Mica fermă de vaci de lapte nu dispare, se transformă! - Revista Ferma
6 minute de citit

Mica fermă de vaci de lapte nu dispare, se transformă!

Foto 1 Mica fermă de vaci de lapte nu dispare, se transformă!Zootehnia ocupă doar 22% din valoarea totală a producției agro-alimentare autohtone. Producția laptelui de vacă este în declin sever. Digitalizarea și fermele mici sunt șansa pentru ca vaca de lapte să aibă un viitor în România!

Vaca de lapte și digitalizarea fermelor mici și mijlocii de bovine au fost subiecte centrale la cea de-a doua ediție a dezbaterii ”Vaca de lapte, o prioritate pentru zootehnie”, pe teme legate de tehnologia creșterii și ameliorării taurinelor, la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu-Holboca, jud. Iași. Manifestarea a inclus și o expoziție cu peste o sută de animale din rasele Holstein și Sura de Stepă.

Interval de schimb al geneticii prea mare

S-a subliniat faptul că producția zootehnică are o pondere de doar 22% din valoarea totală a producției agro-alimentare din România. „Aceasta, în condițiile în care ponderea ar trebui să fie între 50 și 60%. Este nevoie de politici care să vizeze ținte de rentabilitate economică ale sistemului. Degeaba se investesc sume mari, inclusiv prin proiecte și programe, în adăposturi moderne și în material genetic de import, dacă nu se ține seama de costuri și de uzura materialului biologic, pentru a se asigura nu doar productivitate, ci și calitate. Dacă în SUA, de exemplu, intervalul de schimb este de 1,8 ani, iar la noi de 2,5 ani, gândiți-vă câte resurse financiare merg către importuri de genetică. De ce să nu utilizăm genetica deosebită, de exemplu, de la Dancu, unde deja există efective de vaci obținute prin tehnologii moderne, de la tauri de top mondial?”, menționa Valeriu Tabără, Președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești”.

Progres genetic la dublu

Gheorghe Vaida, inspector specialitate și consilier al președintelui ASAS, sublinia faptul că, în urma progreselor realizate de genetică şi de genomică, de bioinformatică şi de sistemele de inteligenţă artificială privind cunoaşterea la nivel molecular a proceselor care stau la baza dezvoltării organismelor, prin tehnologii inteligente, s-a ajuns la dublarea progresului genetic față de selecția clasică a animalelor. Acest nivel ar putea fi atins și în fermele autohtone.

Foto 3 Andra Sabina Valeanu Mica fermă de vaci de lapte nu dispare, se transformă!
Andra Sabina Neculai Văleanu, alături de grupul de vizitatori ai expoziției de animale

Zootehnie de precizie în fermele mici și mijlocii de bovine

Fermele mici și mijlocii de vaci de lapte din România se confruntă cu provocări semnificative, dar acestea au un potențial considerabil de a asigura securitatea alimentară a populației țării. În aceste ferme, se mențin rasele tradiționale de vaci, precum Sura de Stepă, Pinzgau, Bruna de Maramureș, Bălțata Românească, Bălțata cu Negru Românească, contribuind la conservarea diversității genetice și a biodiversității agricole. ”Aceste exploatații, prin conservarea tradițiilor locale legate de producția de lapte și de produse lactate, susțin diminuarea dependenței de importuri și, prin asigurarea unui lanț de aprovizionare local, promovează sustenabilitatea la nivel regional. Inclusiv în aceste ferme devin necesare tehnologiiile digitale. În ultimii ani, s-a înregistrat o mare creștere a numărului de sisteme de monitorizare a activității și a stării de sănătate ale animalelor, bazate pe senzori inteligenți, pe un algoritm sofisticat și optimizat constant. Se oferă informații practice și utile despre starea reproductivă, de sănătate, nutrițională și de bunăstare a vacilor (ruminația, temperatura, locația vacii în grajd, poziția vacii-culcat vs. în picioare, timpul de hrănire, etc)”, arăta Andra Sabina Neculai Văleanu, director adj. științific la SCDCB Dancu-Iași.

Foto 2 20240423 103242 Mica fermă de vaci de lapte nu dispare, se transformă!

Proiect de transformare digitală a fermelor

Stațiunea Dancu-Iași a inițiat un proiect de tehnologii avansate care vizează atât automatizarea proceselor și optimizarea utilizării resurselor, cât și creșterea productivității prin monitorizarea animalelor în timp real și sporirea producției de lapte. ”Proiectul cel mai recent al SCDCB Dancu – Iași este finanțat de Academia Oamenilor de Știință din România, competiția destinată tinerilor cercetători „AOȘR-TEAMS-III” EDIȚIA 2024-2025”. Scopul este acela de a dezvolta și implementa o abordare integrată de transformare digitală în fermele mici și mijlocii de vaci de lapte, cu accent pe îmbunătățirea productivității, eficienței operaționale și rezilienței acestor exploatații”, preciza Andra Sabina Văleanu.

Valeriu Tabara 2024 Mica fermă de vaci de lapte nu dispare, se transformă!

Stațiunea Dancu poate reprezenta un pol al furnizării de genetică pe vaca de lapte. – VALERIU TABĂRĂ, Președinte ASAS

SCDCB DANCU GESTIONEAZĂ UN EFECTIV DE  PESTE 750 DE ANIMALE

Potrivit informațiilor oferite de către Ciprian Radu, Director SCDCB Dancu-Iași și Vasile Vintilă, Director adj. tehnic SCDCB Dancu-Iași, unitatea deține un efectiv total de peste 750 capete (rasele Bălțata cu negru românească, Bălțata românească și Sura de stepă – animale aflate într-un proiect național de conservare), aproximativ 650 ha teren și un total de 61 angajați, dintre care 10 angajați desfășoară activități stricte în domeniul cercetării științifice de profil. Unitatea livrează lapte proaspăt către procesatori regionali, iar fermelor din zonă le pune la dispoziție tineret bovin mascul și tăurași de reproducție, având și posibilități de a asigura către terți analize privind calitatea furajelor și a laptelui.

Într-o lume în care eficiența și sustenabilitatea sunt la mare preț, inclusiv în aceste ferme devin necesare tehnologiile digitale, care nu mai reprezintă un lux. – ANDRA SABINA NECULAI VĂLEANU, Director adj. științific la SCDCB Dancu-Iași

Foto 4 20240423 104658 Mica fermă de vaci de lapte nu dispare, se transformă!

PRODUCȚIE DE LAPTE ÎN DECLIN

Potrivit INS, în februarie 2024 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 1,9%, față de luna ianuarie 2024, dar importurile de lapte brut au crescut cu 1% în aceeași perioadă.

Potrivit Eurostat, în 2023, producția de lapte din România a ajuns la mai puțin de jumătate din cantitatea medie înregistrată în UE (7.653 kg), situându-ne pe ultimul loc în UE, cu o producție medie raportată de doar 3.367 kg în 2022.

Click AICI și vezi care sunt scenariile Rabobank pentru piața mondială a laptelui, într-o analiză detaliată publicată pe site-ul Revista Ferma!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →