Sistemul de agricultură ecologică nu permite erori. E suficient un pas greșit și pierderile pot fi foarte mari iar falimentul rapid. De aceea trebuie să fii foarte specializat și bine pregătit tehnic de la bun început.
Cu o experienţă practică în agricultură de peste 40 de ani, inginerul Paolo Barchetta le-a cam făcut pe toate: agricultură convenţională, minimum till, no-till şi, în ultimii 15 ani, agricultură organică”, aşa cum singur spune. Una dintre realizările care încununează îndelungata sa activitate şi reprezintă, totodată, un dar al autorului pentru toţi cei care vor să cunoască şi să facă mai mult în agricultură este cartea „Agricultura biologică”.
O abordare la 360 de grade
După 15 ani de experienţă în agricultura biologică şi cu multe probleme întâmpinate şi rezolvate, Paolo Barchetta ştie că în fiecare an și sezon pot să apară noi probleme. „Mulţi dintre cei care intră în agricultura biologică, greşesc mult încă de la început şi ajung la faliment. Eu am riscat mult, am avut multe probleme şi vreau ca pe viitor alţi fermieri să le evite, să ştie ce să facă. «Agricultura biologică» nu este o carte științifică, este un ghid practic pentru fermierii care vor să ştie ce să facă, pas cu pas, atunci când intră în agricultura bio”, a spus Paolo Barchetta.
Cartea are o abordare „la 360 de grade” despre cum trebuie condusă o fermă, inclusiv cum trebuie gestionate resursele umane, care au o importanţă deosebită în orice întreprindere, cu atât mai mult într-o fermă biologică.
Citeşte şi: Ghidul fermierilor în agricultura bio
5 pași esențiali pentru reușită
Problemele trebuie rezolvate treptat și în avans:
- Identificarea dificultăților. Cei care lucrează în agricultură ştiu că fiecare fermă și fiecare parcelă sunt diferite. Astfel că pentru a intra în agricultura biologică, „în fiecare fermă trebuie identificate şi luate în considerare problemele legate de buruieni, insecte şi dăunători, precum şi principalele boli şi patogenii care pot să afecteze grav evoluţia culturilor. Acesta e primul pas”, spune Paolo Barchetta.
- Îndepărtarea problemelor. Următorul pas constă în „a încerca rezolvarea acestor probleme înainte de a se face trecerea la agricultura bio”. Spre exemplu, trebuie găsite căile pentru a reduce presiunea buruienilor periculoase: costrei (Sorghum halepense), pălămidă (Cirsium arvense), pir (Agropyron repens), volbură (Convolvulus arvensis) şi altele.
- Îmbunătăţiri funciare. În funcţie de profilul şi tipul de sol, dacă sunt anumite probleme legate de stagnarea apei în teren, aceste situaţii trebuie rezolvate prin lucrări de îmbunătăţiri funciare (nivelare, desecare, etc.), pentru că altfel în acele zone vor fi probleme cu buruienile, bolile şi insectele dăunătoare, dar şi pierderi de producţie din cauza imposibilităţii de a folosi suprafeţele afectate. Acest prim proces de identificare şi îmbunăţire a principalelor probleme poate dura minim doi-trei ani, înainte de a intra în cultura bio. În acelaşi timp, se poate trece la următorul pas…
- Rotaţia culturilor şi culturile de acoperire pentru o perioadă de minim 5 ani. Planul rotaţional trebuie bine definit, inclusiv pentru culturile de acoperire (cover crops), care să sporească materia organică în teren, precum şi fixarea de carbon. „Toate acestea ajută la înmulţirea microorganisemelor, ceea ce înseamnă viaţă în sol”, spune specialistul. Spre exemplu, ”dacă cultiv doar grâu, fără a mai face nimic până la cultura următoare, înseamnă că nu dau nimic înapoi în sol, în natură. Dacă intercalăm o cultură de acoperire care se reîntoarce în sol, ajutăm la îmbogăţirea solului – balanţa ajunge la zero – am scos ceva şi am redat ceva. Practic, ajutăm cultura viitoare. Acesta este principalul secret al culturii bio”, a explicat Paolo Barchetta.
- Reducerea costurilor. Dacă plantele din culturile de acoperire sunt bine alese şi culturile corect înfiinţate, se poate diminua consumul sau chiar se renunţă la îngrăşămintele organice, reducând costurile de producţie şi crescând competitivitatea, inclusiv în ceea ce priveşte manopera, service-ul şi piesele de schimb pentru maşinile agricole, etc. „Reducerea orelor de funcţionare a tractorului/maşinilor agricole într-o fermă biologică ajută la reducerea consumului de motorină/ha de la 110-120 litri până la 50-55 litri”, a precizat Paolo Barchetta.
Urmărește un interviu video cu Paolo Barchetta acordat în exclusivitate Revistei Ferma!
Mai multe sfaturi practice despre cum să fii un fermier de succes în agricultura bio află din cartea „Agricultura biologică”. Cele două volume de specialitate pot fi achiziționate accesând linkul https://www.mondobio.eu/carte/