India urmează să devină şi principalul motor al creşterii cererii agricole globale - Revista Ferma
2 minute de citit

India urmează să devină şi principalul motor al creşterii cererii agricole globale

Foto 1 iStock 1333532227 Arindam Chowdhury India urmează să devină şi principalul motor al creşterii cererii agricole globale
foto: iStock.com/Arindam Chowdhury

După ce şi-a adjudecat titlul de cea mai populată ţară din lume, India urmează să devină şi principalul motor al creşterii cererii agricole globale în următorii zece ani, depăşind din nou China.

Această predicţie a fost formulată în raportul anual comun al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi al Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), care estimează o creştere cu 1,1% în următorul deceniu a consumului agricol global. Aproape 94% din această majorare provine din ţările cu venituri mici şi medii și se datorează, pe de o parte, creşterii continue a populaţiei din aceste state şi, pe de altă parte, noilor tipare de consum alimentar.

China pierde teren

Autorii raportului prognozează că până în 2033 creşterea cererii din India va fi de 20,2% pentru producţia de plante (în valoare de 220,1 miliarde dolari), 41% pentru producţia de animale (144,77 miliarde dolari) şi 16% pentru pescuit (48,8 miliarde dolari).

China va rămâne de departe cea mai mare piaţă agricolă, dar cu creşteri mult mai mici în termeni relativi şi absoluţi. Alături de Asia de Sud-Est, cealaltă regiune majoră care va experimenta o expansiune semnificativă a cererii este Africa Subsahariană, care va contribui cu 18% la această creştere, mai ales datorită expansiunii demografice, cu o rată de 2,4% pe an între 2024 şi 2033.

Preţurile la nivel global vor scădea

Autorii studiului anticipează o creştere a producţiei Indiei, care va reprezenta 80% în cazul agriculturii, unde extinderea terenului cultivat va avea o pondere marginală.

În ceea ce priveşte comerţul cu produse agricole, OCDE şi FAO se aşteaptă la o creştere anuală de 1%, echivalentă cu cea a producţiei, ceea ce înseamnă că ponderea relativă a exporturilor va rămâne stabilă. De remarcat că aproximativ 20% din alimente (calorii) traversează o graniţă pentru a fi consumate.

Preţurile vor continua să scadă de la vârfurile atinse în perioada 2020-2022 ca urmare a unei combinaţii de fenomene precum criza Covid, invazia rusă a Ucrainei sau recoltele slabe din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile în unele regiuni cheie ale Indiei.

Revista Ferma a efectuat o vizită de documentare în India! Vezi cum fac indienii agricultură!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →