Cum arată agricultura Indiei în anul 2023? - Revista Ferma
8 minute de citit

Cum arată agricultura Indiei în anul 2023?

Natura, istoria, cultura, arta şi tradiţiile indiene, fără a mai aminti de bogăţia culinară, sunt doar câteva dintre valorile de necontestat ale unei naţiuni uriaşe. Iar toate acestea sunt întrecute doar de oameni – mereu surprinzători: ospitalieri şi darnici, veseli sau trişti, săraci sau bogaţi, harnici şi visători!

Încă de la începuturile sale ca stat naţional,Indiaşi-a canalizat toate eforturile în două direcţii: educaţia şi agricultura. Şi în acest sens s-au făcut progrese uriaşe. AcumIndiaîşi asigură necesarul intern de hrană, ba chiar la unele produse agricole este un exportator net. Mai mult, programele naţionale de educaţie au ajutat la renaşterea „profesională şi spirituală” a naţiunii. Tinerii indieni sunt acum la cele mai bune universităţi de pe întreg globul, iar medicii şi IT-iştii indieni (ca să enumerăm doar două categorii profesionale) sunt recunoscuţi şi bine primiţi în cele mai dezvoltate state.

agricultura indiei 01_b 

TRANSFORMARE INDUSTRIALĂ „MADE IN INDIA

Aflat la a doua calătorie în India, şi de această dată tot la invitaţia BKT, ştiam oarecum la ce să mă aştept. Cu toate acestea, am fost (din nou) surprins de vitalitatea şi, mai ales, de viteza cu care aceastăţarăse transformă. În jurul marilor aglomerări urbane se construieşte (am putea spune) cu îndârjire: drumuri şi poduri, locuinţe noi şi blocuri moderne. Este deja o obişnuinţă, şi o mândrie totodată, ca la toate marile proiecte de infrastructură să se folosească doar materiale „made in India”, iar autovehiculele, trenurile, podurile şi maşinile să fie produse integral pe plan intern. Această „transformare industrială” se poate observa şi în agricultură, chiar dacă aceasta este încă dominată de metodele tradiţionale şi de fermele de familie de mici dimensiuni.

Unul dintre cele mai bune exemple ale acestei tehnologizări şi transformări industriale ale Indiei este compania BKT (Balkrishna Industries Limited), care a dezvoltat una dintre cele mai mari şi moderne unităţi de producţie la Bhuj.

agricultura indiei 02_b 

STRUCTURA FERMELOR

Mare cât un continent,Indiadeţine 158 milioane de hectare de teren agricol (48% din suprafaţa totală a ţării), din care suprafaţa cultivată este de 140 milioane de hectare (42,6%). Acestă suprafaţă mare vine la pachet cu cei peste 146 milioane de proprietari de teren şi circa 230 milioane de persoane care lucrează în agricultură, adică aproape 45% din totalul forţei de muncă a ţării.

Agricultura asigură resursele de existenţă pentru 55% din totalul populaţiei şi contribuie cu 20% la produsul intern brut.

ÎnIndiaexistă 15 zone agroclimatice şi mai mult de 46 de tipuri de sol.

Conform clasificărilor oficiale, exploataţiile cu mai mult de 10 hectare sunt considerate exploataţii mari şi există circa 830.000 de astfel de ferme. Fermele medii, cu o suprafaţă de 4-10 ha, sunt 5,56 milioane, cu 2-4 ha sunt 13,99 milioane, cu 1-2 ha sunt alte 25,8 milioane de ferme, iar cu o suprafaţă mai mică de un hectar sunt peste 100 milioane de ferme.

Dimensiunea medie a unei ferme este de 1,08 ha, comparativ cu 14 ha în statele UE şi 170 ha în Statele Unite. Probabil, această „fărâmiţare” a proprietăţii terenului agricol este unul dintre principalele impedimente în calea modernizării, dar tradiţiile şi specificul agriculturii indiene au dovedit că pot să depăşească acest obstacol.

 

SCENARIU PÂNĂ ÎN 2047

Previziunile oficiale indică o creştere a populaţiei Indiei la 1,6 miliarde de oameni, creşterea veniturilor şi urbanizarea (50%), până în 2047, ceea ce va spori şi mai mult cererea pentru alimente. În acelaşi timp, urmează să scadă suprafaţa de teren arabil disponibilă, dar şi apa, în paralel cu scăderea forţei de muncă din agricultură (cu până la 26% din totalul populaţiei active), de la circa 40,6%, cât era în 2022.

Desigur, schimbările climatice vor influenţa randamentul culturilor şi, chiar dacă producţia agricolă va continua să crească, contribuţia agriculturii la produsul intern brut se va reduce până la 3%.

agricultura indiei 03_b 

UN TRACTOR LA 15 HECTARE

 

După ce în sezonul agricol 1975/1976 unui tractor îi reveneau 487 ha, odată cu dezvoltarea producţiei interne de maşini agricole s-a ajuns ca în 2022 să existe un tractor pentru fiecare 15 hectare de teren arabil. Desigur, puterea acestor tractoare este încă una redusă, dar astfel de utilaje se înscriu perfect în „peisajul” agricol indian.

Piaţa internă pentru maşinile agricole este acum estimată la mai mult de 10 miliarde de dolari.Indiaeste unul dintre cei mai mari producători mondiali (şi exportatori) de tractoare de mică putere. Principalele destinaţii de export pentru echipamentele agricole produse înIndiasunt SUA (18,4%), Bangladesh(10,6%),Nepal (9,7%), Turcia (4,7%) şi Sri Lanka(4,4%), iarChinaeste principalul exportator de utilaje înIndia.

 

PROVOCĂRI PENTRU URMĂTOARELE DECENII

În următorii ani, agriculturaindianătrebuie să facă faţă multor provocări, cele mai importante fiind: fragmentarea terenului şi disponibilitatea redusă de a folosi maşini agricole de mare putere şi productive, precum şi creşterea costurilor cu forţa de muncă sau preţul ridicat al echipamentelor agricole performante.

Calea aleasă de specialiştii indieni pentru a avea succes în procesul de mecanizare este utilizarea de maşini multifuncţionale şi inteligente, care să satisfacă necesităţile fermierilor ce lucrează suprafeţe mici de teren. Altfel spus, India încearcă acum să treacă de la „revoluţia verde”, la „revoluţia veşnic verde” (”green revolution to evergreen revolution”) printr-un sistem de agricultură care să valorifice la maxim resursele disponibile, terenul, apa şi forţa de muncă, în paralel cu păstrarea pe cât posibil a specificului tradiţional. De asemenea, este necesar să se dezvolte sisteme şi echipamente adaptate şi accesibile nevoilor locale şi care să permită aplicarea precisă a inputurilor şi controlul costurilor, inclusiv prin utilizarea tehnologiilorGPS, automatizare, roboţi, IA, IoT, Big Data şi altele.

agricultura indiei 04_b 

Ferma cu 60 de specii de plante

Reprezentativ pentru spiritul şi direcţia tradiţională, ecologică, a dezvoltării agriculturii indiene este sistemul creat de Subhash Palekar. La Centrul de cercetare Subhash Palekar Krishi (SPK) „Wa Wagdo” dinSurat,Gujarat, am văzut un model experimental funcţional, unde sunt cultivate peste 60 de specii de plante (arbori şi arbuşti fructiferi, legume şi plante medicinale), cultivate în sistem ecologic. Sistemul de culturi multiple pe diverse nivele de înălţime permite ocuparea şi valorificarea la maxim a terenului şi obţinerea unei recolte sustenabile de-a lungul întregului an calendaristic, cu costuri relativ reduse.

Această fermă model are o suprafaţă cultivată de aproape două hectare şi se află în apropierea mării, pe un teren sărăturat. Cultivate pe biloane înalte, diversele specii de plante alternează în funcţie de înălţime şi compatibilitate interspecifică, pentru a potenţa capacităţile fiziologice şi nutriţionale ale fiecărei plante, astfel încât, cu ajutorul unui amestec de compost vegetal şi bălegar să transforme solul într-un pământ fertil.

 

RECORDURI MONDIALE

 

India deţine câteva recorduri mondiale:

Deţine cel mai mare efectiv de bivoli;

Are cea mai mare suprafaţă cultivată cu grâu, orez şi bumbac;

Este cel mai mare producător de lapte, leguminoase şi de condimente.

Este al doilea cel mai mare producător de fructe, legume, ceai, peşte de crescătorie, bumbac, trestie de zahăr, grâu, orez şi zahăr. Numai în sezonul 2021/2022 producţia agricolă a Indiei a fost de 315 milioane de tone cereale şi 342 milioane de tone de legume şi fructe.

agricultura indiei BKT_b 

BKT, COMPANIE ETALON

Reprezentativă pentru „revoluţia” industrială a Indiei este evoluţia companiei BKT, care a trecut de la nivelul unei mari companii naţionale, în topul mondial al producătorilor de anvelope Off-Highway. BKT a reuşit să dezvolte o infrastructură de producţie, logistică şi de vânzări cu care a cucerit piaţa internaţională. Iar cifrele ne dovedesc că planificarea iniţială şi strategia de dezvoltare au dat rezultate.

Odată cu inaugurarea în 2012 a unităţii de producţie de la Bhuj, pe o suprafaţă de 123 hectare, a urmat o investiţie de 500 milioane de dolari şi dezvoltarea capacităţii de producţie de anvelope, negru de fum şi energie. Aceste investiţii au dat roade: la începutul anului 2023, complexul BKT de la Bhuj se întinde pe 258 de hectare şi are o producţie de 436 tone/zi, iar activitatea comercială a BKT a crescut cu 49%, comparativ cu perioada anterioară pandemiei.

BKT este mereu pregătită pentru provocări noi, iar odată cu extinderea planificată, BKT estimează înregistrarea unei cifre de afaceri de 2 miliarde de dolari şi a unei producţii anuale totale de 600 mii de tone, până în 2026.

 

Click AICI şi află şi alte curiozităţi despre India, aşa cum le-am surprins în urmă cu patru ani, când am vizitat o frumoasă regiune agricolă situată în apropierea oraşului Nashik, statul Maharashtra!

 

un reportaj de

GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →