Frăţia roboţilor Lely în ferma lui Neluţu Platon - Revista Ferma
9 minute de citit

Frăţia roboţilor Lely în ferma lui Neluţu Platon

Ferma robotizata a lui Florin Platon_b

Cu toţii se trag dintr-o familie de viţă nobilă. Lely îi spune. Vin tocmai din Olanda şi şi-au găsit refugiul la Budacu de Jos, o comună situată la circa 10 km sud de municipiul Bistriţa. Astronaut, Juno şi Discovery sunt numele lor. Sunt inteligenţi, serioşi în tot ceea ce fac, nu se plâng niciodată, nu cer de mâncare şi nici concediu de odihnă. Bun venit în era agriculturii 4.0!

Mai în glumă, mai în serios, acestea au fost principalele argumente care l-au convins pe Florin Ioan Platon că merită să investească aproape un milion şi jumătate de euro în extinderea şi modernizarea exploataţiei sale zootehnice. De fapt, o bună parte din această sumă a fost asigurată din fonduri europene. Deşi pe hârtie scrie că 10% ar fi contribuţia sa, până la urmă a trebuit să acopere circa 30% din proiect, din cauza întârzierilor de executare a lucrărilor, cauzate de firma de construcții. ”În vederea remedierii problemei a fost necesar să contractăm o altă firmă care să se ocupe de continuarea construcțiilor.Motiv pentru care am pierdut timp şi bani, pentru că au apărut costuri suplimentare iar materialele s-au scumpit semnificativ”, ne-a explicat fermierul de 40 de ani. Lucrările au demarat în 2018 şi grajdul a fost inaugurat abia în primăvara 2021.

 LELY JUNO_Ferma lui Nelutu Platon_b

 

Reconversie profesională

Absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, Neluţu – cum îi spun apropiaţii – a descoperit plăcerea de a creşte animale de mic copil, în vacanţele petrecute la bunici. A trecut şi prin experienţa unui job în Germania, la o firmă care făcea comerţ cu animale vii (între 2003 şi 2008), iar la revenirea în ţară şi-a făcut propria fermă de vaci pentru lapte. A pornit cu 20 de exemplare din rasa Holstein, efectiv pe care şi l-a dublat în scurt timp. În 2010 s-a înscris la Facultatea de Zootehnie din Cluj, pe care însă a abandonat-o un an mai târziu din cauză că ferma îi ocupa tot timpul. A rămas cu regretul de a nu-şi fi finalizat studiile, dar nu are nici un complex faţă de această neîmplinire. Astăzi deţine nu mai puţin de 235 de capete, cu tot cu tineret. Doar cele 130 de vaci la muls şi alte 50 de vaci gestante sunt ţinute în grajdul nou, care are o suprafaţă de peste 2.000 mp.

ferma Florin Platon_b

 

Mulsul robotizat, un câştig garantat

Producţia medie zilnică pe cap de animal este în jur de 34 de litri, performanţă la care a ajuns datorită celor doi roboţi de muls Lely Astronaut, de generaţia a cincea. Unul a fost pus în funcţiune încă pe vremea când vacile erau adăpostite în vechiul grajd. „Cu ajutorul acestuia am reuşit să creştem producţia medie zilnică de la 27 de litri la 30 de litri, iar după ce ne-am mutat în grajdul nou am mai câştigat 4 litri. Cele mai performante exemplare dau peste 60 de litri pe zi. Maxim am ajuns la 68 de litri. Nu le forţez să se epuizeze mai repede. La furajele pe care le administrez, o producţie medie zilnică pe cap de animal între 30 şi 35 de litri îmi asigură eficienţa economică”, susţine năsăudeanul.

Cantitatea zilnică de lapte colectată depăşeşte 4.000 de litri, iar odată la două zile livrează 8.000 de litri către Lactalis.

LELY Astronaut robot de muls_b


CONTACT 
Stelian Cotigă, reprezentant-service Lely în România  – tel. +40 748 185 745


Managementul cirezii

În ferma lui Neluţu Platon, roboţii lucrează fără întrerupere. Asta înseamnă şi o economie importantă de personal, pentru că cei doi „Astronauţi” au înlocuit practic mulgătorii. „Avem doar patru angajaţi în fermă – doi băieţi care se ocupă de supravegherea animalelor, asistă la fătări şi îngrijesc viţeii mici, şi alţi doi mecanizatori”, m-a asigurat el.

LELY Astronaut statistici telefon_b

Animalele sunt libere în adăpost şi vin voluntar la muls, fără intervenţia unui operator uman. Din acest motiv, productivitatea creşte şi vacile sunt mai sănătoase. Când un animal nu vine la robot, înseamnă că el are o problemă de sănătate iar fermierul este imediat avertizat printr-un mesaj pe calculator sau pe telefon. Fiecare vacă are la gât un colier cu cip, care adună informaţii despre mişcarea animalului în grajd, activitatea ruminală, perioadele de rapaus, iar toate aceste date sunt transmise sistemului de management, care le procesează şi, dacă apar anomalii sau detectează anumite devieri de comportament, emite avertizări. De asemenea, robotul depistează vacile cu probleme şi le îndrumă spre boxa de separare, iar dacă vaca este pe tratament, laptele este colectat separat.

 

Detectarea căldurilor

Sistemul indică şi care sunt şansele ca o vacă să rămână gestantă, prin detectarea timpurie a căldurilor. „Dacă probabilitatea trece de 80%, ştiu că acea vacă este pregătită pentru montă. Asta ne ajută enorm, pentru că unele animale nu se manifestă ca atare şi aş putea pierde perioada optimă. Plus că nu trebuie să stau în permanenţă cu ochii pe ele. Mi-ar fi foarte greu să le urmăresc non-stop”, recunoaşte Neluţu.

Pe baza informaţiilor valoroase furnizate de cei doi roboţi Astronaut, acesta îşi alege şi genetica. Pentru că efectivul său de animale a atins deja un nivel de productivitate destul de ridicat, acum lucrează pentru a îmbunătăţi alte caracteristici, în special cele ce ţin de conformaţia morfologică. „Urmărim corectarea ugerului, să creştem viteza de muls. Robotul ne ajută să identificăm nişte parametri imposibil de determinat la sala de muls. Cu cât viteza de muls e mai mare, cu atât animalul stă mai puţin la muls. Iar asta înseamnă un flux mai mare de animale care sunt mulse”, arată administratorul societăţii Platon Prodilact SRL.

Florin Platon si Stelian Cotiga_b


CONTACT 
Stelian Cotigă, reprezentant-service Lely în România  – tel. +40 748 185 745


Furajare diferenţiată

Pe de altă parte, robotul administrează un supliment de furaj la jgheab în timpul mulsului, însă volumul de nutreţ este diferenţiat în funcţie de productivitatea şi de starea fiziologică a animalului. „Cele fătate recent primesc o cantitate de urlău mai mare. Înainte, când aveam sala de muls şi furajam uniform cu remorca, toate vacile primeau aceeaşi cantitate de furaje pentru că nu puteam face diferenţieri. Şi atunci vacile avansate în gestaţie erau foarte grase iar cele în vârf de lactaţie erau prea slabe. Pentru că ele mâncau la fel, dar nu produceau la fel. La vaca de lapte e foarte important ficatul. Furajul administrat în exces, cu multă proteină, poate afecta acest organ. De aceea e nevoie de o raţie echilibrată. La cele care sunt cu gestaţia avansată şi merg spre repaus, reducem cantitatea de furaj administrată la jgheab şi la jumătate de kg pe zi”, ne-a mărturisit Neluţu Platon.

Acesta îşi produce singur furajele pe 150 ha. Doar şroturile şi premixurile şi le cumpără. De asemenea, suplimentul pe care vacile îl primesc la robot este achiziţionat de la o firmă specializată.

furajare ferma Florin Platon_b

 

Juno înlocuieşte munca repetitivă

 

În adăpost, vacile au hrană la discreţie. Dar pentru asta e nevoie de Juno, un robot a cărui misiune este doar să împingă furajul la botul animalelor. El intră în funcţiune din oră în oră şi nu face altceva decât să se plimbe graţios pe aleea principală. Porneşte de la o distanţă de 120 cm faţă de front, după care se tot apropie din 10 în 10 cm la fiecare rută până la 80 cm. Ca vacile să nu fie nevoite să se întindă prea tare după hrană, pe măsură ce aceasta scade în volum. După ce şi-a terminat traseul, Juno merge la încărcare şi peste o oră porneşte din nou din acelaşi punct. „Juno ne este de mare ajutor. Pentru că noi pe timpul verii mai răscolim mâncarea ca să nu se încingă şi Juno o adună din nou pe marginea aleii. Eu cred că un astfel de robot ar putea deservi şi două grajduri dacă logistica îţi permite. În circa 10 minute îşi încheie traseul în grajd”, ne-a explicat fermierul.

LELY JUNO robot de impins furaje_b

 

Discovery menţine pardoseala curată

Igiena este extrem de importantă într-o fermă de vaci de lapte. Mai puţine dejecţii în adăpost înseamnă copite şi ugere curate. Implicit, animale mai sănătoase. Prin utilizarea robotului Discovery de la Lely, Neluţu Platon a scăpat de-o grijă, pentru că, se ştie, curăţarea manuală a pardoselilor din grajd e o sarcină grea şi deloc plăcută. „Îmi place să lucrez cu oamenii, dar din păcate sunt tot mai greu de găsit. Cu ajutorul lui Discovery menţinem cât mai curată suprafaţa pe unde circulă animalele. Robotul se plimbă pe aleile din adăpost, curăţă grătarele şi face ca gunoiul să se ducă direct în fosă. Acolo, un agitator omogenizează aceste dejecţii şi facem un îngrăşământ semilichid pe care îl administrăm apoi pe câmp”, a precizat fermierul.

LELY Discovery_b

 

Criteriul rentabilităţii

De obicei, fermierii optează pentru un robot de muls din cauza lipsei forţei de muncă, dar în realitate un astfel de echipament aduce mai multe beneficii utilizatorului. „Dacă vrei să faci performanţă, el devine o necesitate. Iar ca să fie rentabilă investiţia, trebuie să ai cel puţin 50 de animale la muls. Astronaut face faţă cu succes unui efectiv de 75 de animale, cu o frecvenţă medie pe cap de vacă între 2,5 şi 3 mulsori pe zi. Cam asta este şi recomandarea noastră, pentru că dacă depăşeşti acest prag, rişti să stresezi animalele. Noi stimulăm animalele productive. Vaca ce dă 70 de litri de lapte într-o zi poate fi mulsă şi de şase ori pe zi”, ne-a explicat Stelian Cotiga, reprezentant-service Lely în România, alături de care am vizitat ferma lui Florin Ioan Platon.

LELY ASTRONAUT_robot de muls (2)_b

 

ROBOŢI DE MULS LELY ÎN FERME

 

În România există astăzi peste 50 de roboţi de muls marca Lely în funcţiune. „Noi nu doar vindem aceste aparate extrem de performante, dar asigurăm şi service-ul pentru ele. Ne ocupăm de menetenanţa echipamentelor şi instruim fermierii, oferim suport tehnic post-vânzare, fiind la dispoziţia clienţilor noştri 24 de ore din 24. Oferim consultanţă şi îi ajutăm pe fermieri să-şi optimizeze munca pentru a-şi maximiza profiturile”, a concluzionat Stelian Cotiga.

 echipa LELY ROMANIA_b

FOTO: echipa LELY ROMÂNIA

CONTACT 
Stelian Cotigă, reprezentant-service Lely în România  – tel. +40 748 185 745

un reportaj de LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →