„Agricultura biologică” sau “Cum să practici o agricultură conservativă și profitabilă, un vis care poate deveni realitate pentru orice fermier” este o carte care s-a lăsat mult timp aşteptată şi care (putem spune) cuprinde doar o parte din experienţa de o viaţă a lui Paolo Barchetta.
Agricultura biologică = mâncare sănătoasă
Cartea se doreşte a fi un „ghid pentru fermieri” şi, în afară de dragostea pentru agricultură, Paolo Barchetta aminteşte şi despre reglementările UE prin care se cere mărirea suprafeţei ocupate de agricultura bio până la 30% din suprafaţa agricolă totală a CE, precum şi reducerea cu 30% a utilizării de pesticide şi îngrășăminte. Aceasta în condiţiile în care, după cunoştinţele autorului, agricultura bio ocupă în România mai puţin de 3%. Dar, în opinia autorului, mai importantă decât reglementările UE este „reducerea costurilor de producţie, o mâncare sănătoasă şi respectul pentru mediu”.
Este nevoie de un proiect serios
Paolo Barchetta recomandă celor care doresc să treacă la agricultura biologică „să aibă mai înainte un proiect serios, nu este suficient să mergi la APIA şi să ceri documentele, să faci actele şi gata. Nu trebuie să intrăm în agricultura bio pentru subvenţia suplimentară – trebuie să fim noi convinşi că facem ceea ce trebuie şi să avem respect pentru mediu”.
Pentru a avea succes, orice fermier trebuie să parcurgă o perioadă de cercetare în ferma proprie pentru a cunoaşte foarte bine:
• Populaţiile de buruieni periculoase: pălămida (Cirsium arvense), pirul (Agropyron repens), costrei (Sorghum halepense) şi multe altele. Acestea trebuie rezolvate înainte, printr-un erbicid total.
• Bolile şi insectele: ce se poate îmbunătăţi şi ce insecte trebuie protejate.
Băltirile ne pierd banii
Cartea este structurată în două volume.
1. Primul volum atrage atenţia asupra unor aspecte precum: structura solului, buruieni, boli şi dăunători.
2. În volumul doi abordează îmbunătăţirile funciare, pentru că „noi italienii suntem bolnavi: dacă avem o băltire, atunci acolo pierdem bani”, spune autorul. Trebuie să facem o investiţie serioasă pentru combaterea băltirilor. Dacă este o problemă serioasă cu apa, atunci putem face chiar şi un lac pentru colectare. De asemenea, în orice fermă este nevoie de biodiversitate şi sunt anumite specii care trebuie atrase în fermă pentru utilitatea lor.
Microorganismele din sol
Atunci când intră în agricultura bio, prima problemă pe care şi-o pun fermierii este să nu apară buruienile, bolile (ruginile şi făinarea) şi dăunătorii (afidele şi altele). Iar problemele apar, de obicei, dacă încerci să cultivi aceleaşi culturi din convenţional. Până la o adâncime de 30 cm, un hectar de teren poate conţine 5000 kg de microorganisme, o greutate egală cu producţia care se poate obţine într-un an la grâu, iar microorganismele sunt responsabile de această producţie. „Trebuie să avem răbdare ca microorganismele din sol să se înmulţească. De asemenea, plantele au un sistem propriu de autoapărare, care trebuie ajutat şi lăsat să se exprime, să intre în funcţiune”, a îndemnat Paolo Barchetta.
„Pentru agricultura biologică ai nevoie de minim 3-4 ani ca să ajungi la un echilibru. De aici trebuie pornit: un pumn de sol sănătos poate conţine 8 miliarde de microorganisme, iar un teren fără microorganisme nu are viaţă” PAOLO BARCHETTA, Specialist în agricultura bio
un articol de
GHEORGHE GHIŞE