Stresul și mecanismele prin care acesta provoacă perturbări majore asupra organismului tuturor mamiferelor a fost și este preponderent un subiect de discuție și incertitudine mai ales pentru noi, oamenii.
Din păcate și porcii manifestă o sumedenie de efecte negative ale stresului, mai ales după perioadele de caniculă ale verii, când toate mecanismele de apărare ale corpului sunt profund bulversate.
Privită în mod simplist, orice formă de stres va determina o creștere masivă a concentrației unui hormon perfid, cortizolul, care blochează toate funcțiile vitale de care animalul nu are nevoie în acel moment. Una dintre aceste funcții este reproducția, iar alta e nutriția.
AVEȚI GRIJĂ DE VIERI. STRESUL INDUCE INFERTILITATEA
Dacă ne referim la efectele stresului caloric asupra vierilor este limpede pentru orice fermier că aceştia reprezintă „fabrica” de spermatozoizi care, odată ajunşi în tractul genital al femelei în călduri, au rolul de a desăvârşi fecundaţia, producerea embrionilor şi, ulterior, a purceilor.
Din păcate, în multe ferme, vierii nu sunt protejaţi cum se cuvine de canicula verii, iar efectul este simplu: „fabrica” de spermatozoizi nu mai funcţionează la parametri normali, masculii devenind temporar infertili. Spun temporar pentru că, după fiecare astfel de şoc termic, vierii vor avea un deficit de producţie spermatică, ce poate dura 6-7 săptămâni.
De ce? Şocul termic indus de canicula verii determină compromiterea capacităţii testiculelor de a produce spermatozoizi cu o dezvoltare normală la momentul respectiv. Ori, pentru a se reveni la normalitate, aceasta este durata de timp necesară reluării ciclului spermatogen. De aceea, în unele ferme, vierii sunt înteţinuti în adăposturi dotate chiar şi cu aer condiţionat. Şi, pe bună dreptate, dacă luăm în calcul şi faptul că un vier, de-a lungul vieţii sale productive, poate avea zeci de mii de descendenţi.
Cine este responsabil pentru această dereglare? Același cortizol care dictează organismului: Stop! Nu e momentul pentru perpetuarea speciei. Importantă e supraviețuirea!
TOAMNA, CORTIZOLUL ȘI FERTILITATEA FEMELELOR
Şi cum în ferme un necaz nu vine niciodată singur, vara şi apoi toamna ne aduc probleme legate şi de fertilitatea femelelor. Principala cauză este, așa cum era de așteptat, tot cortizolul, care transmite organismului femelei același mesaj: reproducția nu este importantă în acest moment!
Dacă la scroafe canicula şi durata lungă a zilei lumină determină, sinergic, o creştere a intervalului de timp dintre momentul înţărcării şi cel al manifestării noului ciclu estral, la scrofiţele care ating pubertatea în această perioadă aparatul genital este, adesea, insuficient dezvoltat.
Neplăcerile verii continuă, din păcate, şi în lunile de toamnă, când apar într-o mai mare proporţie avorturi spontane, fără cauze infecţioase detectabile. Fiziopatologia acestor avorturi nu este încă suficient elucidată, părerile specialiştilor fiind împărţite şi, adesea, contradictorii. Totuși, studii recente par să dovedească faptul că același infam cortizol îi dicteză corpului femelei să avorteze, pentru că nu e un moment bun pentru a avea urmași. Astfel, avorturile se pot declanşa oricând în intervalul 30 -112 zile de la monta fecundă, fără să apară nici un simptom evident, cum ar fi febra.
Avorturile care au loc în primele 30 de zile de gestaţie sunt embrionare şi, în general, nedetectate, iar cele ulterioare fetale. Ca atare, cauza pare a fi un complex de factori dictat hormonal în care nutriţia, dar și cazarea şi managementul par să-şi împartă întâietatea. În plus, variaţiile termice majore între zi şi noapte, ce se manifestă odată cu instalarea toamnei, pare să aibă şi ele un rol determinant în declanşarea avorturilor.
5 ASPECTE LEGATE DE AVORTURI
Chiar dacă problematica avorturilor non-infecțioase la scroafe nu este foarte clar lămurită, deşi generează îngrijorare legitimă în ferme, mai ales în perioadele în care frecvenţa acestora creşte, ar fi de reţinut următoarele:
1. Majoritatea avorturilor care apar într-o fermă NU sunt de natură infecţioasă!
2. Peste 90% dintre avorturi nici măcar nu sunt diagnosticate – cu precădere cele embrionare, în prima lună de gestaţie.
3. 70% dintre avorturile non-infecţioase sunt controlate hormonal, au un caracter sezonier şi ţin de temperatură şi lumină, în asociere cu o creștere a concentraţiei de cortizol în circuitul sangvin.
4. Este considerată o situaţie normală cea în care până la 1,5-2% din monte au ca finalitate avortul.
5. Avorturile embrionare care se declanşează la aproximativ 20 de zile de la monta fecundă, conduc la fenomenul de pseudo-gestaţie, scroafele manifestând căldurile din nou după 63 de zile (la ciclul III).
CUM PUTEM PREVENI AVORTURILE?
Răspunsul simplu ar fi eliminarea cauzelor probabile amintite anterior. Însă, ştim cu toţii cât e de dificil şi de costisitor să ţinem sub control ambientul scroafelor în perioadele de caniculă, respectiv să eliminăm stresul.
Ca atare, în primul rând ar trebui să evaluăm situaţia pe baza urmăririi în timp a avorturilor spontane, pentru că acestea apar cu o frecvenţă diferită în diferitele ferme, infuenţate fiind şi de statusul general al sănătăţii efectivului matcă. Având la îndemână un grafic al incidenței sezoniere a avorturilor în propria fermă, putem cel puţin să nu fim luaţi prin surprindere şi să acţionăm preventiv.
Diagnosticul precoce al gestaţiei sau mai bine zis absenţa acesteia, reprezintă o altă măsură utilă pentru că ajută să identificăm din timp scroafele negestante. Asta pentru că zilele neproductive costă şi… nu puţin!
Tot prevenţie înseamnă şi stimularea reapariţiei estrului, prin utilizarea vierilor încercători în mod sistematic şi programat.
EVITAȚI EFECTELE STRESULUI!
Fie că ne place sau nu, chiar dacă a fost domesticit de mii de ani şi azi trăieşte în condiţii mai mult sau mai puţin artificializate, porcul domestic nu şi-a pierdut în totalitate caracteristicile reproductive ale strămoşilor din sălbăticie, acestea manifestându-se în continuare destul de intens.
Mai mult, în condiții de stres, organismul porcului va reacționa similar ca și în cazul rudelor sălbatice, prin intermediul hormonilor, determinând reacții de supraviețuire a individului, nu a speciei. Iar rostul fermierului rămâne același: de a limita, în limita posibilităților, efectele nefaste ale stresului, de orice natură ar fi el.
Prevenţie înseamnă şi a avea la dispoziţie mai multe scrofiţe apte pentru montă decât în mod normal, mai ales în aceste perioade pline de neprevăzut!
Canicula afectează reproducția. Vezi 8 metode pentru a reduce stresul termic la scroafe!
un articol de
IOAN LADOȘI
USAMV Cluj-Napoca