Răzvan Naghiu, directorul Combinatului Agroindustrial Olari, a reușit, anul trecut, să obțină o producție bună de porumb, în sistem neirigat.

Combinatul Agroindustrial Olari exploatează o suprafață de 2.350 de hectare în comuna Olari, din județul Arad. Ferma îi aparține lui Dimitrie Muscă, iar Răzvan Naghiu este directorul societății.
Anul acesta au cinci culturi principale: grâu – 820 hectare, orz – 215 ha, porumb – 620 ha, lucernă – 55 ha și rapiță 520 ha.
”Suprafața cu porumb este mai mică cu 30 de hectare anul acesta, dar nu am redus această suprafață neapărat din cauza contextului pedo-climatic din anul agricol 2024-2025, ci pentru că am mărit puțin suprafața de rapiță și în asolament ne-a scăzut puțin suprafața cu porumb.
95% mergem pe hibrizi de porumb Dekalb, de la Bayer, mergem pe grupe de maturitate de la 390 la 430 FAO, respectiv 470-490 FAO pentru porumbul de siloz.
Avem și zootehnie și cultivăm o suprafață de 110-120 de hectare cu un hibrid foarte consacrat pentru producția de siloz, hibridul DKC 5542.
Încercăm, bineînțeles, și hibrizi noi, tot timpul avem 5-6 hibrizi de porumb pe care îi avem în testare cel puțin 2-3 ani, după aceea îi introducem pe scară largă să-i cultivăm”, explică Răzvan Naghiu.
CEL MAI PRODUCTIV HIBRID DE PORUMB: DKC 5092
Acesta afirmă că cel mai productiv hibrid de porumb din ferma de la Olari a reușit să dea anul trecut o producție de 7 tone/ha, chiar în condiții de stres termic și hidric.
”Cel mai productiv hibrid de porumb pe care-l avem este hibridul DKC 5092, care este un hibrid foarte stabil și chiar și în condiții de stres termic și hidric oferă producții bune. Am făcut de la 7 tone în cea mai secetoasă zonă, unde a plouat 110-115 litri de la 1 aprilie până la 1 septembrie.
Am făcut și 12.546 de kilograme pe hectar, pe o suprafață de 200 de hectare unde am avut aport pluviometric foarte bun, adică am avut o ploaie în plus, de 70 litri, care a căzut la început lunii iulie. A fost o ploaie foarte bună pentru zona noastră și, automat, producția a fost mai mare față de zona cu deficit pluviometric”, spune tânărul agronom Răzvan Naghiu.
Acesta adaugă că în ferma de la Olari cultivă porumb doar în sistem neirigat, cu o desnitate de 72-74 de mii de boabe pe hectar: ”Nu mergem mai mult, pentru că nu ne permit condițiile. Nu avem irigații, avem doar porumb neirigat și cam asta e densitatea pentru care optăm.”
RĂZVAN NAGHIU: PENTRU NOI, ARĂTURA RĂMÂNE LUCRAREA DE BAZĂ A SOLULUI PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ
”Lucrările pentru culturile de primăvară le-am făcut mai repede, la finalul lunii septembrie și la finalul lunii octombrie, și totuși, am acumulat niște apă în arătură și în terenul stratificat, ceea ce este foarte bine. Pentru noi, arătura rămâne lucrarea de bază a solului pentru culturile de primăvară.
Este net superioară oricărei alte tehnologii. Este dovedită științific. Degeaba vin toți și spun că doar cu minimum-till, cu no-till faci producție. Nu e adevărat.
Faci producție, dar nu faci producția unei tehnologii convenționale în care ai o arătură, în care încorporezi resturile vegetale, în care solul este afânat, în care capacitatea de înmagazinare a apei este mult mai mare. Știu că se pierde niște apă când efectuez o lucrare de arat, dar lucrarea de arat nu o facem în toiul verii, la 40 de grade.
Arătura o facem toamna, când avem 10-15 grade afară, mai plouă. Sunt conștient că se pierde apa. Dar, până la urmă, pentru noi și pentru zona noastră, arătura încă se pretează.
Cum a zis și Gheorghe Ionescu Sisești, cel mai mare agronom din România: Agricultura este o știință a zonei și a locului. Fiecare își adaptează tehnologia dintr-o fermă. Una e la Olari, alta e la Timișoara. Una e un să lucrezi un vertosol, alta e să să lucrezi un cernoziom.
Un vertosol îl lucrezi într-un anumit moment, nu poți să-l lucrezi tot timpul, când vrei. Cernoziomul, în schimb, poți să-l lucrezi aproape tot timpul”, mai spune Răzvan Naghiu.