Astăzi, familia Tarniţă din Satu Nou, judeţul Bistriţa-Năsăud, exploatează un efectiv total de 135 de vaci, cu tineret cu tot, din care 68 la muls, în proporţie de 90% rasa Holstein.
Cea mai mare provocare, spune Lucian, e lipsa forţei de muncă. De aceea s-a şi orientat spre mulsul robotizat. Dacă înainte, în vechea locaţie, mulgea la bidon 42 de vaci şi înregistra o producţie medie zilnică pe cap de animal de 20 de litri, odată cu punerea în funcţiune a robotului Astronaut A5, cantitatea de lapte colectată, dar şi calitatea acestuia au crescut semnificativ. Astfel, acum a ajuns la o medie de 30 de litri de lapte.
„Mulsul robotizat ne-a scăpat de o mulţime de griji. În primul rând, nu mai depindem de oameni. Avem un singur angajat, care merge cu tineretul şi vacile înţărcate pe păşune. În plus, mulsul robotizat este mult mai igienic. Astronaut A5 are un sistem – Pura – de dezinfectare cu abur fierbinte a manşoanelor după fiecare mulsoare şi astfel riscul de transmitere a bolilor de la o vacă la alta este aproape nul. Sănătatea ugerului este foarte importantă, mai ales că pot apărea probleme cu mastitele. De asemenea, nu am avut deloc probleme cu ataşarea cupelor. Laserul citeşte foarte bine ugerul. A durat câteva zile până ce vacile s-au obişnuit cu robotul, după care totul a mers de la sine”, ne-a mărturisit fermierul bistriţean.
Mulsul robotizat ne-a scăpat de o mulţime de griji. În primul rând, nu mai depindem de oameni. (…) În plus, mulsul robotizat este mult mai igienic. – LUCIAN TARNIŢĂ, crescător de vaci de lapte în judeţul Bistriţa-Năsăud
Câţi litri de lapte dă cea mai productivă vacă?
Robotul de muls are şi un soft dedicat. Lucian urmăreşte de pe calculatorul din birou şi pe telefonul mobil toată activitatea. Ştie fiecare vacă ce producţie de lapte dă sau dacă apar probleme de comportament, pentru a putea interveni imediat. Robotul mulge zi şi noapte. Media este undeva la 2,5 mulsori pe cap de animal, dar sunt vaci care vin mulse într-o zi şi de 4-5 ori. Cea mai productivă vacă dă 52 de litri de lapte pe zi. „Avem şapte exemplare la a treia sau a patra fătare de la care mulgem peste 50 de litri într-o zi. Avem un lot mare de primipare, vaci la prima fătare, ceea ce înseamnă că pe viitor putem creşte cantitatea de lapte colectat”, a constatat medicul veterinar.
un reportaj de
LIVIU GORDEA