După ce şi-a dublat producţia de lapte odată cu trecerea la mulsul robotizat, bistriţeanul a decis să îşi mărească efectivul de animale, urmând să finalizeze anul acesta construcţia unui nou adăpost.
Neluţu Platon şi-a propus să-şi dubleze capacitatea de producţie a laptelui în ferma sa de la Budacu de Jos, din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde a demarat construcţia unui nou adăpost pentru 130 de vaci, în imediata vecinătate a grajdului deja existent şi care poate găzdui până la 200 de capete. Dacă totul decurge conform planurilor, noul stabiliment ar trebui să devină operaţional încă din acest an, urmând să fie dotat cu doi roboţi de muls Astronaut A5 de la Lely.
Totul pentru confortul animalelor
Ca structură, noul adăpost seamănă foarte mult cu cel inaugurat în primăvara lui 2021. Acelaşi tip de pardoseală, cuşete de odihnă cu saltele pentru un confort sporit, iar aleile de circulaţie sunt acoperite cu un strat de cauciuc special, care are proprietăţi anti alunecare şi care imită solul, pentru o senzaţie de mişcare cât mai naturală. Responsabil pentru curăţenia din adăpost va fi robotul Discovery, a cărui singură sarcină este de a îndepărta dejecţiile către canalele de colectare. Investiţia totală se ridică la 1,4 milioane de euro şi implică nu doar ridicarea construcţiei, ci şi dotarea ei, inclusiv achiziţia celor doi roboţi de muls Astronaut. În schimb, robotul Juno pentru împins furajul prezent deja în fermă va deservi ambele grajduri.
Investiţie amortizată în 3 ani
„Aportul meu în această investiţie e de 420.000 de euro, sumă acoperită cu ajutorul unor credite bancare, iar după calculele mele, amortizarea ar trebui să se facă în cel mult trei ani după ce vom atinge capacitatea maximă de producţie. Singura necunoscută rămâne însă preţul laptelui, de care depinde până la urmă profitabilitatea afacerii. Eu spre exemplu am luat în calcul un preţ mai mare pe litrul de lapte decât ne oferă în prezent procesatorul, dar speranţa mea este că vom fi plătiţi ceva mai bine în curând. Poate 2,5 lei pe litru ar fi un preţ care să ne mulţumească. Problema noastră sunt retailerii, care îşi pun adaosuri foarte mari şi de aceea consumatorul final nu poate înţelege de ce ne plângem noi, producătorii de lapte. Evident, procesatorii sunt interesaţi de propriile lor câştiguri, dar reprezentanţii supermarketurilor nu fac altceva decât să îşi mărească marjele de profit, fără să ţină cont de nevoile noastre”, consideră bistriţeanul, care are contract cu Lactalis.
80 LITRI/ZI DE LA O VACĂ!
Obiectivul lui Neluţu Platon a fost să ajungă la 250 de vaci la muls, ceea ce nu îi va fi greu să realizeze cu cei patru roboţi Lely în acţiune. În mare parte, noul grajd va fi populat cu genetică proprie. „Avem în momentul de faţă mai mult tineret decât vaci adulte. Potenţialul de creştere a efectivului este unul foarte mare pentru că am lucrat mult cu material sexat”, ne-a explicat fermierul de 42 de ani. Producţia medie zilnică pe cap de animal este de 36,5 litri, iar cea mai performantă vacă dă 80 de litri de lapte într-o zi, cu o producţie de 18.000 de litri în 305 zile!
Citește un reportaj Ferma despre frăţia roboţilor Lely în ferma lui Neluţu Platon!