Dan Herţeg: Fermierul trebuie să fie în primul rând MANAGER. Costul de producţie pentru rapiţă este echivalentul a cca. 2,2t/ha (cu 2,2ron/kg), la o recoltă de 3,5t/ha, rămâne 1t/ha câştig - Revista Ferma
7 minute de citit

Dan Herţeg: Fermierul trebuie să fie în primul rând MANAGER. Costul de producţie pentru rapiţă este echivalentul a cca. 2,2t/ha (cu 2,2ron/kg), la o recoltă de 3,5t/ha, rămâne 1t/ha câştig

Cheltuielile medii pentru înfiinţarea culturii de rapiţă pe cele 1500 de hectare sunt apreciate de către Dan Herţeg ca fiind „echivalentul a cca. 1400kg rapiţă/ha, la preţul de 2,20 ron/kg. Mai avem arenda, care este de cca. 1.700-1800 lei pe hectar, ceea ce înseamnă echivalentul a încă 800 kg rapiță/ha. Aşa ajungem la un cost total echivalent a cca. 2-2,2 tone rapiţă/ha. Estimăm că vom face cca. 3-3,5 tone/ha, poate chiar spre 4 tone/ha. Dar, dacă facem 3,5 tone vom avea 1-1,2 tone rapiţă/ha câștig. Și eu zic că suntem destul de bine, mai ales că din cauza îngheţului din primăvară am pierdut probabil cca. 1 tonă/ha”.

Dan Herteg, rapita 2025

„Estimăm o producţie de 3-3,5 tone rapiţă/ha, după ce am pierdut cam o tonă/ha din cauza îngheţului din primăvară. Cu echivalentul a 2,2 tone de rapiţă/ha ne scoatem cheltuielile de producţie şi ne mai rămâne cca. o tonă câştig/ha” ne-a spus Dan Herţeg.

În toamna anului trecut Dan Herţeg a înfiinţat o parte a culturii de rapiţă după porumb şi o lucrare superficială cu grapa cu discuri Terradisc, de la Pöttinger. „Prelucrarea miriştii de porumb cu Terradisc-ul s-a făcut la o adâncime de 3-4cm, cu un consum de 3-4 litri de motorină/ha şi apoi am trecut direct la semănat cu semănătoarea directă Horsch Focus 3DT, cu un consum de cca. 9,2 litri motorină/ha” aşa cum ne-a spus fermierul. Într-o solă alăturată, tot după porumb şi folosind aceeaşi tehnologie, Dan Herţeg a semănat cu rapiţa cu semănătoarea directă Claydon Hybrid T4 Opti-Till.

Rapiţă semănată în sistem minim-till cu semănătoare Horsch Focus 3DT (stânga) şi semănătoare Claydon Hzbrid T4 Opti-Till (dreapta)

Dan Herteg, rapita 2025

Pentru combatera buruienilor, în toamnă s-au făcut erbicidări pentru monocodiledonate şi dicotiledonate, o fertilizare cu bor, s-a aplicat un regulator de creştere şi fungicidul Caramba Turbo (BASF). În primăvară, Dan Herţeg a aplicat o fertilizare cu sulf şi cu bor, cu un tratament cu fungicidul Tilmor (BAYER) şi două treceri pentru combaterea dăunătorilor, cu insecticide, unul de contact în primăvară devreme pentru combaterea Ceutorhynchus sp. şi un al doilea insecticid la început de înflorit.

Din toamnă au fost mai puţin de 300 litri de apă/mp

La cultura de rapiță și de grâu, de la 1 septembrie și până în 15 mai, în zona Semlac, jud. Arad au fost doar cca. 257 de litri/mp precipitații. În toamnă, în noiembrie au fost puţin peste 100 litri/mp, iar restul în primăvară, din care în martie 86 litri/mp. „În rest am mai avut doar ploi mici, cantități nesemnificative. Sperăm ca în luna mai să vină nişte ploi mai consistente şi chiar așteptăm o ploaie bună. Dacă vom avea precipitaţii în lunile mai şi iunie, culturile de primăvară, porumbul şi floarea soarelui, au o şansă în plus” ne-a spus Dan Herţeg.

rapita

Dan Herţeg: erbicidez la porumb şi floarea soarelui cu 70ron/ha

În această primăvără Dan Herţeg a semănat doar 520 de hectare cu floarea soarelui și porumb. „În toamnă au făcut o trecere cu TopDown, cultivatorul de la Väderstad, la o adâncime de 34-36 de centimetri şi un consum de 14 litri de motorină/ha. În primăvară am intrat cu herbicidare totală și după două zile am semănat fără să mai lucrăm terenul. Aşa n-am mai scos gram de apă din sol în primăvară. Porumbul e răsărit foarte bine şi floarea la fel. Până acum singura lucrare pe care am făcut-o a fost o erbicidare pentru buruienile mono şi dicotile, cu doar 69 lei/ha” a precizat Dan Herţeg.

Pentru combaterea buruienilor fermierul a folosit erbicidele Henik și Kelomax la 41 lei/ha și nicosulfon la 28 de lei/ha, tot pachetul la un cost total de numai 69 de lei/ha!

rapita

Și ursul joacă pentru bani și noi trebuie să gândim, să lucrăm pentru bani. Nu mai putem să cerem la infinit bani, ajutoare, trebuie să ne calculăm banii, să îi drămuim și când prindem ani buni să avem grijă de bani. Nu ne permitem să lucrăm pentru alte firme, trebuie să lucrăm pentru noi şi familiile noastre” a spus Dan Herţeg.

Citeşte şi: Dan Herţeg – 400 euro câştigul pe hectarul de porumb! (2024)

Dan Herţeg: Grâul este destul rar, dar nu arată rău

Din cauza secetei, grâul a răsărit târziu şi apoi a înfrăţit mai puţin. Dan Herţeg a semănat soiurile Avenue şi Anapurna de la Limagrain cu o normă de 140-160kg grâu sămânţă/ha și soiul românesc PG102, cu 240 de kg sămânţă/hectar.

„Pe ansamblu cred că o să fie un an potrivit, cel puţin până acum la culturile de toamnă. La cele de primăvară mai este foarte mult până departe. Așteptăm ploi…” a spus Dan Herţeg

Contractori pentru recoltat

După estimarea fermierului, campania de recoltat a culturilor de toamnă va începe în maxim 4-5 săptămâni, pe sfârşit de iunie/început de iulie, ca în fiecare an. „Poate ne-am speriat un pic că a venit prea devreme spicul la grâu şi floarea la rapiţă a ținut anul ăsta puțin, dar nu cred că va fi o problemă. Eu mă aștept să intrăm la recoltat început de iunie” a spus Dan Herţeg.

De mai mulţi ani fermierul lucrează cu contractori pentru recoltat la grâu şi rapiţă. „Anul acesta o să avem un prestator de servicii din Germania cu două combină, probabil că de anul viitor o să aducem și o treia combină. Aşa este mai bine, noi îi plătim, ei îşi fac treaba, iar restul lucrărilor din fermă le facem cu băieții (angajaţii) noștri. Acum combinele sunt tot mai speciale și mai pretențioase, iar operatorii noștri nu pot să țină pasul cu tehnologia” a spus, cu părere de rău, Dan Herţeg.

Dacă trebuie ne împrumutăm şi tot ce putem depozităm şi vindem la primăvară

Un fin cunoscător al pieţei produselor agricole, Dan Herţeg a făcut anul acesta precontracte doar la rapiţă. „Am făcut trei contracte, cu 2,20 ron/kg, 2,34 ron/kg 2,36 ron/kg, primele două pentru câte 500 de tone şi ultimul pentru 1000 de tone. La cele 1500 de hectare cultivate cu rapiţă, pcontractele reprezintă cam o treime din producţia estimată, restul recoltei de rapiţă o să o vindem la recoltare. Trebuie să plătim arendele, furnizorii, inputuri, tot ce trebuie, iar din floarea soarelui mai plătim ce mai avem” a spus fermierul.

„Dacă putem, porumbul și grâu, ca de obicei, îl ținem pe stoc până în primăvară, în anul viitor. Facem tot ce putem, dacă trebuie ne împrumutăm şi și tot ținem grâu şi porumb pe stoc, pentru că este e păcat ca magaziile și silozurile să stea goale” a declarat Dan Herţeg.

rapita

Dan Herţeg: la grâu se poate face profit de 1000euro/ha şi 500euro/ha la floarea soarelui. Porumbul neirigat ne duce în gaură. Agricultura este aritmetică simplă

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →