Vremurile în care producătorii din Probota vindeau legume ”întâmplător și ieftin” au apus odată cu înființarea în pandemie a Cooperativei ”Legume de Probota” și constituirea propriilor puncte locale de desfacere a legumelor.
Robert Zamisnicu are 30 de ani și coordonează activitatea Cooperativei. Tânărul fermier se poate mândri cu dinamismul structurii asociative ale cărei baze le-a pus în pandemie.
După deschiderea, în satul Bălteni, comuna Probota, a primului punct de desfacere a legumelor chiar în zona unde au fost produse, a urmat organizarea altor două asemenea centre de vânzare, în localitățile de reședință din comunele învecinate, Popricani și Țigănași, ambele din județul Iași.
Astfel, la 4 ani de la înființare, cu sprijinul GAL Valea Prutului, Cooperativa ”Legume de Probota” demonstrează că și în România poate să funcționeze principiul ”Legume, la kilometrul zero”.
Produse locale de la Probota, pline de bunătate şi de sănătate
”Continuăm tradiţia unui sat de 150 ani de a aduce pe mesele celor dragi produse locale, pline de bunătate şi de sănătate. De la sămânţă, la răsad şi până la rod, legumele noastre sunt crescute cu iubire și cu știința domeniului” – Robert Zamisnicu.
Structura de culturi legumicole include pepene verde, pepene galben, tomate, castraveți, vinete, varză, ardei gras, kapia și gogoșar, sfeclă roșie. Deocamdată, au renunțat la rădăcinoase, deoarece nu găsesc forța de muncă necesară.
Valorificarea profitabilă a recoltelor
Cooperativa a fost înființată în anul 2020, cu scopul principal de a atrage clienți noi și de a propune diverse contracte, pentru valorificarea în totalitate și profitabilă a recoltelor obținute de către membrii asociați. ”La început, aceștia lucrau o suprafață totală de aproximativ 45 hectare, familia mea producând legume pe 16 ha de teren.
Astăzi, suprafața totală a membrilor cooperativei depășește 60 ha, ferma mea ajungând la 24 ha cu legume în câmp și 7.000 mp de solarii.
Pentru fiecare a fost o creștere naturală, datorată faptului că împreună am reușit să identificăm variantele optime de valorificare profitabilă a producțiilor și, astfel, am dispus de resursele financiare cu care am susținut extinderea fermelor noastre legumicole”, arăta Robert Zamisnicu.
A dus la un nivel superior afacerea familiei
Robert Zamisnicu a deprins pasiunea pentru legumicultură de la părinții săi, Constantin și Elena Zamisnicu, care l-au învățat tainele acestei activități.
Robert Zamisnicu, pe de o parte, a conștientizat faptul că renumele acestui areal poate fi legat definitiv de anumite culturi legumicole, așa cum este cazul pepenilor – comuna Probota fiind cunoscută și sub denumirea ”Dăbulenii de Moldova” -, iar pe de altă parte, a căpătat convingerea că la Probota se pot produce legume atât de bune și de multe, încât să fie distribuite și în multe alte locuri, nu doar pe plan local.
De altfel, aceasta a fost una dintre ambițiile sale atunci când a decis să urmeze cursurile Universității de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” Iași, specializarea Inginerie Economică și Management. A dorit să ducă la un nivel superior afacerea legumicolă a familiei, dar totul să fie în consonanță cu dezvoltarea vieții economice a comunității.
”Vindeam întâmplător și ieftin”
”De la aceste principii, în anii 2019-2020, cu sprijinul major al GAL Valea Prutului, am demarat organizarea cooperativei ”Legume de Probota”, iar în toamna 2021 am prezentat-o public. Ne doream să găsim posibilitatea de a rezolva problema valorificării recoltelor. Până atunci, vindeam întâmplător și ieftin, față de cheltuieli și față de prețurile cu care consumatorii cumpărau de la intermediari.
Am reușit să creăm un prim punct de desfacere locală a legumelor, într-o zonă apropiată fiecăruia dintre noi. Deoarece a fost un real succes, am deschis și celelalte două puncte de vânzare. De asemenea, vindem legumele în Piața CUG Iași, în supermarketuri și către fabrica de conserve din Bălțătești, județul Neamț. De 10 ani, urmăresc preferințele consumatorilor direcți și acum sunt convins de două aspecte importante:
- Populația se orientează către produsele locale;
- Populația este mai informată și mai interesată de calitatea produselor. Noi suntem bucuroși de aceste reacții, deoarece sunt exact punctele cheie în care investim foarte mult”, explica tânărul fermier.
Seceta și dăunătorii le-au dat de furcă
Din punct de vedere al provocărilor din anul de producție 2023-2024, cel mai mare impact l-a avut evoluția condițiilor meteo.
”De vreo 5 ani ne confruntăm cu seceta. În plus, în vara 2024, au fost variații extraordinare de temperatură între zi și noapte. Mai exact, vara 2024, pe o perioadă de 3 săptămâni, dacă noaptea/dimineața se înregistrau 14-15℃, la amiază temperatura ajungea la 42-43℃.
În cazul legumelor, se știe că de la 30-32℃, stomatele se închid și nu mai are loc fotosinteza. Practic, în vara 2024, plantele au putut crește și să dea randament doar câteva ore pe noapte, atunci când temperaturile erau mai scăzute.
Faptul că am dispus de irigații nu a fost suficient pentru a realiza producțiile pentru care am investit. În acea perioadă cu arșiță, inclusiv lucrătorii din câmp au fost supuși unui stres termic destul de riscant și noi am căutat să îi protejăm, chiar dacă rămâneam în urmă cu activitățile”, mărturisea reprezentantul Cooperativei ”Legume de Probota”.
O altă provocare a fost atacul de dăunători, aceștia căpătând în ultimii ani o mare rezistență la tratamente.
Cantitate și calitate
Cu toate dificultățile din acest an, au obținut 40-50 tone/ha la roșii și ardei, 100 tone/ha la pepeni altoi, 50-60 tone/ha la pepeni nealtoiți, 30-40 tone/ha la vinete. ”În condițiile meteo evocate, suntem foarte mulțumiți de nivelul recoltelor obținute și mai ales de calitatea legumelor. Deoarece, după zona Târgu Frumos, jud. Iași, noi reprezentăm cel mai mare areal de producție, dorim să ne creștem renumele inclusiv printr-o calitate foarte bună a legumelor”, adăuga Robert Zamisnicu.
Gustul pepenilor de altădată
La pepeni, cultura care deține o pondere de 70% din acest areal legumicol, au reușit să obțină ”gustul copilăriei”. ”Practic, am reușit să verificăm și, ulterior, să extindem în cultură un hibrid deosebit, cu un foliaj viguros care acoperă foarte bine fructele, cu fructe mari și, între altele, cu un gust al pulpei foarte dulce și aromat. Este unul dintre argumentele care i-au făcut chiar și pe consumatorii din municipiul Iași să vină la punctul de desfacere din Popricani, deschis aici tocmai pentru că este cel mai apropiat de oraș, pentru a se aproviziona direct de la sursă”, menționa fermierul ieșean.
Ne simțim încurajați să continuăm pe linia calității înalte a legumelor obținute în zona Probota, județul Iași, un areal cunoscut ca fiind ținutul pepenilor din zona Moldovei (Dăbulenii de Moldova), deoarece anual cultura de pepeni ocupă peste 200 de hectare, din totalul de 300 hectare cu legume – ROBERT ZAMISNICU, Coordonator Cooperativa ”Legume de Probota”
MARCĂ ÎNREGISTRATĂ LA OSIM
Între reușitele anului 2024 se numără și aprobarea certificării sub marcă proprie ”Legume de Probota. Bunătate și sănătate”, înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM).
Unul dintre proiectele prioritare ale Cooperativei este acela de a construi un spațiu de depozitare/condiționare a legumelor. Ulterior, va fi avută în vedere achiziționarea unor mijloace mecanice de recoltare a legumelor, prin care să fie rezolvată problema forței de muncă, aceasta limitând atât structura culturilor, cât și orizontul de extindere a activității legumicole din fermele membrilor cooperativei. Iar, proiectul final vizează crearea unei unități proprii de procesare a legumelor de Probota, județul Iași.
un articol de PETRONELA COTEA MIHAI / Redactor Radio România Iaşi