Mai întâi desfacerea, apoi ferma de Angus! Cum a trecut Ionuț Gociman de la zootehnie la gastronomie? - Revista Ferma
5 minute de citit

Mai întâi desfacerea, apoi ferma de Angus! Cum a trecut Ionuț Gociman de la zootehnie la gastronomie?

Casa Angus Ionut Gociman si echipa lui la AgriPlanta Mai întâi desfacerea, apoi ferma de Angus! Cum a trecut Ionuț Gociman de la zootehnie la gastronomie?

A fost o trecere naturală, firească pentru Ionuț Gociman, fostul director executiv al Asociației Aberdeen Angus din România.

L-am întâlnit în târg, la AgriPlanta-RomAgroTec, unde pregătea de zor ceafă de Angus la afumătoare și alte bunătăți, toate din vită Angus, alături de echipa lui. Acolo, lângă ”Smokerilă” mi-a povestit cum a făcut pasul spre partea de food și ce planuri are pentru viitorul apropiat.

CARNE DE CALITATE ANGUS, DIN ROMÂNIA!

După 10 ani în care a deținut funcția de Director executiv al Asociației Aberdeen Angus din România, Ionuț Gociman a făcut pasul spre producție și procesare.

Și-a dorit de mic copil să aibă propria lui fermă. ”Rasa Aberdeen Angus a fost și rămâne pasiunea mea. Cu timpul am început să fiu din ce în ce mai atras de partea de producție și îngrășare.

Obiectivul principal este acela de a produce carne de calitate, constant, mai ales că în România avem un potențial foarte mare, datorită suprafețelor extinse cu pășuni pe care putem să le valorificăm crescând bovine pentru carne”, spune Ionuț Gociman.

După ce a analizat cu atenție ce înseamnă tipologia și structura fermelor, tânărul specialist a decis că vrea să-și înceapă viața antreprenorială invers față de majoritatea fermierilor.

Casa Angus Bucuresti Mai întâi desfacerea, apoi ferma de Angus! Cum a trecut Ionuț Gociman de la zootehnie la gastronomie?

DIN FERMĂ ÎN FURCULIȚĂ, LA CASA ANGUS!

”Am hotărât să-mi fac mai întâi partea de desfacere și am dezvoltat acest mic business de familie, Casa Angus, care își desfășoară activitatea în centrul Bucureștiului, unde avem partea de carmangerie, băcănie și steak house”, declară antreprenorul.

De la bun început, dorința lui Ionuț Gociman a fost să-și învețe clienții cum se gătește o carne de vită Angus produsă exclusiv în România.

”Clientul poate să cumpere de la noi carnea și să o gătească singur acasă, dar putem prepara carnea în fața lui aici, la Casa Angus. Bucătăria noastră este deschisă, este un beef bar, unde îi explicăm clientului cum se gătește carnea de Angus, de la ciorbă, sarmale, ardei umpluți, până la steak-uri, T-bone sau carne maturată.

CITEȘTE ȘI: Dacă ai propriile furaje, vaca de carne aduce profit! Ionel Onofrei a ajuns de la 10 juninci la peste 150 capete Angus!

CEAFA DE ANGUS, 10 ORE LA AFUMĂTOARE!

”Toată lumea promovează piesele de Angus mai renumite, cum sunt T-bone, antricotul, vrăbioara, dar noi încercăm să promovăm și alte piese, la fel de gustoase dacă sunt bine pregătite, cum ar fi ceafa de vită în afumătoare”, îmi spune Ionuț Gociman.

Ceafa de vită Angus este învelită în muștar și alte condimente – sare, piper, rozmarin – și stă în afumătoare timp de 10 ore. Așa înfoliată mai stă cel puțin o oră la odihnit înainte de feliere iar rezultatul este senzațional!

”Este o întreagă poveste. Trebuie să controlezi foarte bine temperaturile interne ale cărnii cât și externe; folosim doar un anumit tip de cărbune și de lemn, peleți cu usturoi și cu rozmarin, toate pentru a obține o carne fragedă, suculentă și savuroasă”, explică tânărul antreprenor.

Ionuț Gociman ne asigură că la Casa Angus prețurile sunt accesibile tocmai pentru a putea face cunoscută publicului larg carnea de vită Angus, la adevărata ei valoare culinară.

”Avem carne de la 35 de lei kilogramul, valorificăm toate piesele disponibile din carcasă. Burgerul mare cu cartofi costă la noi 49 de lei iar de luni până vineri, între orele 12.00-17.00, avem preparatul zilei, alegerea bucătarului, la 35 de lei”.

Burgeri de vita Angus la Casa Angus Mai întâi desfacerea, apoi ferma de Angus! Cum a trecut Ionuț Gociman de la zootehnie la gastronomie?

”SUSȚINEM CONSUMUL DE CARNE DE VITĂ ÎN ROMÂNIA!”

În locația pe care a dezvoltat-o și care este o investiție de familie, urmează să inaugureze o carmangerie, dar și o făbricuță de mezeluri.

Conform principiului ”Farm to Fork”, tânărul antreprenor pune mare preț pe trasabilitatea cărnii. A fost visul lui de a crește numeric populația de bovine Angus în România și a reușit, alături de colegii și fermierii din asociație. Țara noastră deține în prezent în jur de 1800 de ferme și peste 125 de mii de capete.

Ulterior a vizat ameliorarea și îmbunătățirea calitativă a efectivelor și a bifat cu succes și acest deziderat.

”Acum îmi doresc partea de producție, de procesare și desfacere, mai exact profitabilitatea fermelor. Să dăm valoare carcaselor și să susținem consumul de carne de vită în România”!

Calitatea produselor și priceperea echipei lui Ionuț Gociman au fost recompensate cu aur la prima participare a Casei Angus la ”Grill Fest 2024”.

CITEȘTE ȘI: Genetica face partea profitabilă a poveştii Angus. ”Zilele Aberdeen Angus” în România

Ionut Gociman si sotia lui Mai întâi desfacerea, apoi ferma de Angus! Cum a trecut Ionuț Gociman de la zootehnie la gastronomie?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →