„Vârf de lance” al noului val de fermieri instruiţi şi autodidacţi, Denis Cordoș vrea să performeze în agricultură la Şimand, județul Arad. Este absolvent al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, Facultatea de Agricultură și masterand în ultimul an. Imediat după obținerea diplomei de inginer a preluat afacerea de familie, o fermă de 1.800 ha, implicându-se efectiv și afectiv în activitatea de câmp.
Grâul este „slăbiciunea” lui, lucrarea sa de licență având ca temă tehnologia de cultivare a acestei cereale.
RAPIȚA: Tehnologie rostuită pentru 4 tone/ha
Dar nici cultura de rapiță nu îi este… străină de pasiunea pentru lucrul pământului!
„Am semănat rapiță pe 530 de hectare cu hibrizi Dekalb și KWS, testați în fermă, iar cultura este bine răsărită. S-a lucrat bine, că aici, la Șimand, a plouat. Din 2018 prelucrăm terenul prin sistemul minim till pentru a menține solul cu umiditate.
De asemenea, am fertilizat cu complex, 250 kg/ha, și acum erbicidăm. Tehnologia e rostuită pentru a obține o producție medie de 4 tone la hectar”, ne-a declarat Denis Cordoș.
Anul trecut în urma unui accident de parcurs (a bătut piatra), recolta a fost puțin peste 3 tone/ha, însă prețul pieței a asigurat rata de profit.
Patogen nou în câmpurile de la Șimand
Peste câteva zile, Denis Cordoș va semăna păioasele – orzul și grâul. În primăvară, pune porumb și floarea soarelui. Cu aceasta din urmă are mare atenție la Macrophomina phaseolina (putrezirea cărbunoasă a rădăcinilor și tulpinilor de floarea soarelui), patogen care de două sezoane și-a făcut prezenta în lanurile din Șimand.
„Grâul e cultura care mi-a adus suficiente satisfacţii profesionale (producții de peste 8 tone la hectar, cu indicii calitativi superiori), pentru care am dezvoltat o… slăbiciune! În vară am recoltat peste 7 tone în condiții de secetă, recordul fermei fiind de 8,5 tone/ha în urmă cu doi ani!”, susține Denis Cordoș.
Un nou soi de grâu care să facă față provocărilor
Tânărul fermier este ușor mâhnit că un soi care a performat în fermă nu se mai produce. „Grâul pe care l-am semănat a fost scos de pe piață de către producător. Așa că am ales SY Passion, noul soi de grâu timpuriu pregătit să facă față provocărilor: productiv, toleranță la îngheț, un stay green bun, de la care am mari așteptări. Și prețuri mai bune!”, explică Denis.
Fermierul este convins că pământul bine lucrat cu rigorile tehnologiei îi va răsplăti şi în acest an munca şi priceperea.
ATENȚIE LA SUBSTANȚELE ACTIVE
Denis Cordoș: „Sunt mult mai atent la alegerea tratamentelor la cultura de grâu, mai cu seamă la substanțele active, că nu toate sunt sută la sută eficiente în toate fenofazele vegetative ale plantelor”.