Leeb CT, soluţia HORSCH pentru fertilizarea de precizie - Revista Ferma
4 minute de citit

Leeb CT, soluţia HORSCH pentru fertilizarea de precizie

Agricultura modernă cere soluţii inovatoare, adaptate cerinţelor actuale, iar Horsch, recunoscut pentru tehnologiile sale avansate, a dezvoltat special buncărul frontal pentru fertilizarea lichidă Leeb CT.

Leeb CT HORSCH Leeb CT, soluţia HORSCH pentru fertilizarea de precizieCreşterea costurilor inputurilor agricole, preocupările legate de mediu şi adaptarea la schimbările climatice au forţat fermierii să caute soluţii inovatoare pentru gestionarea fertilizării şi protecţia culturilor. În acest context, echipamentele versatile, precum buncărul frontal pentru fertilizare lichidă Horsch Leeb CT, devin esenţiale. Acest utilaj, expus în premieră anul acesta la Agraria, în standul MEWI, ataşat în faţa unui tractor Valtra Q 305, vine cu o serie de caracteristici care îl plasează în topul preferinţelor fermierilor orientaţi spre eficienţă şi sustenabilitate.

Creează-ţi propria autopropulsată!

Discutând cu reprezentantul Horsch în România, Constantin Curcă, am aflat că Leeb CT a fost proiectat ca o extensie a pulverizatorului Leeb CS, un sprayer purtat, încercând să ofere o alternativă viabilă pentru fermierii care doresc să-şi transforme utilajele existente într-o soluţie completă, similară unui pulverizator autopropulsat. „În Germania, unde suprafeţele nu sunt atât de extinse, dar chiar şi în Franţa, fermierii preferă să-şi creeze o autopropulsată, dacă putem spune aşa, folosind utilajele deja existente în fermă, pe care le ataşează tractorului. Leeb CT este ideal în această configuraţie, mai ales în culturile care nu includ porumb sau floarea-soarelui. Totuşi, într-un stadiu incipient al dezvoltării plantelor, acest echipament poate fi utilizat chiar şi în aceste cazuri”, a precizat specialistul.

Răspunde provocărilor actuale

Un factor determinant în creşterea interesului pentru Leeb CT este scumpirea îngrăşămintelor solide, amplificată de izbucnirea conflictului din Ucraina. „Fertilizanţii lichizi au devenit mai accesibili şi, mai mult decât atât, aplicarea lor este avantajoasă în contextul deficitului de precipitaţii. Substanţa intră imediat în compoziţia solului, fiind disponibilă pentru plante”, a explicat Constantin Curcă. Această eficienţă ridicată a fertilizării lichide, coroborată cu adaptabilitatea echipamentului, face din Leeb CT un aliat important pentru fermieri.

Constantin Curca Liviu V3 Leeb CT, soluţia HORSCH pentru fertilizarea de precizie
Constantin Curcă, reprezentant HORSCH în România

Versatilitate şi integrare inteligentă

Leeb CT este mai mult decât un simplu buncăr frontal. Acesta poate fi utilizat în combinaţie cu diverse utilaje Horsch, inclusiv semănători de cereale sau de prăşitoare, oferind posibilitatea aplicării îngrășămintelor lichide şi solide în acelaşi timp. Prin urmare, dacă semănătoarea are deja prevăzută posibilitatea de aplicare a îngrăşămintelor solide, putem administra şi îngrăşământ lichid pe principiul microgranulatorului, direct pe sămânţă sau în preajma ei. Lucru valabil şi la semănătorile de cereale, în special cele adaptate tehnologiei de semănat direct.

„De anul viitor, clienţii Horsch din România vor putea comanda semănători de prăşitoare echipate cu sisteme pentru administrarea ambelor tipuri de fertilizanţi. Sistemul permite pulverizarea fertilizantului lichid peste sămânţă şi aplicarea fertilizantului solid lateral, evitând contactul direct”.
CONSTANTIN CURCĂ, reprezentantul Horsch în România

Interconectivitate

Un alt aspect remarcabil la Leeb CT este software-ul integrat, care permite echipamentului să reacţioneze diferit în funcţie de utilajul cu care este conectat. De asemenea, funcţia de ”section control” facilitează aplicarea precisă a fertilizanţilor, pe baza hărţilor de prescripţie, asigurând astfel o reducere a costurilor pe hectar şi o dezvoltare uniformă a plantelor de cultură.

Citeşte şi:
HORSCH lansează grapa rotativă Kredo HD

În ţara noastră, Leeb CT este utilizat în prezent în combinaţie cu sprayerele purtate, dar potenţialul său merge mult mai departe. De exemplu, susţine Constantin Curcă, în combinaţie cu prăşitoarele mecanice pentru controlul buruienilor, buncărul permite aplicarea fertilizanţilor lichizi direct la rădăcina plantelor în vegetaţie. Această versatilitate îi conferă o valoare strategică în contextul agriculturii de precizie, care devine din ce în ce mai populară în fermele moderne.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →