Preţul laptelui se menţine. Scad exporturile UE de produse lactate - Revista Ferma
6 minute de citit

Preţul laptelui se menţine. Scad exporturile UE de produse lactate

Scăderea efectivului de vaci de lapte va fi compensată de creşterea producţiei de lapte, iar preţul laptelui se menţine. Cererea globală redusă va afecta creșterea exporturilor UE de produse lactate. De asemenea, după un deceniu de creștere, producția de lapte din nord-vestul Europei urmează să scadă structural, impactând performanța operațională și financiară a companiilor producătoare de produse lactate.

lapte de vaca Logo CE Preţul laptelui se menţine. Scad exporturile UE de produse lactate

În cea mai recentă perspectivă UE pe termen scurt, Comisia Europeană se așteaptă ca livrările de lapte în regiune să crească cu 0,4% faţă de anul trecut, datorită producțiilor mai mari și a stabilizării prețurilor laptelui. Această tendinţă corespunde perspectivelor din toamnă ale UE, care estimau că livrările vor crește cu 0,3% de la an la an. Prețurile UE pentru laptele crud au scăzut în prima jumătate a anului 2023, dar au început să se recupereze din ultimul trimestru al anului trecut. Până în septembrie 2023 prețurile medii pentru laptele crud au scăzut cu 25% sub vârful din decembrie 2022.

EU 27 Evolutie pret lapte crud grafic martie2024 scaled Preţul laptelui se menţine. Scad exporturile UE de produse lactate

Tendinţe ale pieţei laptelui UE:

  • Livrările de lapte sunt estimate să crească cu 0,4% în 2024, comparativ cu anul precedent, în special datorită creşterii producţieie.
  • Stabilizarea prețurilor la lapte și a costurilor mai mici ale inputurilor se vor regăsi în marje de profit mai bune pentru fermieri.
  • Tensiunile geopolitice continue din Rusia, Ucraina și Orientul Mijlociu vor influența prețurile și fluxul comercial.
  • Creșterea exporturilor de produse lactate ar putea încetini pe fondul cererii slabe.

Primele luni ale 2024 au început cu o notă pozitivă, iar prețurile pentru laptele crud au crescut și s-au stabilizat la un nivel cu 15% peste media ultimilor 5 ani. În majoritatea țărilor din UE, condițiile meteorologice generale par favorabile pentru producția de furaje și pășunat. Toate aceste condiţii, precum şi stabilitatea generală a prețurilor în 2024 este probabil să îmbunătățească marjele pentru fermierii producători de lapte.

Evolutie pret lapte crud martie 2024 comparativ cu martie 2023 UE27 scaled Preţul laptelui se menţine. Scad exporturile UE de produse lactate

Preţul mediu UE pentru laptele crud a fost de 46,4 euro/100kg în luna martie, în creştere cu 0,2% faţă de luna anterioară. Preţurile de referinţă pentru untul şi brânză au înregistrat creşteri de 0,9% şi respectiv 0,3%, în timp ce preţul pentru laptele praf degresat şi laptele praf integral a scăzut cu 0,9% şi 0,02%.

Pret mediu lapte unt SMP WMP martie2024 scaled Preţul laptelui se menţine. Scad exporturile UE de produse lactate

De ce nu creşte preţul laptelui?

Scade efectivul de vaci de lapte

Efectivul UE de vaci de lapte va continua, conform estimărilor Comisiei, să scadă cu încă 0,5% în 2024, urmând o tendință pe termen lung. Ca urmare, această scădere a efectivului de animale va fi probabil compensată de tendințele de creștere ale producției de lapte (+0,9%), ceea ce duce la o creștere generală a aprovizionării cu lapte.

Disponibilitatea subproduselor bazate pe substanţa uscată din lapte a crescut cu 0,7% pentru grăsimile din lapte și cu 0,6% pentru proteinele din lapte în 2023. De această creştere au beneficiat producătorii de produse lactate. Astfel, producția de brânză și zer este de așteptat să crească cu 0,7% și, respectiv, 0,9%, iar producția de lapte praf degresat (SMP) va rămâne stabilă în 2024.

Îmbunătăţirea exporturilor şi producţia mai redusă de la finalul anului 2023 a făcut ca stocurile de final (2023), respectiv de început de an (2024) să fie relativ scăzute, dar aceste niveluri sunt suficiente pentru a acoperi cererea estimată de export și consum intern, având în vedere producția așteptată pentru acest an.

UE va exporta mai puţine produse lactate

Privind prognozei Comisiei UE, în 2024, creșterea exporturilor este posibil să încetinească. Astfel, exporturile de unt, brânză și lapte praf degresat (SMP) vor înregistra (probabil) creşteri între 1 și 2,5% în 2024, deși exporturile de lapte praf integral (WMP) sunt de așteptat să scadă cu 1,0%. Exporturile de produse lactate proaspete vor continua probabil tendința de scădere în 2024. Exporturile UE de lapte praf integral se confruntă cu concurența din Noua Zeelandă, iar cererea din China rămâne scăzută.

Schimbările structurale în curs în sectorul produselor lactate din UE, viitoarele alegeri europarlamentare și tensiunea geopolitică globală vor rămâne provocări cheie pentru sectorul lactatelor.

Mai puţin lapte, la nivel global

Livrările globale de lapte au fost în medie de 813,0 milioane de litri/zi în februarie, în scădere cu 5,5 milioane de litri/zi (sau -0,4%), în regiunile selectate, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Australia și Noua Zeelandă au înregistrat creșteri anuale ale volumului, UE a fost stabilă, iar Argentina, Marea Britanie și SUA au scăzut.

Stabilitatea producţie de lapte a UE a fost în contrast cu variații de piaţă sezoniere şi a  compensat scăderile semnificative din Irlanda (50,6 milioane de litri sau 13,3%) cu creşteri semnificative în Germania (3,3%), Franța (4,0%) și Polonia (7,4%).

Rabobank, în cel mai recent raport, prezice o producție mai mică în semestrul I din 2024, comparativ cu 2023. Privind în perspectivă, Rabobank se așteaptă ca prețurile globale să se îmbunătățească la poarta fermei într-o oarecare măsură și preconizează reducerea costurilor pentru furaje.

Scade producția de lapte în nord-vestul Europei. Care sunt implicațiile pentru procesatori de lapte?

După un deceniu de creștere, producția de lapte din nord-vestul Europei urmează să scadă structural, impactând performanța operațională și financiară a companiilor producătoare de produse lactate.

 Companiile producătoare de produse lactate se confruntă cu o serie de provocări, iar pierderile de venituri și eficiență redusă a costurilor, sunt urmate de o concurență sporită pentru lapte și culminează cu implicațiile de capital ale excesului de capacitate de procesare. Pentru cooperativele de produse lactate, provocările sunt și mai complexe, deoarece consumul mai mic de lapte coincide, în general, cu retragerea capitalului de către membri.

În ultimul deceniu, nord-vestul Europei (Danemarca, Germania, Olanda și Belgia) a fost în centrul creșterii ofertei de lapte din UE. Acum, regiunea dă semne de scădere structurală a producției de lapte pe baza unei perioade prelungite de profitabilitate slăbită, limitări de mediu, constrângeri de muncă (atât succesiunea, cât și disponibilitatea forței de muncă), condiții meteorologice mai extreme și incertitudine cu privire la schimbările de politică iminente. Privind în perspectivă, vedem că scăderea creșterii producției de lapte ar putea fi mai puternică decât se anticipa anterior, pe măsură ce se apropie termenele limită pentru reglementările privind calitatea apei și se intensifică obiectivele de reducere a amoniacului.

Rabobank întrevede două scenarii:

  1. În cadrul unui scenariu de scădere treptată a volumelor de lapte colectate, procesatorii se pot adapta printr-o strategie de tranziție către ingrediente proteice cu valoare adăugată mai mare, produse de consum (de marcă) și brânză.
  2. În cazul unui scenariu de scăderi mai abrupte ale volumelor de lapte, într-o perioadă mai scurtă de timp, implicațiile devin mai severe pe măsură ce veniturile pierdute, capacitatea în exces și constrângerile de capital se acumulează rapid.

Rabobank recomandă companiilor procesatoare de lapte să fie proactive decât să se confrunte cu consecințe mai dure într-o etapă ulterioară.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →