NEONICOTINOIDE suspendate temporar! DECIZIE INSTANȚĂ în războiul fermieri - apicultori! - Revista Ferma
5 minute de citit

NEONICOTINOIDE suspendate temporar! DECIZIE INSTANȚĂ în războiul fermieri – apicultori!

Derogare neonicotinoide suspendată temporar, după ce Ministerul Agriculturii a pierdut procesul cu apicultorii. Decizia instanței este executorie, dar nu este definitivă.

neonicotinoide
Credit foto @iStock.com/Dejan_Dundjerski

Decizie instanță în războiul neonicotinoidelor: MADR a pierdut, în primă instanță, procesul intentat de Eco Ruralis – Asociația țăranilor și țărăncilor din România și ROMAPIS Federaţia asociaţiilor apicole din România, care au contestat drogările acordate de MADR la finalul anului trecut pentru utilizarea temporară, în perioada 20 ianuarie – 19 mai 2025, a trei produse neonicotinoide pentru tratarea semințelor de porumb și floarea-soarelui.

Curtea de Apel Cluj a decis, pe 18 martie, suspendarea temporară a autorizațiilor emise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru utilizarea pesticidelor neonicotinoide. MADR poate face recurs în termen de 5 zile.

ANF: UTILIZAREA PRODUSELOR NEONICOTINOIDE ESTE SUSPENDATĂ TEMPORAR, PÂNĂ LA PRONUNȚAREA INSTANȚEI DE FOND

Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a informat fermierii despre decizia Curții de Apel Cluj:

”Permisiunea de utilizare a unor produse pentru tratarea semințelor a fost suspendată temporar prin Hotărârea nr. 131 din 18 martie 2025, pronunțată de Secția a III-a Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel Cluj în dosarul nr. 34/33/2025.

Astfel, instanța de judecată a dispus suspendarea executării autorizațiilor pentru utilizarea în situație de urgență a trei produse de protecție a plantelor: CRUISER 350 FS, NUPRID AL 600 și PICUS 600 FS, toate destinate tratării semințelor de porumb și floarea-soarelui.

Urmare a acestei decizii, autorizațiile nr. 16895/05.12.2024 pentru CRUISER 350 FS și PICUS 600 FS, respectiv nr. 16896/05.12.2024 pentru NUPRID AL 600 sunt suspendate până la pronunțarea instanței de fond în acest dosar.

Hotărârea este executorie de drept, iar în prezent se fac demersuri juridice pentru soluționarea situației, având în vedere că decizia instanței poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Înaintarea recursului nu suspendă efectele deciziei Curții de Apel Cluj”, precizează ANF.

CE PREVEDE DECIZIA INSTANȚEI DESPRE SUSPENDAREA UTILIZĂRII DE NEONICOTINOIDE

neonicotinoide
Credit foto @iStock.com/sasirin pamai

Potrivit Eco Ruralis și ROMAPIS, prin Hotărârea Curții de Apel Cluj 1 , Secția a III-a Contencios Administrativ și Fiscal din data de 18 martie 2025 (dosarul nr. 34/33/2025), instanța a dispus:

”suspendarea executării autorizațiilor nr. 16895/05.12.2024 2 , nr. 16896/05.12.2024 3 și nr. 16897/05.12.2024 4 , acte emise în temeiul art. 53 al Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare și de abrogare a Directivelor 79/117/CEE și 91/414/CEE ale Consiliului de pârâtul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale până la pronunţarea instanţei de fond. […] Executorie de drept.” 

MĂSURI CERUTE DE APICULTORI PRIVIND NEONICOTINOIDELE

neonicotinoide albine

Ca urmare a deciziei instanței, Eco Ruralis și ROMAPIS au solicitat autorităților responsabile, printre care Ministerul Agriculturii, Autoritatea Națională Fitosanitară, Garda Națională de Mediu, să ia măsuri imediate pentru retragerea de pe piață și distrugerea stocurilor de neonicotinoide aflate în circulație. De asemenea, s-a cerut monitorizarea strictă și sancționarea oricăror tentative de utilizare ilegală a acestor substanțe.

Măsuri concrete cerute de Eco Ruralis și ROMAPIS: 

  1. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale:
  • Să comunice public și oficial hotărârea Curții de Apel Cluj către toți producătorii și distribuitorii de pesticide precum și către fermieri și să informeze toate părțile implicate că utilizarea neonicotinoidelor în cauză este interzisă până la soluționarea definitivă a cauzei.
  1. Autoritatea Națională Fitosanitară – inclusiv Poliția Fitosanitară:
  • Să coordoneze identificarea și retragerea stocurilor de neonicotinoide din rețeaua de distribuție.
  • Să includă în monitorizarea strictă a utilizării pesticidelor interzise în sezonul agricol 2025 și neonicotinoidele care fac obiectul hotărârii Curții de Apel Cluj. 
  1. Garda Națională de Mediu și/sau alte organisme de control relevante:
  • Să demareze controale în teren pentru a verifica respectarea hotărârii instanței.
  • Să sancționeze toți actorii care continuă să utilizeze sau să comercializeze produse cu neonicotinoide. 

Motivele pentru care cele două organizații solicită măsuri urgente: 

  1. Decizia Curții de Apel Cluj este executorie de drept: aceasta suspendă efectele derogărilor ilegale emise de Ministerul Agriculturii până la soluționarea definitivă a litigiului pe fond; 
  2. Iminența campaniei agricole de însămânțări de primăvară; 
  3. Impactul grav asupra mediului și sănătății:
  • Neonicotinoidele sunt extrem de toxice pentru polenizatori, contribuind la declinul populațiilor de albine și la dezechilibre ecologice majore; 
  • Contaminarea solului și a apelor subterane afectează biodiversitatea și amenință sănătatea umană; 
  1. Obligația autorităților de a supraveghea retragerea produselor pesticide ce conțin substanțele active neonicotinoide, de pe piață și/sau aflate în stoc, se arată într-un comunicat transmis de ROMAPIS și Eco Ruralis.

”În vederea implementării rapide a acestor măsuri, solicităm un răspuns oficial în termen legal de la primirea prezentei scrisori, conform obligațiilor legale privind protecția mediului și respectarea hotărârilor judecătorești. 

Așteptăm cu interes acțiunile concrete ale instituțiilor responsabile și reiterăm necesitatea ca România să își respecte angajamentele europene în domeniul protecției mediului și al agriculturii sustenabile”, au mai transmis Eco Ruralis și ROMAPIS.

CITEȘTE ȘI: ROMAPIS: Guvernul României se sustrage de la legislația europeană! Derogarea pentru neonicotinoide pune în pericol albinele!

La polul opus, fermierii susțin că produsele neonicotinoide sunt absolut necesare pentru agricultura din România.

DETALII AICI: PENTRU FLOAREA SOARELUI NU EXISTĂ ALTERNATIVĂ LA NEONICOTINOIDE!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →