în mirişte (o singură trecere). Per hectar noi consumăm doar 8 litri de motorină şi avem costuri reduse cu peste 40%. Apoi intervine partea logistică: cu 8 oameni poţi lucra 5000 de hectare, pentru că efectuezi o singură operaţiune”.

Foto 2 operatorul ing agronom si reprezentantul ipso CALIN No-till la superlativ cu utilaje John Deere. Ce rezultate a obţinut Daniel Itu?
De la stg. la dr.: Georgel Paul, Daniel Itu şi Adrian Călin

John Deere a integrat în aceste utilaje cele mai noi tehnologii de precizie precum Section Control, Rata Variabilă şi Curve Compensation. – ADRIAN CĂLIN, Specialist produs Crop Care IPSO Agricultură

Expertiza John Deere în semănatul direct

Aflat în plină campanie de semănat la grâu, inginerul agronom ne-a invitat, alături de Adrian Călin, specialist produs Crop Care IPSO Agricultură, pe una dintre solele exploataţiei, situată pe raza comunei Topraisar, pentru a vedea modul în care se integrează în tehnologia agricolă adoptată de fermă ansamblul format dintr-un tractor John Deere 8R 410, semănătoarea N540 şi buncărul tractat Air Cart 1910 TBH.
Semănătoarea John Deere N540 a fost dezvoltată pentru a răspunde celor mai exigente cerinţe ale tehnologiei no-till. „Semănătorile din seria N500 sunt fabricate în SUA şi sunt rezultatul a peste 50 de ani de cercetare şi dezvoltare de echipamente specializate în no-till. Desigur că pot fi folosite în orice tip de tehnologie, dar cele mai multe beneficii se obţin prin însămânţare direct în mirişte. Modelul N540 are o lăţime de lucru de 12 m, iar buncărul tractat de 12.300 litri are două bazine (5.300 litri şi 7.000 litri) cu ajutorul cărora se face concomitent semănatul şi aplicarea precisă, pe rând, a îngrăşământului solid”, ne-a explicat Adrian Călin.

Rezultate concrete în câmp

„E un utilaj care ne uşurează mult munca pentru că are un randament foarte bun. În exploataţia noastră circa 70% din suprafaţă o reprezintă culturile de toamnă: rapiţă, grâu şi orz. Am folosit acest utilaj inclusiv la semănatul rapiţei, care este o cultură foarte pretenţioasă în ceea ce priveşte adâncimea de semănat şi calibrarea semănătorii.
Randamentul variază în funcţie de solă şi de solul pe care îl semănăm, însă niciodată nu am obţinut sub 13-15 ha/oră. Lăţimea de lucru şi capacitatea mare a buncărului au un rol important pentru rezultatele obţinute, însă la fel de importante sunt şi sistemele automatizate de care această semănătoare beneficiază. De exemplu, sistemul automat de control al secţiunilor de semănat (Section Control) ne permite să evităm orice suprapunere sau dublă-însămânţare, iar datorită tehnologiei TruSet putem regla direct din cabină presiunea hidraulică de apăsare pe sol, ceea ce ne asigură o adâncime constantă de semănat, indiferent de cultură sau de cât de încărcat este solul.
Din punctul meu de vedere, ansamblul format din semănătoarea John Deere N540 şi buncărul tractat 1910 TBH face totul la superlativ. Inclusiv durata de alimentare a buncărului este una redusă, pentru că la acest model avem un şnec de încărcare cu diametrul de 10 inch, care are o rată de transfer de 1.800 litri/minut”, a adăugat Daniel Itu.

Uşor de operat, uşor de întreţinut

„Până acum, cu aceste utilaje eu am semănat circa 2000 ha de rapiţă şi 4000 ha de grâu şi orz. În funcţie de solă, am avut o viteză de înaintare de 12-14 km/oră, cu ele cuplate la un tractor de peste 400 CP, cum e acest 8R 410. Pe zi, la un program de 8 ore, am semănat 80-100 ha.
Pentru mine e important că reglajele şi calibrarea se fac foarte uşor pentru fiecare tip de sămânţă în parte. Procesul este foarte simplu: avem un buton pe buncăr, punem sacul de calibrare sub distribuitor şi introducem datele de măsurare pe display. Apoi stabilim normele la care vom lucra, între 50 şi 420 kg/ha şi din acel moment sistemul ştie singur ce are de făcut.
La fel pe partea de întreţinere. Secţiile de semănat (n.r. ProSeries) au foarte puţine puncte mobile, deci se uzează mai greu. Mie îmi pare un utilaj solid şi foarte bine construit”, a afirmat Georgel Paul, operatorul care lucrează efectiv cu cele 2 utilaje.

Foto 3 daca enevoie de umplutura No-till la superlativ cu utilaje John Deere. Ce rezultate a obţinut Daniel Itu?

SIMPLU ȘI EFICIENT

„Am fost printre primii din judeţul Constanţa care am achiziţionat semănătoarea John Deere N540 şi am fost mulţumiţi de echipa celor de la IPSO Agricultură. Totul a decurs simplu şi eficient, plecând din momentul în care am discutat şi ne-am consultat cu privire la această semănătoare şi terminând cu punerea ei în funcţiune şi instructajul făcut operatorului nostru. Noi am optat pentru acest model ţinând cont de dimensiunile şi de specificul exploataţiei noastre”, ne-a precizat Daniel Itu.

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →