Importuri de lapte și animale din Ungaria suspendate de ANSVSA! - Revista Ferma
6 minute de citit

Importuri de lapte și animale din Ungaria suspendate de ANSVSA!

Alertă sanitar-veterinară: focar de febră aftoasă confirmat în Ungaria, pericol pentru România!

importuri Ungaria febra aftoasa
Imagine cu caracter ilustrativ. Credit foto @iStock.com/Mark-W-R

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că, pe 6 martie 2025, Ungaria a notificat prin Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) despre apariția unui focar de febră aftoasă într-o fermă de vaci de lapte din nordul Ungariei, lângă orașul Gyor, aproape de granița cu Slovacia. Boala a fost confirmată prin analize de laborator.

De asemenea, pe 10 ianuarie 2025, Germania a raportat primul focar de febră aftoasă din ultimii 36 de ani, într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, lângă Berlin.

ANSVSA reacționează: măsuri de prevenție în România

Pentru a preveni răspândirea virusului în România, ANSVSA a dispus un set de măsuri stricte:

1. Informarea și mediatizarea

  • Transmiterea de notificări către asociațiile de crescători de bovine, porcine, ovine și caprine despre obligativitatea de a anunța medicul veterinar la orice semn de boală sau mortalitate.
  • Afișarea materialelor informative (afișe, postere) în circumscripții veterinare, primării și biserici.
  • Organizarea de întâlniri la nivel județean cu operatorii economici din domeniu.
  • Distribuirea de materiale informative către fermieri despre simptomele febrei aftoase.

2. Restricții pentru transporturile de animale

Suspendarea temporară a transporturilor de animale și produse de origine animală din zona de restricție din Ungaria – raza de 30 km din jurul localității Gyor

  • Supravegherea atentă a transporturilor de bovine, porcine, ovine și caprine în comerțul intracomunitar.
  • Intensificarea controalelor rutiere pentru identificarea transporturilor neautorizate.
  • Obligația operatorilor economici de a prenotifica Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene pentru orice achiziție de animale din UE.
  • Examinarea clinică a animalelor la debarcare de către medicul veterinar.

3. Monitorizarea și comunicarea continuă

  • ANSVSA va emite instrucțiuni suplimentare în funcție de evoluția situației epidemiologice.
  • Organizarea de reuniuni periodice cu părțile implicate și interesate.
  • DSVSA județene vor efectua informări periodice pentru toți operatorii din domeniul zootehnic.
  • Solicitarea atenției sporite din partea operatorilor economici pentru respectarea tuturor instrucțiunilor ANSVSA.

Febra aftoasă: amenințare majoră! Fiți atenți la primele semne de boală!

Febra aftoasă este o boală infecțioasă acută, caracterizată prin:

  • Febră urmată de apariția veziculelor pline cu lichid la nivel bucal și pe membre.
  • Virus cu 7 serotipuri diferite, fiecare producând simptome similare.
  • Perioada de incubație: 24 ore – 10 zile (de regulă, 3-6 zile).
  • Secrețiile și excrețiile animalelor infectate conțin virusul și pot transmite boala prin contact direct sau indirect.
  • După recuperarea din faza acută, virusul poate persista în orofaringele unor rumegătoare.

Animalele purtătoare: cât durează infecția?

  • Bovine: Purtători până la 6 luni, dar unii indivizi păstrează virusul până la 3 ani.
  • Bivolii africani: Virusul poate persista peste 5 ani în indivizi izolați, iar într-o turmă poate fi prezent peste 24 de ani.
  • Ovine și caprine: Purtătoare pentru câteva luni.
  • Porcii: Nu devin purtători.
  • Virusul poate fi recuperat din fluidele orofaringiene și ganglionii limfatici ai animalelor infectate.

Supraveghere națională continuă

România are un Program național de supraveghere pentru febra aftoasă, care include:

  • Monitorizarea activă și pasivă a efectivelor locale.
  • Supravegherea animalelor provenite din comerțul intracomunitar.
  • Notificarea rapidă a oricărei suspiciuni de boală la DSVSA județene.

Vigilență maximă pentru protecția fermelor din România

ANSVSA subliniază importanța respectării măsurilor impuse pentru a preveni introducerea și răspândirea febrei aftoase în România.

Operatorii economici și fermierii sunt sfătuiți să urmeze toate recomandările și să anunțe imediat orice suspiciune de boală.

Protejarea efectivelor de animale este esențială pentru siguranța sanitar-veterinară a țării.

Informații ANSVSA: febra aftoasă

Febra aftoasă este o boală infecţioasă acută, care provoacă febră, urmată de dezvoltarea de vezicule pline cu lichid mai ales la nivel bucal şi la nivelul membrelor. Boala este cauzată de un virus care are şapte serotipuri diferite, fiecare producând aceleaşi simptome.  Intervalul dintre expunerea la infecţie şi apariţia simptomelor variază între 24 ore şi zece zile, sau chiar mai mult. Timpul mediu, în condiţii naturale, este de trei-şase zile.

Virusurile febrei aftoase pot fi identificate  în toate secrețiile și excrețiile animalelor infectate acut, inclusiv în aerul expirat. Transmiterea se realizează, în general, prin contactul direct între animalele infectate și cele susceptibile sau, mai rar, expunerea indirectă a animalelor predispuse la excrețiile și secrețiile animalelor infectate acut sau produse din carne neprocesate.

După recuperarea din stadiul acut al infecției, virusul infecțios dispare dar niveluri scăzute pot persista în orofaringele unor rumegătoare.

 Virusul viu sau ARN-ul viral poate continua să fie recuperat din fluidele orofaringiene și celulele colectate cu o cupă probang. S-a demonstrat, de asemenea, că virusul FMD persistă într-o formă nereplicativă în ganglionii limfatici (Juleff et al., 2008). Animalele la care virusul persistă în orofaringele pentru mai mult de 28 de zile după infecție sunt denumiți purtători. Porcii nu devin purtători.

Dovezile circumstanțiale indică, în special la bivolii africani, ca purtătorii sunt capabili, în rare ocazii, să transmită infecția animalelor domestice susceptibile cu care intră în contact strâns: mecanismul implicat este necunoscut. Starea de purtător la bovine nu persistă de obicei mai mult de 6 luni, deși într-o proporție mică, poate dura până la 3 ani.

La bivolii africani, s-a demonstrat că animalele individuale adăpostesc virusul timp de cel puțin 5 ani, dar probabil că nu este un fenomen pe tot parcursul vieții. Într-o turmă de bivoli, virusul poate fi menținut timp de 24 de ani sau mai mult.  Oile și caprinele nu sunt de obicei purtătoare ale virusurilor febrei aftoase mai mult de câteva luni, în timp ce există puține informații despre durata stării de purtător la speciile și subspeciile de bivoli asiatici.

Febra aftoasă reapare în Germania, după 36 de ani! Primul focar confirmat la bivoli, într-o fermă din Brandenburg

febra aftoasa ferma de bivoli Germania Importuri de lapte și animale din Ungaria suspendate de ANSVSA!
Credit foto @iStock.com/sandsun

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →