Genetica face partea profitabilă a poveştii Angus - Revista Ferma
6 minute de citit

Genetica face partea profitabilă a poveştii Angus

”Zilele Aberdeen Angus” în România

foto 2 2 Genetica face partea profitabilă a poveştii Angus
Zilele Aberdeen Angus 2023

Cea de-a doua ediţie a manifestării ”Zilele Aberdeen Angus” în România a reunit, timp de două zile, câteva sute de fermieri, membrii ai Asociaţiei şi iubitori ai acestei rase de carne.

Programul de anul acesta a inclus în prima zi licitaţia pentru câteva loturi de tineret, masculi şi femele, destinate îngrăşării, prezentări de tehnologii ale comaniilor partenere şi un show culinar.

Cea de-a doua zi a fost dedicată Adunării generale a Asociației Aberdeen Angus România (destinată exclusiv membrilor Asociației) şi licitaţia taurinelor Angus destinate reproducției. Cea mai mare parte a programului s-a desfăşurat în cadrul fermei de colectare a asociaţiei din localitatea Fântânele, jud. Mureş.

Prezentările companiilor partenere au făcut referire la ”inoculanţi şi producţia unui siloz de calitate” – tehnologiile Corteva şi ”Poveste de succes a creșterii taurinelor Angus în Italia – Placido Massella – Mr. Beefy” cu sprijinul Purina by Cargill.

foto 3 2 Genetica face partea profitabilă a poveştii Angus

AGRARIA ON TOUR

În cadrul manifestării, sub egida ”Agraria on Tour” şi în parteneriat cu DLG România şi MSD Animal Health a avut loc şi o vizită la ferma ”Black Angus Farm” (loc. Măgherani, jud. Mureş) ce a inclus şi o prezentare şi demonstrația practică a sistemului SenseHub – senzori pentru monitorizarea sănătății și a reproducției taurinelor de carne, precum şi expunerile privind ”Prevenția prin programe de vaccinare” şi ”Allflex: recoltare de țesut și identificare”.

foto 4 2 Genetica face partea profitabilă a poveştii Angus

OBIECTIV: CARNE DE CALITATE

Cei peste 1450 de membri ai asociaţiei dețin mai mult de 120.000 de bovine din rasa Aberdeen Angus, fiind cea mai mare asociație din România specializată pentru producția de carne de bovine.

Consecventă unuia dintre motto-urile după care se ghidează – „Genetica superioară înseamnă performanță și progres” şi prin care şi-a propus să amelioreze şi să perfecţioneze rasa Aberdeen Angus, după 11 ani de activitate, Asociaţia a trecut la următorul nivel.

Având în vedere că cca. 50% din carnea produsă este exportată iar 50% rămâne în ţară ”trebuie să începem să marketizăm şi acest obiectiv, de a învăţa consumatorul final ce înseamnă o carne de calitate produsă în România şi diferenţele faţă de carnea din import”, a precizat Ioan Gociman, director tehnic executiv al Asociaţiei Aberdeen Angus România.

SPRIJIN PENTRU SELECȚIE, AMELIORARE ȘI COMERCIALIZARE

Asociaţia acordă sprijin permanent membrilor săi pentru a-şi îmbunătăţii atât tehnologiile de creştere cât şi pentru ameliorarea şi selecţia animalelor cu cel mai bun potenţial genetic.

Ioan Gociman Asociatie Angus Genetica face partea profitabilă a poveştii Angus

Este important să nu uităm niciodată că obiectivul nostru suprem este de a produce constant carne de calitate! – IOAN GOCIMAN, Director tehnic executiv Asociaţia Aberdeen Angus România

Deloc de neglijat sunt şi aspectele comerciale, respectiv activităţile de vânzare/cumpărare de animale, atât pentru reproducţie cât şi pentru îngrăşare/abatorizare. Asociaţia deţine şi două camioane pentru transport, iar ”colegii noştrii manageriază foarte bine cele două ferme aflate în proprietatea Asociaţiei – Ferma de colectare şi Ferma de reproducţie şi se ocupă de tot ceea ce reprezintă colectarea de bovine destinate îngrăşării.

Recomand celor interesaţi să îi contacteze cu încredere pe responsabilii departamentului comercial pentru mai multe detalii. De asemenea, pe site-ul nostru www.aberdeenangus.ro se pot înscrie/posta anunţuri pentru vânzare de bovine de carne din rasa Aberdeen Angus”, a precizat Ioan Gociman.

PREȚ REAL PENTRU CALITATE

Loturile de tineret destinat îngrăşării, dar mai ales animalele pentru reproducţie au fost aprig disputate în cadrul licitaţiilor. Derulate după reguli specifice şi într-un ritm relativ alert, toate exemplare scoase la licitaţie au fost vândute şi atât organizatorii, cât mai ales participanţii (în special cei care au vândut sau cumpărat) s-au declarat mulţumiţi.

Unul dintre cei mai activi participanţi la licitaţie a fost Bogdan Vereş, crescător de Angus din judeţul Cluj. ”Caracteristicile fenotipice cât mai apropiate de Angus-ul pe care îl considerăm de revistă – Angus-ul perfect și liniile genetice de înaltă valoare, cu importanță recunoscută pe plan internațional” a fost ceea ce fermierul caută, pentru că, ”de-a lungul anilor ni s-a dovedit asta în fermă – am avut rezultate foarte bune de la animalele care au fost achiziționate la licitații din ferme cu renume internațional”.

În ceea ce priveşte preţul la care animalele s-au vândut, după părerea lui Bogdan Vereş acesta ”a fost oarecum un preț real, atât pentru vânzător, cât și pentru cumpărător. Eu am și cumpărat, am și vândut, considerăm că sunt prețuri realistice raportat la calitate, respectiv pachetele genetice și potențialul de producţie”.

INVESTIȚIILE ÎN GENETICĂ SUNT IMPORTANTE!

Bogdan Veres Genetica face partea profitabilă a poveştii Angus

Întotdeauna când avem ocazia să achiziționăm linii genetice noi, cu potențial mare, o facem. Astăzi am reușit să luăm 2 tăurași şi 6 femele din linii genetice importante şi diferite.BOGDAN VEREȘ, Crescător de Angus din jud.Cluj

Fiind un bun cunoscător al pieţei internaţionale şi având o bogată experienţă în participarea la licitaţii de renume, Bogdan Vereş apreciază că şi evenimentele organizate de Asociaţia Aberdeen Angus România ”merg într-o direcție bună. Avem foarte mult de învățat și de progresat în povestea Angus din România. Mulţi dintre fermierii mici şi mijlocii încă nu înțeleg în mod deosebit importanța investițiilor în genetică – care pot face diferența între a fi sau a nu fi profitabil. De exemplu, chiar dacă un animal este frumos, dacă acesta nu are potențial genetic de producție mare, atunci rişti să ai doar un animal frumos, dar cu un consum mare și care nu o să fie niciodată eficient economic. Cu ajutorul Asociației încercăm să educăm crescătorii să înțeleagă mai bine atât aspectele comerciale, dar mai ales importanţa geneticii – care face partea profitabilă a poveștii”.

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →