„Copii de oraş”, Mariana şi Petrică Lucan au lucrat timp de câţiva ani într-o fabrică din Orăştie, iar după ce aceasta şi-a încetat activitatea, soţii Lucan nu şi-au mai găsit de lucru şi nici „locul în oraş”. Așa au hotărât să încerce să facă ceva pe cont propriu, pentru ei. Părinţii lui Petrică, oameni gospodari, aveau deja cumpărată o casă în satul Tămăşasa (com. Mărtinești, judeţul Hunedoara), în apropiere de Orăştie, lucrau câteva hectare de pământ şi creşteau câteva vaci. „Am venit la sat împreună cu soţia şi aşa ne-am început activitatea în agricultură, în anul 2017. Anul următor am preluat 6 hectare de pământ și 6 vaci de la părinți şi am depus un proiect pe Tânărul fermier. Începutul a fost greu, vacile erau la casa din sat, furajele le făceam greu şi era foarte mult de lucru cu oamenii, pe care nici nu îi găseam”, își amintește Petrică Lucan.
Citeşte şi: Cu FERMA, la ferma LUCAN
Petrică Lucan: teren puţin şi muncă multă, de dimineaţa până seara
Chiar dacă în zonă este o concurenţă aprigă pentru teren, care e „fărâmiţat” în parcele de mici dimensiuni și se lucrează greu, an de an, familia Lucan a crescut suprafaţa lucrată. Acum administrează 93 hectare, din care 40 ha teren arabil, iar restul fâneaţă şi păşune. „Cultivăm porumb pentru boabe şi siloz, lucernă şi grâu pentru boabe şi pentru siloz. O parte din grâu îl facem siloz şi apoi punem porumb cultura a doua pentru siloz. Toată munca şi tot ce facem în fermă, de la pregătirea furajelor şi până la procesarea produselor, este în familie, eu şi soţia”, a punctat Petrică Lucan.
270 de litri de lapte/zi
Ferma familiei Lucan are un efectiv de 32 de vaci, din care 19 la muls, iar producţia medie este de circa 270 de litri de lapte/zi. „Avem multe vaci înţărcate, iar câteva dintre vacile în lactaţie le-am însămânţat târziu, pentru că au mai avut probleme de reproducţie, dar acum sunt gestante”, ne-a explicat Petrică Lucan. Tot laptele produs în fermă este procesat şi transformat în brânză telemea, brânză dulce, caşcaval, smântână şi unt, produse care sunt vândute la piaţă în Orăştie de către mama lui Petrică.
Grajd nou şi utilaje moderne
După construirea primului grajd „clasic, cu sistem de furajare şi evacuare a dejecţiilor cu roaba”, soţii Lucan şi-au dat seama că le va fi foarte greu să reziste volumului mare de muncă manuală pe care îl aveau de făcut zilnic. Astfel că următorii paşi în dezvoltarea fermei au fost construirea unui adăpost semideschis, cu stabulaţie liberă, pe aşternut permanent şi front de furajare.
Pentru mecanizarea lucrărilor aveau nevoie de un tractor mai mare şi de alte utilaje, investiţie pe care au realizat-o printr-un proiect pe Măsura 4.1, depus în 2022. „Ne-am dotat în principal cu ceea ce am avut nevoie ca să facem treaba mai repede și să putem lucra mai mult. Alegerea utilajelor a fost simplă: un tractor Case IH Farmall 90A, o remorcă tehnologică Pronar VMP-6ST, o balotieră Maschio Gaspardo Entry 120, un înfoliator de baloți şi o greblă Pronar, toate achiziţionate de la Titan Machiney„, a detaliat Petrică Lucan.
Petrica Lucan: Cu tractorul Case IH Farmall 90A lucrezi repede şi uşor
Întrebat despre criteriile după care a ales să cumpere tractorul Case IH Farmall, Petrică Lucan ne-a spus că s-a interesat şi l-a văzut în lucru la ferma unui prieten: „la noi în zonă, pământul se lucrează mai greu, tractorul lui avea peste 4000 de ore de funcționare fără probleme. Acesta a fost primul lucru care m-a convins”.
Iar după doi ani de utilizare zilnică, tractorul Case IH Farmall 90A a confirmat: ”sincer, nu m-aș mai vedea fără el în fermă. Îl folosesc zilnic în fermă, are manevrabilitate şi confort sporit, ai cam tot ce ți-ai putea dori ca să lucrezi repede şi ușor”, ne-a declarat fermierul.
Foto: Mădălin Macovei (stg.), reprezentant Titan Machinery, și Petrică Lucan
”Cei de la Titan Machinery au fost senzaţionali în tot ceea ce a însemnat implementarea contractului. Au înțeles de ce aveam noi nevoie. În plus, au fost flexibili şi în ceea ce priveşte plata contribuţiei noastre şi, mai ales, au aşteptat plata diferenţei de către AFIR, care a întârziat mult, în condiţiile în care ne-au livrat utilajele, iar noi le-am putut folosi”, afirmă Petrică Lucan.
Petrică Lucan: Remorca tehnologică face „minuni”
Trecerea de la furajarea „cu furca” la pregătirea amestecului furajer cu remorca tehnologică a însemnat pentru ferma familiei Lucan nu doar „o mare uşurare a efortului fizic”, dar mai ales un spor de producţie. „Tractorul ne ajută foarte mult în fermă, la fel şi utilajele, dar cred că pe primul loc este remorca tehnologică, după tractor, desigur. Aceasta este prima noastră remorcă tehnologică şi abia după ce am început să o folosim ne-am dat seama cât ne ajută. Cu baloții înfoliaţi, cu siloz şi cu furaje bine pregătite cu remorca tehnologică, vacile mănâncă mai bine, nu pradă absolut nimic (nu se mai risipesc furaje), parcă nu mai sunt vacile noastre şi a crescut şi producţia de lapte”, spune mulțumit fermierul hunedorean.
„De aproape 2 ani de când îl folosesc nu am avut absolut nici cea mai mică problemă tehnică cu tractorul. Clar, următoarele investiții, cel puțin pentru utilaje, le vom face împreună cu cei de la Titan Machinery, pentru că au fost prompți, ne-am înțeles bine şi acum sunt de-ai casei, ca să zic așa” ne-a spus Petrică Lucan.
Echipamente pentru procesare lapte şi un nou tractor
În ceea ce priveşte planurile de viitor, Petrică Lucan aşteaptă lansarea Ghidului pentru DR 12. „Ne-ar ajuta foarte mult pentru consolidarea fermei noastre, deoarece tot timpul este nevoie de investiții şi de noi utilaje pentru dezvoltare. Ne-ar prinde bine încă un tractor şi utilaje moderne pentru prelucrarea laptelui, care este o activitate mare consumatoare de forţă de muncă şi de timp. Acum majoritatea lucrărilor le facem cu Farmall-ul şi, de exemplu, pentru pregătirea raţiei zilnice de furaje în stabulaţie, pierd mult timp până leg remorca tehnologică, amestec fânul, dezleg, pun silozul, iar leg tractorul la remorcă şi tot aşa. Unde mai pui că, în perioada de vară, cu tractorul acesta cosesc, balotez, încarc şi car baloţi”, ne-a explicat Petrică Lucan.