Potrivit USDA, în sezonul curent, Brazilia va realiza o producţie record de 133 mil. de tone de soia, cu aproximativ 7 mil. tone mai mult decât în sezonul precedent. Deşi au fost unele întârzieri la semănat din cauza secetei de la sfârșitul anului 2020, randamentele nu vor suferi. După ce anul trecut şi-a extins suprafaţa cultivată cu soia cu 1,7 mil. ha, Brazilia a preluat poziţia de lider, înaintea Statelor Unite.
În SUA, recoltarea s-a încheiat la începutul lunii noiembrie 2020, cu cca. 113 mil. tone producţie totală, cu 16 mil. tone mai mult față de sezonul precedent.
Argentina va recolta cca. 48 mil. tone, în scădere pentru al doilea an consecutiv.
Presiune pe prețul rapiței
După primele creșteri semnificative ale prețurilor din noiembrie 2020, tranzacţiile au stagnat. Recent, prețurile la bursă au scăzut. În Germania, în ultima săptămână din ianuarie, media națională a fost de 410,70 euro/tonă, în scădere cu 1,20 euro/tonă față de săptămâna precedentă, relatează proteinmarkt.de.
În Germania există o cerere mare pentru rapiţa din 2021, ceea ce menține prețul la cca. 380,50 euro/tonă. Nivelul de comercializare este mai mare decât de obicei şi cel puțin 20% din producţia viitoare se află sub contract.
Rusia exportă floare în UE
Exporturile rusești de floarea-soarelui, în septembrie-noiembrie, au atins un nivel record de 421,1 mii de tone față de 198,1 mii de tone în perioada similară a sezonului 2019/2020. Guvernul rus a majorat cu 30% tarifele de export pentru livrările în afara Uniunii economice eurasiatice (Belarus, Kazakhstan şi Rusia), din ianuarie până la sfârșitul sezonului. În aceste condiții, potențialul de export al Rusiei pentru sezonul 2020/2021 este estimat la 650 mii tone de floarea-soarelui.
Dintre statele membre UE, în acest sezon, cea mai importantă destinaţie pentru floarea-soarelui din Rusia a fost Bulgaria. Totodată, o creștere a importurilor de floare din Rusia a fost înregistrată și în Turcia și România.
IMPORTURI BLOCATE ÎN UE
După cum arată statisticile Comisiei Europene, autoritățile vamale au înregistrat importul a doar 1.000 tone de rapiță în perioada 17-24 ianuarie. De la începutul sezonului de comercializare până în ianuarie, cele 27 de state membre au importat 3,9 mil. tone de rapiță, cu 5% sub volumul intrărilor din perioada similară a sezonului precedent, care s-a încheiat cu importuri record de 6 mil. tone.
În schimb, importurile de soia ale statelor UE au continuat să crească. În primele 30 de săptămâni ale sezonului curent, au fost importate 8,3 mil. tone de soia. Principalii furnizori au fost (în perioada de referinţă) SUA (45%), Brazilia (35%) și Canada (15%).
un articol de
GHEORGHE GHIŞE