2 minute de citit

Kovacs Tamas Peralta reduce mult suprafaţa cultivată cu porumb. Ce pune în loc?

Kovacs Tamas Peralta_b

Am avut record de producție la porumb acum 3 ani, cu 14 tone/ha, dar anul trecut și mai ales anul acesta a fost dezastru. Estimăm că vom obține doar 2,5 tone/ha și putem spune că încă avem mai mult porumb de anul trecut în silozuri decât ceea ce recoltăm anul acesta.

KOVACS TAMAS PERALTA

Agricutor Buduslău, jud. Bihor

 

Diversificare și gunoi de grajd

Din dorința de a valorifica resursele locale, dar și pentru a diversifica producția și, implicit, sursele de venituri, Grupul de firme Avena a înființat o fermă pomicolă cu 16 ha pruni şi o hală de 1200 mp cu 5 camere frigorifice. Baza materială, capacitatea de stocare și flota de mașini și utilaje sunt permanent modernizate și completate.

”În ultimii 3-4 ani, din cauza secetei, am redus suprafața cultivată cu porumb”, ne-a declarat Kovacs Tamas Peralta, unul dintre administratorii grupului de firme Avena.

Anul acesta accentul a fost pus pe dotarea cu echipamente Krone pentru furaje verzi și se lucrează la elaborarea unui proiect pentru înființarea unei ferme de vaci de carne, cu un efectiv de câteva sute de exemplare. Ferma are în administrare și o suprafață importantă de pășune. ”În ferma de vaci de carne vom putea valorifica subprodusele din cultura mare, pentru că producem anual câteva mii de baloți de paie. Totodată, scumpirea îngrăşămintelor a dus la creșterea cererii pentru gunoiul de grajd de care avem atât de mare nevoie pentru ferma vegetală”, ne-a spus Kovacs Tamas Peralta.

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →