Fermierii cer autorizarea de urgență a tratamentelor cu neonicotinoide pentru culturile de primăvară! - Revista Ferma
5 minute de citit

Fermierii cer autorizarea de urgență a tratamentelor cu neonicotinoide pentru culturile de primăvară!

Solicitarea privind acordarea autorizațiilor pentru tratamentul semințelor cu neonicotinoide, campania de primăvară 2025 a fost transmisă de Alianța pentru Agricultură și Cooperare către MADR și Autoritatea Națională Fitosanitară.

solicitare autorizare neonicotinoide culturi de primavara Fermierii cer autorizarea de urgență a tratamentelor cu neonicotinoide pentru culturile de primăvară!
Credit foto @iStock.com/Dejan_Dundjerski

DĂUNĂTORII AFECTEAZĂ RANDAMENTUL CULTURILOR AGRICOLE!

”Condițiile pedoclimatice sunt favorabile dăunătorilor de sol în culturile agricole (în special Tanymecus dilaticollisAgriotes spp., Ceutorhynchus spp., Chlorops pumilionis, Oscinella frit/Oscinella pusilla și Aphididae) care amenință să afecteze în continuare randamentul culturilor agricole și să penalizeze eforturile fermierilor.

Această situație este cumulată cu impactul negativ asupra veniturilor fermierilor agricoli din România pe fondul efectelor secetei pedologice extreme de anul trecut, o rezervă de apă în sol nesatisfăcătoare și efectele comerciale ale războiului din Ucraina reflectate în concurență neloială și prețuri care nu acoperă cheltuielile de producție.

Ne vedem nevoiți să apelăm din nou la bunăvoința domniilor voastre pentru emiterea unor autorizații temporare de urgență, pentru tratamentul sămânță cu substanțe pe bază de neonicotinoide pentru culturile de primăvară care urmează să fie însămânțate în campania 2025”, se arată în documentul transmis de Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

TRATAMENTELE CU NEONICOTINOIDE, NECESARE PENTRU AGRICULTURA DIN ROMÂNIA!

”Solicitarea noastră are în vedere condițiile specifice ale țării noastre comparativ cu celelalte state europene, unde nu există acești dăunători sau, dacă există, sunt mult sub pragul economic de dăunare.

După cum știți, Alianța pentru Agricultură și Cooperare, împreună cu alte organizații de fermieri, reprezentanți ai ANF, MADR, cercetări din cadrul INCDA Fundulea și ICDPP, au participat activ la întocmirea unui document de studiu cu privire la impactul dăunătorilor de sol în România, în lipsa unor tratamente adecvate, din nevoia de a actualiza Regulamentele Europene 783, 784 și 785/2018.

În căutarea celor mai eficiente și eficace metode de combatere integrată a acestor dăunători de sol, în special pentru cultura de porumb (unde România ocupă locul 2 la nivel european ca producție) și floarea soarelui (unde România ocupă locul 1 la nivel european), am avut întâlniri atât cu mediul academic pentru a afla noutățile în materie de cercetare a soluțiilor alternative, cât și cu industria de pesticide care are deja în piață anumite produse, unele considerate alternativă pentru controlul unor dăunători de sol.

Apreciem că este necesar ca fermierii să aibă acces la diferite molecule de substanțe de protecția plantelor și să poată opta pentru produsele care răspund cel mai bine condițiilor din teren, inclusiv pe baza raportului cost-eficiență”, se precizează în solicitarea fermierilor.

PENTRU FLOAREA SOARELUI NU EXISTĂ ALTERNATIVĂ LA NEONICOTINOIDE!

”Vă rugăm să aveți în vedere faptul că în cazul culturii de floarea soarelui nu există alternativă disponibilă și nici interes din partea industriei de a introduce în piață noi substanțe active, pentru care să cheltuie milioane de euro cu cercetarea și omologarea și apoi să riște să fie retrase din piață pe principiul precauției”, este menționat în documentul AAC.

La nivel global există în prezent aprox. 920 de substanțe active, din care:

  • În UE sunt aprobate pentru utilizare 277 substanțe active, ceea ce reprezintă cca. 30% din totalul de substanțe active existente la nivel global;
  • În Romania, un fermier dispune astazi de 198 de substanțe active, adică aprox. 20% din cele existente la nivel global și 71% din produsele omologate pentru utilizare în UE.

Conform datelor furnizate de industria de pesticide, în ultimii 5 ani sectorul agricol a înregistrat o scădere generală a produselor de protecție a culturilor disponibile pe piața UE, ducând la epuizarea setului de instrumente al fermierilor.

În general, 76 de substanțe active (SA) au fost retrase, nereînnoite sau expirate, ceea ce echivalează cu o pierdere de mai mult de 1 produs pe lună. În plus, nu au fost lansate noi substanțe active convenționale pe piață.

Deși există o așteptare larg răspândită că produsele biologice de protecție a plantelor vor umple golul, dovezile disponibile sugerează cu fermitate contrariul. În aceeași perioadă, s-a înregistrat o pierdere netă de 8 biopesticide – au fost aprobate 13 biopesticide, dar, pe de altă parte, 21 de substanțe active biologice nu au fost reînnoite, retrase sau expirate.

floarea soarelui b Fermierii cer autorizarea de urgență a tratamentelor cu neonicotinoide pentru culturile de primăvară!

AUTORITĂȚILE TREBUIE SĂ INTERVINĂ!

”Pentru ca fermierii din România să își poată continua activitatea de producție fără să fie forțați să întoarcă suprafețe importante atacate și distruse de dăunători, este necesar ca autoritățile naționale să ia act de această situație reală și să intervină oferind posibilitatea utilizării produselor de protecția plantelor cele mai adecvate, inclusiv să acorde derogările pentru produsele care se folosesc la tratarea semințelor încorporate în sol (n.r. neonicotinoide), eliminând aplicările multiple în vegetație.

De aceea, vă rugăm insistent să analizați informațiile prezentate și să dispuneți adoptarea de urgență a tuturor măsurilor legale care se impun pentru ca agricultorii din România să aibă acces la molecule eficiente în protecția plantelor, disponibile pe piața internațională” – este concluzia transmisă de Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

CITEȘTE ȘI: MADR: Autorizație temporară pentru tratament pe bază de neonicotinoide la păioasele de toamnă. Vezi condițiile!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →