Timp de două zile, sub egida „Zilele Aberdeen Angus în România” s-a desfăşurat mai multe evenimente:
• o licitaţie de tauri de reproducţie din rasa Aberdeen Angus aflaţi în testare, la ferma din loc. Cibu, jud. Mureş
• inaugurarea fermei de colectare şi licitaţia de taurine Aberdeen Angus destinate îngrăşării, în loc. Fântânele, jud. Mureş
• inaugurarea fermei cu lanţ integrat Black Angus Farm din loc. Măgherani, jud. Mureş
Un proiect devenit realitate
În urmă cu trei ani, la Adunarea generală a Asociaţiei de la Agraria, s-a luat hotărârea înfiinţării primului centru de colectare pentru animale de producţie şi care poate să devină şi centru pentru colectare de femele de reproducţie. Acum, în 2022, proiectul a devenit realitate, iar la inaugurarea noii ferme de colectare s-a desfăşurat şi prima licitaţie de animale de producţie.
Genetică de top la licitaţie
Prima zi a fost dedicată licitaţiei de tăuraşi de reproducţie Aberdeen Angus, varietatea neagră, aflaţi în testare. După succesul înregistrat odată cu prima licitaţie oficială de tauri de reproducţie din rasa Aberdeen Angus, organizată în urmă cu trei ani la Agraria, şi de această dată interesul fermierilor a fost deosebit. Toate cele 14 animale, cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de luni, au fost vândute cu câteva sute sau mii de euro peste preţul de pornire (care a fost de 3000 sau 3500 euro/cap).
Tăuraşii licitaţi sunt rodul activităţii de ameliorare şi selecţie desfăşurate de către departamentul de reproducţie al Asociaţiei Aberdeen Angus.
14 loturi scoase la licitaţie
„Colectăm bovine de la membrii Asociaţiei şi ulterior organizăm licitaţii la care pot să participe traderi şi alţi crescători. Licitaţia se desfăşoară pe boxă, respectiv pe greutatea totală a grupului de animale. Asociaţia grarantează un preţ minim, preţul este licitat pe kilogram şi creşte la fiecare strigare cu 10 bani/kg” ne-a explicat Ioan Gociman, director tehnic executiv al Asociaţiei.
Au fost scoase la licitaţie 14 loturi de animale, tineret dim mai multe categorii: tăuraşi, masculi castraţi şi femele, la toate cele trei categorii, rasă pură şi hibrizi, provenite de la ferme din Transilvania.
Cum se face colectarea?
Odată cu inaugurarea fermei de colectare care aparţine Asociaţiei, a fost înfiinţat şi departamentul comercial. Cum se desfăşoară practic acest proces: „La solicitarea membrilor noştri, colegii din departamentul comercial verifică animalele în fermele de provenienţă şi transportul este efectuat cu camionul Asociaţiei. În ferma de colectare cântărirea se face în prezenţa fermierului sau acesta primeşte înregistrarea făcută cu ajutorul unor camere video. Costul transportului este de 25 lei/cap pentru animalele din judeţul Mureş şi 50 lei/cap pentru celelalte judeţe. Din preţul de vânzare, Asociaţia reţine 3% de la cumpărător şi 3% de la vânzător pentru cheltuielile cu întreţinerea animalelor”, a explicat Ioan Gociman.
Licitaţia, premieră în România
În ultimii ani, preţul vitelor de carne a crescut, dar nu în concordanţă cu creşterea costurilor cu furajele, inputurile şi motorina. „Am construit acestă facilitate în principal pentru fermele mici şi mijlocii, pentru că aceşti fermieri nu au posibilitatea să vândă un lot întreg. Dorim să ajutăm membrii asociaţiei şi să uşurăm procesul de cumpărare pentru toţi cei interesaţi şi, într-un fel, se elimină samsarii care ar fi putut să cumpere 1-2 vite din ferme. Este o premieră pentru România şi au fost nişte preţuri minunate, în funcţie de lot s-a depăşit 13-14 lei/kg şi suntem foarte mulţumiţi de ceea ce s-a întâmplat”, ne-a declarat Marcel Olteanu, președintele Asociației Aberdeen Angus România.
Dorim să extindem acest proiect şi în zona Moldovei, pentru că apar costurile de transport. Noua fermă de colectare va deservi zona Ardealului şi, începând din vară, după Adunarea generală de la Agraria vom găsi o locaţie şi în Moldova pentru a construi ceva similar.
MARCEL OLTEANU
Președinte
Asociația Aberdeen Angus România
Laboratorul de reproducţie
În prezent, procesul de reproducţie se realizează în principal prin monte naturale în harem (90%) şi cca 10% însămânări artificiale. Membrii asociaţiei îşi doresc să obţină cât mai rapid un progres genetic semnificativ pentru fermele lor.
Asociaţia Aberdeen Angus are în proprietate cele două ferme, de testare şi de colectare şi intenţionează să dezvolte un laborator de reproducţie. „O asociaţie performantă trebuie să rezolve prompt problemele fermierilor, dar tot timpul trebuie să fie cu 2-3 paşi în faţă cu tehnologia şi inovaţia care să îi îndrume pe fermieri pe drumul ce bun. Ne dorim ca în cadrul fermei de testare să facem un laborator ultraperformant destinat prelucrării materialului seminal, o bancă de gene şi alte tehnologii noi pe care dorim să le implementăm”, ne-a declarat Ioan Gociman.
În ultimii 5 ani ne-am dorit să consolidăm fundaţia, să avem o bază de date cât mai bine pusă la punct, să avem echipamente pentruCOP, maşini de teren şi transport. Acum putem să calculăm valorile de ameliorare şi sperăm să facem cât de curând şi testare genomică.
IOAN GOCIMAN
Director tehnic executiv
Asociația Aberdeen Angus România
Un exemplu de bune practici
Felicitând toată echipa Asociaţiei pentru „profesionalism şi dăruire”, Antal Szabolcs Barabási, Secretar de stat în MADR, a remarcat că „dacă toate asociaţiile, indiferent de specie şi de rasă, ar fi la fel ca şi Asociaţia Aberdeen Angus România, problemeleANZ-ului (Agenţia Naţională pentru Zootehnie) şi DPZ-ului (Direcţia Politici în Zootehnie) ar fi fost demult rezolvate”.
ASOCIAŢIA ARE 1.300 MEMBRI
Asociația Aberdeen Angus România are peste 1.300 de membri din toate județele țării şi un total de peste 85.000 de taurine din rasa Aberdeen Angus. Asociaţia este acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic și pentru Controlul Oficial al performanțelor pentru producția de carne. De asemenea, administrează Baza Informatică de Date Aberdeen Angus (BIDAA) care are drept scop înregistrarea, prelucrarea, monitorizarea şi îmbunătăţirea datelor referitoare la taurinele din rasa Aberdeen Angus.
Doar membrii asociaţiei pot să aducă animale la vânzare şi este de aşteptat ca astfel de evenimente să se desfăşoare trimestrial sau chiar mai des, pentru că oamenii au văzut că se obţin preţuri mai bune decât la vânzarea directă, din fermă.
un articol de
GHEORGHE GHIŞE