Mircea Fechet: Rabla pentru tractoare începe în aprilie! De ce se dau bani doar pentru persoane fizice! - Revista Ferma
5 minute de citit

Mircea Fechet: Rabla pentru tractoare începe în aprilie! De ce se dau bani doar pentru persoane fizice!

Programul Rabla pentru tractoare începe în luna aprilie, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet. Acesta e explicat și de ce beneficiarii sunt doar producătorii agricoli persoane fizice!

rabla pentru tractoare

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat în emisiunea România Politică de la Prima News, că Programul Rabla este cel mai vechi program derulat de Administrația Fondului de Mediu (AFM), iar în acest an, pe lângă Rabla pentru autoturisme, AFM va deschide și programele Rabla pentru tractoare și Rabla pentru sobe.

Ca noutate, AFM a decis ca înscrierea în program să se facă direct de către beneficiar, persoană fizică sau juridică, şi nu prin dealer, aşa cum era până acum.

”E o chestiune care dă, cumva, şansa fiecărui potenţial beneficiar să prindă sau să nu prindă finanţare, să nu aibă impresia că a avut de aşteptat mai mult sau mai puţin din pricina dealerului”, a explicat ministrul Mediului.

Fechet precizat că ”de îndată ce avem varianta finală a ghidului şi de îndată ce aprobăm bugetul administraţiei Fondului pentru Mediu, lucru care se va întâmpla în această lună, programul poate porni.

Estimez că în luna aprilie vom începe acest program, ce va avea o singură sesiune continuă, până la epuizarea fondurilor. Până acum împărţeam banii în două, îi dădeam o parte în primăvară şi o parte în toamnă. Cine nu prindea primăvară aştepta toamna să îşi cumpere o nouă maşină”, a spus Mircea Fechet despre Rabla pentru autoturisme.

Ministrul Mediului a mai spus că prin programul Rabla pentru autoturisme, beneficiarii pot primi, la fel ca anul trecut, până la 5.000 de euro, respectiv 7.000 de lei pentru o motocicletă, 10.000-13.000 de lei până la 25.500 de lei pentru un autoturism electric.

DE UNDE VIN BANII PENTRU RABLA PENTRU TRACTOARE

rabla pentru tractoare
foto:@canva/GordanD de la Getty Images

Despre programul Rabla pentru tractoare, ministrul Mediului a precizat că programul este finanțat din bugetul național, din vânzarea certificatelor de gaze cu efect de seră.

”E vorba de bugetul naţional, nu discutăm de o finanţare europeană, cum nu avem astfel de finanţări nici la Rabla pentru sobe, nici la Rabla pentru autoturisme, însă sunt sume de bani provenite din vânzarea acestor certificate, bani cu care încercăm să reducem din nou emisiile de gaze cu efect de seră, sau emisiile de poluanţi.

Aici discutăm de o finanţare de 65% sau de 80% din valoarea unui tractor, ce nu poate depăşi această valoare 55.000 de euro. (…) ”, a precizat Fechet.

Acesta a mai spus că ”sunt tractoare care pot să coste sute de mii de euro, dar, până la urmă, acela este prețul, sunt tehnologii foarte avansate, am avut ocazia să particip la o împădurire folosind un astfel de tractor”, dar a precizat că suma maximă pe care o poate deconta statul prin programul Rabla pentru tractoare este de 44.000 euro.

De asemenea, a explicat de ce prin programul Rabla pentru tractoare pot lua bani doar producătorii agricoli persoane fizice:

”Reamintesc că discutăm de persoane fizice care au calitatea de producător și pot dovedi acest lucru, persoane fizice ce nu au beneficiat până acum de o astfel de finanțare.

Până acum se tot plăteau bani prin AFIR, prin APIA, pentru mari agricultori, însă aceștia mai mici, mai ales persoanele fizice au fost mereu uitate și am decis ca celor care-și casează o rablă, că e rablă tractor sau autoturism, să le dăm posibilitatea de a-ți achiziționa un tractor nou, modern și bineînțeles mai prietenos cu mediul.

Nu pot să nu subliniez aici faptul că în România avem producători de astfel de tractoare. (…) Se produc în județul Mureș și cred că și în alte locuri.

Pentru mine e important să mă uit unde se duc banii, pentru că, în cazul panourilor fotovoltaice, spre exemplu, 99% din bani ajung direct în China.

Chiar și în cazul autoturismelor electrice se întâmpla același lucru, pentru că cel mai vândut autoturism finanțat prin Rabla era produs în China, al doilea cel mai vândut era produs fie în China, fie în Statele Unite, al treilea la fel. Marea bucurie, începând de anul acesta, este că și la autoturisme electrice, în sfârșit avem un producător român care face în România trei modele de astfel de autoturisme”, a mai spus ministrul Mircea Fechet.

Ministrul Mediului a precizat că și programul Rabla pentru tractoare va fi lansat tot în luna aprilie, mai exact, după ce va fi aprobat bugetul AFM, vor fi deschise toate programele Rabla – pentru autoturisme, tractoare și sobe.

CITEȘTE ȘI: Rabla pentru tractoare: CUM VĂ ÎNSCRIEȚI în program pentru a primi finanțarea!

rabla pentru tractoare
Imagine cu caracter ilustrativ. Foto @arhivă Ferma

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →