În sudul ţării, în Dolj, fermierii au intrat deja la semănat. Pe Alin Găvrilă l-am găsit în plină acţiune de fertilizare cu foliare la rapiţă. Profitând de faptul că a achiziţinat anul trecut o autopropulsată Horsch, acum face fertilizare fracţionat şi cu azot lichid.
Starea culturilor încă e bună
În zonă, culturile de toamnă se află într-o stare bună de vegetaţie, atât păioasele (500 ha cu grâu şi 300 ha cu orz) cât şi rapiţa (200 ha). Vor mai fi semănate 500 de hectare cu floarea soarelui, iar suprafaţa de porumb va fi mult mai mică, deoarece „anul trecut am rămas dezamăgit de cultura porumbului”, ne-a spus fermierul.
În maxim o lună trebuie apă!
Culturile sunt oarecum afectate de variaţiile de temperatură din această perioadă, dar mai ales de lipsa umidităţii. „Acum sunt într-o fază mai dificilă decât în urmă cu trei ani, atunci când grâul a răsărit în februarie şi totuşi am avut o producţie bună. Acum rapiţa este în 5-6 frunze iar anul trecut, în aceeaşi perioadă, era până la genunchi. Din fericire, nu este afectată densitatea plantelor şi dacă vor fi precipitaţii, rapiţa va recupera în creştere.
Anul nu este încă „terminat”, culturile nu arată încă rău pe câmp, dar vor mai rezista trei săptămâni, maxim o lună fără precipitaţii”, atenţionează fermierul.
Stoc de îngrăşăminte, din vară
Şi anul trecut, aşa cum face de obicei, Alin Găvrilă s-a aprovizionat cu îngrăşăminte. Încă de la începutul campaniei de recoltare a la rapiţei, fermierul a cumpărat îngrăşăminte complexe la preţ foarte bun. Pentru diversificarea surselor de venit, fermierul deţine câteva camioane cu care face transporturi şi astfel a avut posibilitatea să transporte şi să tranzacţioneze îngrăşăminte.
Mai bine rămâneam cu 700-800 lei/tona de grâu şi cumpăram îngrăşămintele cu 1500-2000 lei/tonă şi era stabilitate, decât să dăm grâul cu 1500 lei/tonă şi să cumpărăm îngrăşămintele cu 5500-6000 lei/tonă!
ALIN GĂVRILĂ
Fermier jud. Dolj
Costuri/ha cel puţin duble!
Într-un an normal costul îngrăşămintelor „se apropie de 50% din totalul cheltuielilor pentru înfiinţarea unei culturi”, apreciază Alin Găvrilă. „Dacă într-un an normal costul total al unui hectar cu grâu era de cca 2500 lei, anul acesta doar îngrăşămintele vor fi 3000 lei/ha. Mulţi vor reduce cantităţile administrate şi atunci şi producţia va fi redusă”.
Fermierul nu a făcut precontracte, cu toate că preţurile oferite, în Dolj, pentru recolta viitoare sunt acum de: 1,3 lei/kg la orz, 1,45 lei/kg pentru grâu, 3,6 lei/kg rapiţă şi 3,45 lei/kg floarea-soarelui.
Campanie întârziată în Ardeal
În centrul ţării, în judeţul Hunedoara, primăvara se instalează cu greu. Cu toate că iarna nu a fost tocmai bogată în precipitaţii, temperaturile scăzute din timpul nopţii nu au permis încă pregătirea terenului. „Noi nu avem utilaje care să ne permită să facem lucrările din timp. Atunci când condiţiile ne vor permite, pregătim terenul şi apoi imediat vom şi semăna, în maxim 1-2 zile, întrucât avem doar discuri şi o grapă rotativă”, ne-a declarat Emanuel Giurgiu, fermier din Romos, jud. Hunedoara.
Planul de culturi, la Romos
În toamnă au fost semănate 95 ha cu grâu şi ale 75 ha cu rapiţă, iar în perioada următoare urmează se fie semănate 200 ha cu porumb şi floarea soarelui. Suprafeţele repartizate fiecărei culturi nu au fost încă stabilite, dar fermierul intenţionează să semene cel puţin 35 ha cu floarea-soarelui, în funcţie şi de „fereastra” de timp disponibilă.
În luna martie, în zonă, au căzut cca 10 litri/mp precipitaţii, ceea ce a permis fertilizarea culturilor de grâu şi rapiţă, dar au urmat apoi mai multe zile cu vânt care au uscat terenul la suprafaţă.
Noi nu vom creşte suprafaţa cu floarea-soarelui deoarece am decala rotaţia culturilor şi intervalul dintre rapiţă şi floarea-soarelui s-ar micşora.
EMANUEL GIURGIU
Fermier Romos, jud. Hunedoara
Preţ prohibitiv la inputuri
În ceea ce priveşte aprovizionarea cu îngrăşăminte, Emanuel Giurgiu apreciază că acestea au cel mai mare impact asupra costurilor de producţie. „În toamnă am cumpărat nitrocalcar cu 840 lei/tonă + TVA şi acum este 3500 lei/tonă şi încă mai creşte spre 4000, ceea ce este enorm. De altfel, preţul tuturor inputurilor a crescut în procente relativ normale, cum s-a întâmplat în ultimii ani, cu excepţia glifosatului, care a ajuns la preţuri prohibitive”, apreciază fermierul hunedorean.
Estimările arată preţuri bune
Cel mai probabil, având în vedere estimările, preţul produselor agricole şi mai ales al oleaginoaselor, vor fi foarte bune.
Anul trecut, fermierul din Romos a făcut precontract pentru floarea soarelui cu 1,7-1,8 lei/kg şi ulterior, la recoltare, a vândut o parte din cantitatea produsă şi cu 2,4 lei/kg. În prezent, preţul oferit în zonă pentru floarea-soarelui este de 5,5 lei/kg, iar pentru porumb 1,6 lei/kg.
Furajele proteice, mai scumpe
Pentru creşterea animalelor, furajele proteice „joacă” un rol similar cu cel al îngrăşămintelor în sectorul vegetal. Din păcate, preţul şroturilor a urmat o tendinţă similară cu cel al îngrăşămintelor. „Anul trecut, preţul şrotului de floarea soarelui era de 960 lei/tonă, iar acum este 1430 lei/tonă. Şrotul de soia a fost sub 2 lei/kg şi acum este 2,83 lei/kg”, ne-a declarat Ervin Berde, fermier din Gidfalău, jud. Covasna. Dar nu doar furajele proteice s-au scumpit, a crescut şi preţul energiei electrice, motorina şi salariile.
Scumpirile au dus la cheltuieli suplimentare uriaşe. Noi plătim acum în plus cu 60.000 lei/lună doar pentru furajele proteice!
ERVIN BERDE
Fermier Gidfalău, jud. Covasna
Fertilizare cu gunoi de grajd
Perioada de aplicare a îngrăşămintelor naturale (gunoiul de grajd) este limitată, conform codului bunelor practici. Astfel, dacă gunoiul de grajd este aplicat în toamnă, până în primăvară o mare parte din azotul din gunoi nu se mai regăseşte în teren şi nu mai este disponibil pentru plante. „Noi reducem cantitatea de îngăşăminte chimice proporţional cu cantitatea de gunoi de grajd administrată. Ideal ar fi să facem şi analize de sol”, spune fermierul din Covasna.
OFERĂ GUNOI PE PAIE, LA SCHIMB
O parte din gunoiul de grajd din ferma din Gidfalău este transferat către fermierii din apropiere, la schimb cu paie. În fermă se foloseşte o cantitate mare de paie pentru aşternut în boxele de odihnă din stabulaţia liberă. Deoarece şi paiele s-au scumpit şi este multă muncă şi cheltuială cu balotarea şi manipularea lor, Ervin Berde se gândeşte acum să introducă în fermă saltele de odihnă umplute cu apă, printr-un proiect de modernizare.
În Dolj, anul trecut ureea a fost 1800 lei/tonă, iar acum este 5500 lei/tonă, iar nitrocalcarul a costat 1300 lei/tonă şi acum este de patru ori mai scump!
un articol de
GHEORGHE GHIŞE