Seceta afectează deja o parte din suprafețele însămânțate cu culturi de toamnă în unele regiuni din Uniunea Europeană, printre care și România, deși culturile sunt într-o stare destul de bună spre bună în majoritatea zonelor UE, arată cele mai recente date ale Comisiei Europene.

Pierderi considerabile ale potențialelor de randament la culturile de toamnă au fost înregistrate însă în țările vecine ale UE, în special în estul Ucrainei, Maroc și Algeria.
Culturi de toamnă afectate de ploi, în nord-vestul Franței
Potrivit ediției din luna februarie 2025 a Buletinului JRC, ploile abundente înregistrate în nord-vestul Franței în luna ianuarie, combinate cu nivelul deja ridicat de umiditate a solului și temperaturile relativ scăzute, au creat condiții nefavorabile pentru dezvoltarea culturilor de toamnă din această regiune.
Seceta și înghețul provoacă îngrijorări în Europa Centrală și de Est

Un deficit de precipitații este observat în mare parte din Europa Centrală și de Est. Culturile de toamnă din vestul României și Bulgaria au avut de suferit, încă de la începutul sezonului, din cauza disponibilității limitate a apei, ceea ce ar putea duce la la o posibilă reducere a suprafețelor deja însămânțate cu culturi de toamnă și la reînsămânțarea acestora în primăvară.
Un motiv în plus de îngrijorare în această parte a UE, pe lângă secetă, este faptul că o mare parte din culturile de toamnă sunt acoperite cu un strat foarte mic de zăpadă sau nu sunt acoperite deloc, astfel încât sunt expuse unui risc crescut îngheț, mai arată raportul Comisiei Europene, care are în vedere date colectate până la jumătatea lunii februarie, înainte de valul de ger din ultimele două săptămâni.

Potrivit datelor MADR, în 2024, seceta a calamitat peste 319.000 ha cu culturi de toamnă, înființate în toamna anului 2023, din care peste 146.000 ha cu grade de calamitare cuprinse între 70% și 100% și peste 1,7 milioane ha cu culturi de primăvară. Din cauza secetei, fermierii români au obținut producții dezastru la culturile de primăvară anul trecut. Ministerul Agriculturii a plătit despăgubiri record de 2 miliarde de euro pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă, a declarat, recent, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
CITEȘTE ȘI: 3,8 milioane hectare au fost însămânțate cu grâu, orz, rapiță și orzoaică. CE SUPRAFAȚĂ VA FI ÎNSĂMÂNȚATĂ CU CULTURI DE PRIMĂVARĂ ÎN 2025!
”În mod clar, seceta este una care ne pune cele mai mari probleme și vedem că în luna februarie deja seceta intervine în câmp și e praf după mașină. (…) Anul trecut, nu culturile de primăvară au fost neapărat cele care m-au tras în jos, ci înghețul târziu de primăvară, care mi-a rupt cel puțin o tonă jumătate la rapiță și o tonă la grâu”, spune Alexander Degianski, fermier din județul Timiș, care lucrează 5.000 ha de teren.
VIDEO: Alexander Degianski: În februarie avem deja secetă în câmp! Ce suprafață va însămânța cu porumb!
SECETĂ ȘI ÎN ȚĂRILE VECINE UE
În estul Ucrainei, deficitul de precipitații în curs a împiedicat orice redresare a culturilor de toamnă din condițiile precare din timpul răsăritului. Lipsa stratului de zăpadă și condițiile meteo mai reci decât de obicei prognozate ridică îngrijorări suplimentare.
Regiunile agricole din sud-estul Turciei se confruntă cu un deficit de apă de la sfârșitul lunii decembrie 2024. Lipsa precipitațiilor poate afecta culturile de toamnă care nu sunt irigate și provoacă îngrijorări cu privire la rezervele de apă pe tot parcursul sezonului agricol.
În vestul și centrul Magrebului (Maroc, Algeria și Tunisia), seceta a zădărnicit din nou așteptările privind recoltele agricole din acest sezon.